SZTE Info

Kiemelt_OKF_bobko

A zene és a fény jegyében nyílt meg az SZTE 24. Őszi Kulturális Fesztivál

A csigavonal az egyik központi motívum dr. Fenyvesi Anna, az SZTE bölcsész oktatója fotótárlatán. A Szegedi Tudományegyetem rektori épületében berendezett fénykép kiállítás megnyitójával startolt el a 24. Őszi Kulturális Fesztivál. Ezt a 2019. október 1-jei nyitányt festői fények és zenés spirálok tették emlékezetessé. A programsorozat november 14-én zárul.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hangokban és formákban, fényekben és színekben tündöklő egyetem az SZTE az immár 24. Őszi Kulturális Fesztiválon.


IMG_1606

 

 

„…fecseg a felszín, hallgat a mély…”

 

A művészeti élményt, a tudományos ismeretek bővítését és a szórakozást szolgáló őszi kulturális seregszemle az Elpusztult várak, elfeledett templomok – Szeged 300 című konferenciával 2019. szeptember 27-én indult. Ám – szokás szerint – a fesztivál nyitányát a zenei világnapra időzítette a Szegedi Tudományegyetem.

 

A „. múlt, jelen, s jövendő…” egybefonódását megéneklő József Attila A Dunánál című költeményét elmondva indította újra 2019. október 1-jén az egyetem Vers délben sorozatát dr. Fendler Judit, az SZTE kancellárja. Az esti ünnepségre villámkoncerttel hangolt az SZTE Bartók Béla Művészeti Kar vonós oktatóiból és hallgatóiból verbuválódott Szegedi Hegedűegyüttes.

 

 

Több szólamban

 

Meglepetésként a Fool Moon koncertje keretezte az SZTE 24. Őszi Kulturális Fesztivál „hivatalos megnyitóját”. A szegedi egyetemhez több szállal is kötődő együttes Beatles-számmal köszöntötte a formáció egyik tagja, Wodola Barnabás volt angol tanárát, aki fotósként mutatkozik be az SZTE Rektori Épület átriumában rendezett tárlaton. Itt is az „a cappella” képviseletét vállalta, vagyis a hangszeres kíséret nélküli többszólamú popzenét és előadásmódot, a tisztán énekelt zenei műfajt népszerűsítette a 7 nagylemezzel büszkélkedő és 12 rangos díjjal elismert Fool Moon.


Bobko_Anna_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotók: Bobkó Anna
 

 

„Rendkívül sokszínű a fesztivál, gazdag a programválaszték” – szólt elismerően köszöntő beszédében az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese. Prof. dr. Zakar Péter kiemelte: az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság Kulturális irodája szervezi „az egyetemi fesztivált arra törekedve, hogy minél több embert bevonjon aktívan a kultúra köreibe, az alkotómunkába, a művelődésbe”.

 

Szociolingvisztikát, kétnyelvűséget, általános nyelvészetet tanít a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Karán dr. Fenyvesi Anna. Kutatási területe az amerikai magyarok kétnyelvűsége és a határon túli magyarok nyelvhasználata. Az SZTE BTK Angol-Amerikai Intézetet vezető egyetemi docens szenvedélyes fotós. A fényképezés 12 éves kora óta a hobbija. Kedvenc témája a bicikli, mivel lenyűgözi annak geometrikussága, szabadsága, eleganciája.

 

 

Guru fotós

 

„Ezek az alkotások valójában nem munkák voltak számára, hanem egy véget nem érő jam sessioon, azaz örömzene, amit át tudott tenni a fotográfia nyelvezetére. Fenyvesi Anna képes képekkel zenélni, képeket megszólaltatni. Egy ilyen végtelen dallamot fedezhetünk fel a most látható képein is” – méltatta Dusha Béla fotóművész az egyetemi berkekben közismert, de az SZTE rektori épületében első önálló tárlaton bemutatkozó dr. Fenyvesi Annát.


Szecsi_Annamaria_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotó: Szécsi Annamária
 

 

Guru szintre jutott a GuruShots.com internetes fotóverseny oldalon 2018-ban. Csigavonalakat, a Fibonacci-számokhoz kötődő spirálokat, vonalak játékából előtűnő épületcsodákat és lépcsőket, no meg kerékpárosokat látva asszociálhatunk a spirálból kibontható szimbólumvilágra.

 

„Nem merev és függőleges, nem 90 fok és nem tökéletesen megalkotott épületfotókat tár elénk az alkotó, hanem azt mutatja meg, ahogyan ezt az ember látja” – magyarázta kérdésünkre válaszolva Dusha Béla. Szerinte dr. Fenyvesi Anna képeinek varázsa abban rejlik, ahogyan játszik a fényekkel és ahogyan alakítja a mélységet a leghétköznapibb helyzetekben, legyen ez egy lépcsőház vagy egy bicikliző nő. A képek lendületét az erős kontrasztok és a különleges látásmód adja.

 

„Főként a saját kedvtelésemre készítem a fényképeket, sok fotóssal találkozom, fotós táborokban is részt veszek – sorolta beszélgetés közben dr. Fenyvesi Anna. – Másoktól megtanulhatom a különböző technikákat, s az az egy-két apróság, amit elleshetek tőlük, rengeteget jelent számomra, segíti a fejlődésemet.”

 

A pillanatokat ragadta meg az alkotó, aki a mindennapok perspektíváit körüljáró képeiből állította össze az SZTE Rektori Épület átriumában október 11-ig látogatható fotó tárlatát.

 

 

Játék a tűzzel

 

A fényfestés hírére az egyetem ikonikus, Dugonics téri épülete előtt összegyűlt ezernyi érdeklődőt prof. dr. Zakar Péter, az SZTE rektorhelyettese köszöntötte. Az őszi este sötétjéből kiviláglott a növényi indákból és levelekből, hullámokból és csigavonalakból rajzolt, pompás színű fényruhába öltöztetett egyetemi épület. Fél órán át percről percre változó mintázatban különböző színekkel, formákkal és stílusokban festette újra és újra. a fény a falat. A színek és a fény tobzódását az SZTE egykori joghallgatójából lett énekes, Tandi Flora ellenpontozta, Molnár Gábor közreműködésével.


Czellar_Agnes_galeria
Képgaléria a rendezvényről. Fotó: Czellár Ágnes
 

 

Tűzzsonglőrök játszottak a fénnyel. A Fire Fantasy Tűzzsonglőr Csapat zenés rítustánca után ismét a Fool Moon vokálegyüttes lépett színre, zárta zenei keretbe a szegedi egyetem őszi fesztiválja nyitányát.

 

*

75 helyszínen, mintegy 300 rendezvényt kínál, 5 hét után, 2019. november 14-én zárul az SZTE 24. Őszi Kulturális Fesztiválja. A további programokról az SZTE Hírportálon tájékozódhat.

 

SZTEinfo – Szöveg:

Császár Dorina, Gergely Gabriella, Sípos Lilla, Újvári Gréta

(SZTE NKI gyakornokok);

Újszászi Ilona (mentor)

Fotó:

Czellár Ágnes, Szécsi Annamária (SZTE NKI gyakornokok);

Bobkó Anna (mentor)

 

 

Korábban írtuk:

Ismét Őszi Kulturális Fesztivál a Szegedi Tudományegyetemen

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2019. december 02.

Kiemelt_Hernadi_Klara_1

A nyugati világban a mezőgazdaság, valamint a 3. világban például a textilipar szennyező anyagait képes kiszűrni az édesvizekből az a berendezés, amelynek a prototípusát az SZTE Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszéken a dr. Hernádi Klára professzor irányításával dolgozó csapat, az indiai Amity Egyetemmel közösen, fejlesztette ki.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *

 • január 21.
  18:00 - 19:00
  Nyáry Krisztián nem akármilyen témával tér vissza Szegedre a Magyar Kultúra Napjának előestéjén: a Himnusz (talán kevésbé ismert) történetével!
  Jegyárak: kedvezményes 1.600 Ft (SZTE-kártya, diákigazolvány, pedagógusigazolvány); teljes árú 2.300 Ft. Kedvezményes jegyek csak személyesen vásárolhatók, a vásárláskor be kell mutatni a kedvezményre jogosultságot igazoló dokumentumot! Jegyek november 11-től kaphatók az IH Rendezvényközpontban és online, a http://jegyek.ihrendezvenykozpont.hu/event/NYARYKRISZTIAN200121 weboldalon.
  Az SZTE Mentor(h)áló 2.0 projekt programja
 • január 22.
  18:00 - 19:00
  Irán – régi nevén Perzsia – mindig befolyásolta múltunkat, és jelenünket is. A több mint 2500 éves kultúra rányomta bélyegét a mai társadalmunkra. A klasszikus európai műveltséggel mindig szoros kapcsolatban élt. Az ősi selyemút révén nem csak árucikkek jutottak hozzánk, hanem az eszmék cseréje is fontos lépés volt. Az iráni és hazánk történelme között – annak ellenére – hogy nagy a távolság, sok közös vonás van. Csodálatos paloták, városok, terek és a régmúlt emlékeiről, és ami a legfontosabb, az ott élő emberekről szeretnék majd beszélni.
 • január 23.
  09:30 - 13:00
  Az SZTE Közoktatási Vezetőképző és Továbbképző Intézet (KÖVI) szervezésében
  Program:
  9.15 Érkezés, regisztráció
  9.30 Köszöntőt mond: Prof. Dr. Gellén Klára, az SZTE oktatási rektorhelyettese
  9.35 dr. Szikora Ágnes főosztályvezető (Oktatási Hivatal Tanügy-igazgatási és Köznevelési Hatósági Főosztály): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer tapasztalatainak használhatósága a köznevelési rendszer fejlesztésében, a rendszer jövője
  10.15 Ritter Attila intézményvezető, szakértő (Janus Pannonius Gimnázium, Pécs): A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési rendszer hatása az intézményi fejlesztésre, szervezetre, pedagógiai folyamatokra
  10.50 kávészünet
  11.15 Málnási-Szász Myrtill igazgató, szakértő (ÉSZC Százhalombattai Széchenyi István Szakgimnáziuma és Gimnáziuma): Szakértőként az iskola élén
  11.30 Szabó Győzőné tréner, ICF coach, a KÖVI oktatója: A tanfelügyeleti és pedagógusminősítési szakértők szerepviselkedése, a személyiségfejlődés mélyítésének lehetséges irányai
  12.15 dr. Keczer Gabriella egyetemi docens (SZTE JGYPK), a KÖVI oktatója: A KÖVI hozzájárulása a tanfelügyeleti és pedagógusminősítő szakemberek fejlődéséhez
  12.30 Kérdések-válaszok, kötetlen tapasztalatcsere, kedvezményes beiratkozási lehetőség az SZTE KÖVI szakvizsgás képzésére
 • január 23. 09:30 - 24. 16:20
 • január 24.
  09:00 - 15:00
  Program:
  09:00 A résztvevők köszöntése
  09:15 Közérthetően a vastagbélrákról – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  09:45 Rizikóbecslés – interaktív felmérés a részt vevők között – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:00 A vastagbélrák szűrés módszerei – Prof. dr. Molnár Tamás (SZTE I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:15 Colonoscopos modell bemutatása az Oktatási épületben – Prof. dr. Molnár Tamás, dr. Ruttka Mariann, dr. Szántó Kata és Dr. Pigniczki Daniella (I. sz. Belgyógyászati Klinika)
  10:45 Vissza a SZAB székházba
  11:00 Szendvicsebéd
  11:30 Mi okozza a méhnyakrákot? Milyen megelőzési lehetőségek vannak? Mit jelent a méhnyakrák szűrés? Interaktív helyzetelemzés, kérdés-felelet szekció – Prof. dr. Kahán Zsuzsanna és dr. Fábián Gabriella, valamint dr. Hodoniczki László (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  12:30 Sugárterápia: hogyan gyógyít, mik a veszélyei, és hogyan lehet e veszélyeket kivédeni? Interaktív bemutatás, kérdés-felelet szekció – Dr. Varga Zoltán és Deák Bence (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)
  13:30 A méhnyakrák kezelési lehetőségeiről. Gyógyítható-e? Mik a kezelési módok korai és előrehaladott méhnyakrák esetén? Gyakorlatias bemutatás videok segítségével, Kérdés-felelet szekció – Dr. Végváry Zoltán, Dr. Kószó Renáta és Dr. Együd Zsófia (SZTE SZAKK Onkoterápiás Klinika)