Bezár

SZTEhírek

IMG_8161
"A mintaadás mindannyiunk érdeke"

"A mintaadás mindannyiunk érdeke"

2020. május 05.
2 perc

Nagyon figyeltek rám, és kedvesek voltak. Gyorsan sorra kerültem, várnom sem kellett - hallottuk Petőfi Zsombortól, az SZTE GTK 3. éves hallgatójától, akivel mintaadás után beszélgettünk tapasztalatairól.

- Nagyon izgalmas, hogy pont engem választott ki a KSH. Szívesen jöttem, mert fontos számomra, hogy így egy picit én is hozzájárulhatok a vírus leküzdéséhez, és segíthetek alma materemnek a kutatásban - hallottuk Petőfi Zsombortól. A Szegedi Tudományegyetem 3. éves Gazdaságtudományi Karos hallgatójával a szegedi I-es számú rendelőben beszélgettünk, miután mintát adott.


IMG_8136

 

- A mintavétel gyors és fájdalommentes. A garatból, orrüregből vették, és vért is kellett adnom. Nagyon figyeltek rám, és kedvesek voltak. Gyorsan sorra kerültem, várnom sem kellett - részletezte Zsombor, aki mindenkit arra buzdít: ha kapott meghívót, teljesítse a kérést, mert ez mindannyiunk érdeke.


IMG_8160

 

Az országos tesztelésen a KSH statisztikusai segítségével kiválasztott 17 778 fő meghívásos alapon vesz részt, 14 év felett minden korosztályból. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be a régióból, vagyis Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből. A vizsgálatokat a régióban a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja szervezi. A 14 napos szűréssorozatban a Szegedi Tudományegyetemről 15 munkacsoport vesz részt, köztük orvosok, ápolók, asszisztensek és rezidensek.

 

A négy megyében előre meghatározott helyszínekre és időpontokra várják azokat, akik előzetesen levélben és adott esetben telefonon értesítést kaptak. A vizsgálatokat mozgó szűrőautók és az Országos Mentőszolgálat munkatársai is segítik, annak érdekében, hogy az idősebbeknek, vagy a krónikus betegséggel küzdőknek most se kelljen elhagyni otthonaikat. A Szegedi Tudományegyetem munkatársai az átfogó keresztmetszeti vizsgálatot legalább két alkalommal a járvány lefolyása során megismétlik, melyek között legalább egy hónapnak kell eltelnie. A tesztelésben való lakossági részvétel önkéntes és ingyenes.


IMG_8166


Az országos szintű vizsgálatokat május 1-től a Semmelweis Egyetem vezetésével és az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával végzi a négy hazai orvosképző intézmény. Az eredmények alapján országos klinikai epidemiológiai tanulmány készül arról, hogy mekkora a vírusfertőzöttek valós száma hazánkban, hányan betegedtek meg eddig összesen és szerezhettek immunitást a vírussal szemben, illetve hányan lehetnek tünetmentes vírushordozók. Az országos tesztelés eredményét várhatóan május közepén hozzák nyilvánosságra. Aki részt vesz a vizsgálaton, az kivétel nélkül értesítést kap az eredményeiről.


 SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna, SZTE NKI

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek