e-learning_covid

Speciális képzések az SZTE-n a koronavírus-járvány kapcsán

Orvosoknak és szakdolgozóknak hiánypótló egészségügyi képzés, az egyetemi hallgatóknak egyedülálló kurzus érhető el a Szegedi Tudományegyetemen a koronavírus-járványhoz kapcsolódóan.

A koronavírus járvány terjedésére való felkészülés jegyében lélegeztetőgépek kezeléséről indítottak képzést a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak és szakdolgozóinak. A tanfolyam a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézet vezetőjének, Prof. Dr. Babik Barnának a kezdeményezésére indult. A képzést Prof. Dr. Lengyel Csaba a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke támogatja, aki körlevélben hívta fel a klinikai orvosok és szakdolgozók figyelmét a képzés fontosságára.


A Szegedi Tudományegyetem e-learning képzésén a klinikai központ orvosai és szakdolgozói a lélegeztetőgépek kezelését, az alapvető lélegeztetési beállításokat, riasztáskezeléseket, zavarelhárítási lépéseket, valamint légútbiztosítási és lélegeztetési ápolási ismereteket sajátíthatják el. A képzések külön szakdolgozói és külön orvosi tematika szerint készültek. Amennyiben a járványügyi állapotok megkövetelik, úgy e képzéseknek köszönhetően elegendő egészségügyi dolgozó vonható be, akik aneszteziológus felügyelete mellett kapcsolódhatnak be a betegellátásba.

A nemrégiben megkötött Coursera for Campus együttműködés részeként az SZTE hallgatói ingyen férhetnek hozzá a világ legjobb egyetemeinek és vállalatainak mintegy 4000 kurzusához. Közte Helen Ward és Neil Ferguson professzorok (Imperial College London) „Science Matters: Let's Talk About COVID-19” kurzusához is.


SZTEinfo

Az Egyetem neve:
Szegedi Tudományegyetem
Rövidített megnevezése: SZTE
Székhelye: Szeged, Dugonics tér 13.
Postacíme: 6720 Szeged, Dugonics tér 13.
Központi telefonszáma: (62) 544-000

C_evszammal

Az egyetem megnevezése külföldi kapcsolataiban:
latinul:
Universitas Scientiarum Szegediensis
angolul:
University of Szeged
németül:
Universität Szeged
franciául:
Université de Szeged

Az egyetem alapítója:
Országgyűlés

Az egyetem felügyeleti szerve:

Innovációs és Technológiai Minisztérium