Bezár

SZTEhírek

TIK_tanulok_kiemelt_nagy

QS toplista: újabb területeken is sikeres az SZTE

QS toplista: újabb területeken is sikeres az SZTE

2015. május 01.
6 perc

Hét tudományterületen is a világ legjobb egyetemei közé került az SZTE. A QS friss tematikus világrangsorán a szegedi eredmények kommentálására kértük az SZTE és a 4 érintett kar vezetőjét.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A világ legjobb 700 egyetemének a rangsorát több mint egy évtizede rendre elkészíti a Quacquarelli Symonds, ez a QS World University Rankings. A brit cég 2015. április 29-én ötödik alkalommal hozta nyilvánosságra a felsőoktatási intézmények tudományterületek szerinti toplistáját.

 

 

  Szegedi tendenciák


36 közül 7 tudományterületen került a legjobbak közé a Szegedi Tudományegyetem a QS friss listáján. Az előző évekhez képest finomított adattartalomra épülő listára az SZTE több tudományterületen is felkerült – tudtuk meg Martinek Tamás közkapcsolati rektorhelyettestől. Álláspontja szerint a QS tudományterületi listája megmutatja az SZTE pillanatnyi helyét a nemzetközi szintéren.


Legutóbb 2014. február végén hozta nyilvánosságra a QS a tudományterületi listáját. Akkor a Szegedi Tudományegyetemről 13 tudományág került a szűk 700-as listába. A 2014-es listán az SZTE BTK modern filológia képzése a roppant előkelő 101-150. pozíciót foglalja el, ezzel az eddigi legjobb helyezését érte el a magyar egyetemek és főiskolákat tekintve. Ugyanezen képzés 2013-ban a 151-200. besorolásba került.


 

Az SZTE BTK erősségei


„Tarolt” az SZTE BTK a legújabb QS-listán. A Szegedi Tudományegyetem nyelvészeti képzése a 101-150. helyen végzett. Ugyanezen listára az ELTE és a Debreceni Egyetem a 151-200. helyen került fel. Az angol nyelv és irodalom terén a szegedi egyetem a 201-250., az ELTE pedig a 251-300. helyet szerezte meg. A modern nyelvi és irodalmi képzések listáján az SZTE BTK, továbbá az ELTE, a pécsi egyetem is a 201-250. lett.


„Nagyon örülök az eredményeknek, mert az értékelés komplex, szerepel benne – többek között – a munkáltatói és akadémiai oldal is. Mindez megerősíti, hogy minőségi az itteni bölcsészképzés, cáfolata azon döntéshozók véleményének, akik ’holdfénylapátolóknak’ is nevezték már a bölcsészeket – fogalmazott Szajbély Mihály. Az SZTE BTK dékánja szerint az idegen nyelvi képzések kiugróan jó szegedi színvonala mutatja, hogy az SZTE nemzetköziesítést célul tűző stratégiai irányvonalába jól illeszkedik a BTK, amely részt kíván venni ebben a projektben. A szegedi nyelvtudományi terület „aranyérmének” magyarázataként említette a doktori képzés hagyományát és magas színvonalát.

 

 

A gyógyszerészet az élen


A gyógyszerészeti képzések listájában a Szegedi Tudományegyetem – továbbá Semmelweis Egyetem és a Debreceni Egyetem is – a 151-200. helyezést érte el.


„A láthatóságunk növekedett a különböző adatbázisok nyilvánosságra hozatalával – magyarázta a korábbi évekkel szembeni kiugró eredményt Fülöp Ferenc akadémikus. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar volt dékánja, a doktori iskola vezetője úgy véli: a fakultáson évek óta kiemelkedően színvonalas a publikációs tevékenység. A doktori képzésbe bekapcsolódó hallgatók és oktatók komoly elvárásoknak felelnek meg, a doktori iskolában következetes munka folyik. – A középiskolák érdeklődését is felkelti egy ilyen előkelő toplistás eredmény. De a világrangsorba kerülés arra is rávilágít, hogy a tehetségek képzése kiváló színvonalú a szegedi gyógyszerésztudományi karon.”

 

 

Az SZTE TTIK két büszkesége


A biológiaképzések rangsorára a szegedi egyetem és az ELTE a 301-400. helyen került fel, míg a Debreceni Egyetem a 251-300. helyen szerepel. A kémia szakok listáján az SZTE, az ELTE és a DE is a 301-400. helyet szerezte meg, ugyanakkor a BME a 251-300. közötti csapatba került.


„A ranglistákon elfoglalt hely önmagában nem mutatja meg az erősségeket vagy gyengeségeket. A természettudományi és az informatikai képzések esetében hosszú évek óta az ELTE-vel versenyzünk a hazai ranglisták első vagy második dobogós helyéért. Megnyugtató, hogy a két kiemelt terület – a biológia és a kémia – mellett a többi természettudomány – a fizika, a földrajz-földtudomány, a környezettudomány – és a matematika, illetve az informatika is hasonló, 50 feletti pontszámot kapott a felmérésben. Ez azt jelenti, hogy kiléphetünk a nemzetközi oktatási színtérre, és így tovább erősíthetjük pozícióinkat minden területen” – összegzett Mucsi László, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar dékánja.

 

 

Külföldi hallgatókat is vonz a toplista


Az orvostudományi képzések tematikus listájára mind a négy magyar egyetem felkerült. A Szegedi Tudományegyetem a 251-300. helyen szerepel, míg a 101-150. helyen a Semmelweis Egyetem végzett, a Debreceni Egyetem pedig a 151-200., a pécsi egyetem a 201-250. helyet vívta ki.


„A magyarországi négy orvosképző hely egyre nehezebb körülmények között végzi oktatási feladataikat, mégis állja a versenyt nemzetközi összehasonlításban is” – kommentálta az eredményeket Bari Ferenc. A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kar dékánja úgy véli: anyagi és humán erőforrást kell invesztálni a magyar felsőoktatásba, hogy megtarthassa eddigi színvonalát. Álláspontja szerint a hazai felsőoktatási intézmények helyett külföldi képzőhelyet választó hallgatók bizonyosan figyelik a nemzetközi toplistákat, az ottani tendenciák hatással vannak a továbbtanulást választó fiatalok döntéseire. Így várható, hogy a tudományterületek legújabb nemzetközi ranglistáján látható adatok vonzóbbá teszik Magyarországot, Szegedet a külföldi diákok szemében.

 

 

Több hazai egyetem is sikeres


A rangsorra a tavalyi 5 helyett 2015-ben 8 magyarországi felsőoktatási intézmény került föl. A listán az előző években is szereplő Szegedi Tudományegyetem mellett – az állami fönntartású intézmények közül – az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem; illetve – a nem állami költségvetésből támogatott – Közép-európai Egyetem együtt összesen 39 helyezést szerzett meg.


A világ legjobb egyetemei közül a Cambridge szerezte meg a legtöbb top 10-es helyezést a tematikus listában: 36-ból 31 rangsorban végzett az 1-10. helyen.

 

 

A QS titka


A brit Quacquarelli Symonds (QS) a 2015. április 29-én nyilvánosságra hozott listáján öt – társadalomtudományi, bölcsészettudományi, műszaki, orvos- és egészségtudományi, természettudományi – képzési terület 36 oktatási programját vizsgálta. „A rangsorok elkészítéséhez a munkáltatói és az akadémiai szféra értékelését, valamint a tudományos munkák idézettségét és számát használták fel” – olvasható az elemzés.


A QS World University Rankings by Subject listán az SZTE eredményeit mutató táblázat:


QS World University Rankings by Subject | Results | Methodology | Badges

University of Szeged

 

Subject

Score

2015 Rank

ARTS & HUMANITIES

Art & Design

39.5

>100

 


 

English Language & Literature

45.4

201-250

 


History

49.7

>200

 

 

Linguistics

59.6

101-150

 


Modern Languages

63.4

201-250

 


Computer Science & Information Systems

51.2

>400

 

 

Engineering - Chemical

42.0

>200

 

 

Engineering - Electrical & Electronic

32.7

>300

 

 

LIFE SCIENCES & MEDICINE

Agriculture & Forestry

55.1

>200

 

 

Biological Sciences

52.6

301-350

 


Medicine

59.2

251-300

 


Pharmacy & Pharmacology

60.4

151-200

 


NATURAL SCIENCES

Chemistry

58.9

301-350

 


Earth & Marine Sciences

56.3

>200

 

 

Environmental Sciences

55.9

>300

 

 

Materials Science

40.1

>200

 

 

Mathematics

51.7

>400

 

 

Physics & Astronomy

46.9

>400

 

 

Communication & Media Studies

34.9

>200

 

 

Education

51.8

>200

 

 

Law

36.5

>200

 

 

Statistics & Operational Research

34.5

>200

 

 

For a more detailed version of your fact file in PDF format please click here:
QS WUR by Subject FULL 2015 FACT FILE [University of Szeged]


© 2015 QS Intelligence Unit (a division of QS Intelligence Unit)

 

SZTEinfo – Ú. I.


Az SZTE korábbi QS-eredményeiről írtuk:

Sajtóközlemény - A „22. legjobb” az SZTE a legújabb nemzetközi felsőoktatási rangsorban

A brit toplistán az SZTE a legjobb 600 között, az SZTE BTK a 181.

Újabb nemzetközi ranglistán jeleskedett az SZTE

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek