Bezár

SZTEhírek

AJTK_nyito

Látható problémák, láthatatlan alkotmány? - Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között

Látható problémák, láthatatlan alkotmány? - Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között

2020. október 01.
1 perc

2020. október 16-án 10:00 órai kezdettel „Látható problémák, láthatatlan alkotmány? Az Alkotmánybíróság jogfejlesztő tevékenységének változása 1990-2020 között” címmel szervez online kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK Közjogi Intézete és az Alkotmánybíróság a halálbüntetést alkotmányellenessé nyilvánító 23/1990. (X. 31.) AB határozat 30. évfordulójának emlékére.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019. október 25-én írta alá a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kara és az Alkotmánybíróság azt az együttműködési megállapodást, amelynek célja a két intézmény közötti közös tudományos kutatás, az oktatás és képzés, illetve a konferencia- és rendezvényszervezés. Ennek az együttműködésnek a keretében kerül most sor a COVID korlátozásokra tekintettel online formában megrendezett kerekasztal-beszélgetésre, amelyen köszöntőt mond Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, illetve részt vesz Dr. Sulyok Tamás, az Alkotmánybíróság elnöke, Prof. Dr. Lenkovics Barnabás és Prof. Dr. Paczolay Péter a testület korábbi vezetői.

 

A kerekasztal-beszélgetés a halálbüntetést eltörlő 23/1990. (X. 31.) AB határozatnak állít emléket, amelyet 30 évvel ezelőtt, 1990. október 31-én hozott Magyarország újonnan felállított autentikus alkotmányértelmező testülete és amelyről nem túlzás azt állítani, hogy a harminc éves magyar alkotmánybíráskodás legmeghatározóbb döntése. A határozatban Sólyom László bemutatta a láthatatlan alkotmány koncepcióját, amely elindította a hazai tudományos életben a diskurzust az Alkotmánybíróság jogfejlesztő szerepéről, amely az elmúlt tíz évben – a kezdetekhez képest eltérő tartalommal – a hazai alkotmánybíráskodás egyik legvitatottabb kérdéseinek egyike.

 

A kerekasztal-beszélgetést az SZTE ÁJTK és az Alkotmánybíróság Facebook oldalán lehet követni, illetve hozzászólásokkal, kérdések feltételével csatlakozni a gondolatmenethez.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek