Bezár

SZTEhírek

Mora_kiallitas

Új kiállításokkal várja a látogatókat a megújult Móra Ferenc Múzeum

Új kiállításokkal várja a látogatókat a megújult Móra Ferenc Múzeum

2020. augusztus 24.
2 perc

Négy új kiállítással és panoráma-kilátóval várják az érdeklődőket a megújult Móra Ferenc Múzeumban. A látogatók megismerhetik Móra Ferenc író, költő életútját és munkásságát, a Tisza élővilágát, a Honfoglalást bemutató Munkácsy festményt és Gábor Áron rézágyúját is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

2019 januárjában kezdődött a Móra Ferenc Múzeum épületének teljes felújítása. A munkálatok nagy része most már befejeződött, így 2020. augusztus 14-én újra megnyitotta kapuit a látogatók előtt a múzeum.


A megújult épületben négy új kiállítással várják a látogatókat. A „Folyónk és földje” című természettudományi kiállításon Szeged főutcáját, a Tiszát, ehhez kapcsolódóan az Alföldet, és annak élővilágát ismerhetik meg a látogatók interaktív és játékos formában. Az állandó kiállítást Máté Bence fotói színesítik.


A „MÓRA RENGETEG – A zöld Móra” című kiállítás szintén állandó éke lesz a múzeumnak. A tárlaton a múzeum névadója, Móra Ferenc író, költő, újságíró, régész és könyvtáros szerteágazó életútját és munkásságát ismerhetik meg a látogatók. Móra Ferenc harminc évig munkatársa, 1917-től haláláig igazgatója volt a szegedi múzeumnak, így a kiállítás egyfajta tisztelgés is személye előtt.


A két új állandó kiállítás mellett két időszaki kiállítást is megtekinthetnek az érdeklődők. A „Honfoglalás – Ahogy Munkácsy megfestette” című kiállítás azt járja körbe, hogy milyen előzmények után született meg Munkácsy Mihály gigantikus méretű festménye, a Honfoglalás. A kiállítás december 18-áig látogatható.


Gábor Áron rézágyúja is megérkezett Szegedre. Az ágyút a „Lészen ágyú” – Gábor Áron rézágyúja” című kiállításon tekinthetik meg az érdeklődők, több 1848-49-es ereklye mellett, melyek a sepsiszentgyörgyi Székely Nemzeti Múzeumból, valamint a Móra Ferenc Múzeum történeti anyagából származnak.


A négy új kiállítás mellett egy új látványosság is várja a látogatókat: a múzeum épületének tetején két kilátót is kialakítottak, ahonnan madártávlatból csodálhatják meg a látogatók Szeged belvárosát.


Mindemellett a szegedi Vár épülete is megújult. Ebben egy helytörténeti kiállítás kapott helyet: „Utazz a múltba! Szeged története, ahogy még nem láttad” kiállítás az egykori szegedi vár történetéről, boszorkányperekről, betyárokról és a Nagyárvízről tár fel érdekes dolgokat a látogatók előtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek