Bezár

SZTEhírek

szent_gyorgyi_napok_sajtotajekoztato_kiemelt

Szent-Györgyi Albert hármas ünnepe az SZTE-n

Szent-Györgyi Albert hármas ünnepe az SZTE-n

2014. november 27.
5 perc

Huszonegyedik alkalommal kerül sor a Szegedi Tudományegyetem egészségügyi karainak immár hagyományos ünnepi rendezvényére, a Szent-Györgyi Napok programsorozatára. A központi eseményeket 2014. november 27. és 29. között tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Hivatalosan már 2014. november 14-én megkezdődött a XXI. Szent-Györgyi Napok, az SZTE Általános Orvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar, Fogorvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, valamint a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közös programsorozata, mely tudományos workshopokat, posztgraduális továbbképzéseket vonultat fel a központi ünnepség mellett. Ezekhez a Szegedi Tudományegyetem két másik rendezvénye is társul immár, mégpedig a harmadik alkalommal megszervezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (2014. november 28.) és a II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója (2014. november 28-29.).

 


Szent-Györgyi Albert és a tudós hölgyek

 

Az eseménysorozat kapcsán 2014. november 27-én tartott sajtótájékoztatón Bari Ferenc, az ÁOK dékánja úgy fogalmazott, Szent-Györgyi Albert nevéhez akkor vagyunk méltóak, ha aktívan műveljük a tudományt. Éppen ezért a Szent-Györgyi Napok minden évben a tudományra fókuszálnak, illetve a jövőbe látó előre gondoskodásról, az ifjú tehetségek felkarolásáról szólnak, amire a Nobel-díjas tudós is nagy hangsúlyt fektetett. – Szellemiségének akkor felelünk meg leginkább, ha a kar és az egyetem már a középiskolás korosztállyal kezdődően szívügyének tekinti a tehetséggondozást. A 2012-es jubileumi év óta ennek jegyében szervezzük meg a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt, ahol a középiskolák tehetséges csapatai egymással játékosan versengve számolnak be arról, mit tudnak a professzor életéről, koráról, munkásságáról. Idén harmincnál is több együttes nevezett. Ezúttal az a központi kérdés, hogyan illeszkedtek Szent-Györgyi sikeres női munkatársai a tudós kutatási programjába, és ezzel kapcsolatban kitekitünk a nők helyzetére a tudományban. Szerencsére a szegedi egészségügyi karokon egyre meghatározóbb a hölgyek szerepe, a férfiak méltó partnerei a kutatásban is – szögezte le a dékán, hozzátéve, a Szent-Györgyi-hagyomány ápolásának tartja azt is, hogy a négy érintett fakultás folyamatos eszmecserét folytat a magas szintű képzés érdekében.


 

Szent-Gyorgyi_napok_sajtotajekoztato_2014._november_27
A sajtótájékoztatón készült képek itt megtekinthetők


Infrastrukturális fejlesztéseket remélnek az egészségügyi karok

 

Barnai Mária, az ETSZK dékánja örömmel közölte, évek óta egyre több hallgatójuk vesz részt a tudományos diákköri mozgalomban, munkájukat minden eszközzel igyekeznek támogatni. Az ETSZK harmadik éve vesz részt a Szent-Györgyi Napokon, ami fontos megnyilvánulási fóruma a fiatal, frissen doktorált kollégáiknak. Kiemelte, példaértékű együttműködést folytatnak a társkarokkal, ennek révén született például meg a FOK-kal közös dentálhigiénikus szak, melyre már az indulásakor hatalmas az érdeklődés a hallgatók és a szakma részéről.

 

A FOK korábban talán kevésbé jeleskedett a tudományban, hangsúlyosabbnak számított az oktatás és a betegellátás – jegyezte meg Nagy Katalin dékán. Hozzátette, roppant büszkék rá, hogy a négy egészségügyi kart tekintve náluk a legmagasabbak a felvételi ponthatárok, tehát válogatott hallgatói gárdával dolgoznak együtt. A betegellátásban szorosan kapcsolódnak a klinikai központhoz, ezen a téren még sok a megoldatlan infrastukturális probléma. A tudományos munkában viszont komoly előrelépést értek el, amit jelez, hogy a Szent-Györgyi Napok november 14-i nyitányán tíz fiatal kutatójuk mutatta be friss eredményeit, a Semmelweis Egyetemmel közösen pedig sikeres, több száz résztvevős konferenciát tartottak a fogágybetegségek problémaköréről.

 

A GYTK életének kiemelkedő eseményeként jellemezte a Szent-Györgyi Napok programsorozatát Hohmann Judit dékán. Mint tájékoztatott, gyógyszerésztovábbképző rendzevényük már lezajlott több mint kétszáz gyógyszerész szakember részvételével. Az elmúlt évet egyébként a karon a stabilitás jellemezte, hatalmas az érdeklődés a szak iránt, képzési kapacitásukat maximálisan ki tudják használni. A GYTK életében a FOK-hoz hasonlóan az infrastruktúra jelent gondot, mostoha körülmények között zajlik a képzés, ezen mindenképpen szeretnének változtatni. A dékán bejelentette: jövőre új szakot indítanak, a felnőttképzés keretében háromévessé válik ugyanis a gyógyszertári asszisztens képzés.

 


Hagyomány, demonstráció, ünnep és tehetséggondozás

 

Hajnal Ferenc, a klinikai központ általános elnökhelyettese személyes emlékeket idézett fel, és rámutatott: a Szent-Györgyi Napok programsorozatában nagyszerűen egészíti ki egymást a tudomány, a továbbképzés és az öregdiákok köszöntése. Mint mondta, rendkívül sokat jelent, hogy hosszú évek óta a rendezvénysorozat mellett áll Magyarország egyik legnagyobb egészségügyi vállalata, a Ricther Gedeon Nyrt.

 

Palkó András, a szervezőbizottság elnöke három hívószót említett az ünnepség kapcsán: hagyomány, demonstráció és ünnep. Úgy fogalmazott, a tradíciókat mutatja, hogy már huszonegyedik alkalommal rendezik meg a Szent-Györgyi Napokat, amely demonstrálja az egészségügyi karok együttműködését, tudományos teljesítőképességét, gyógyításban, oktatásban, kutatásban elért eredményeit. Ami pedig az ünnepet illeti, a professzor szerint a jelenlegi nehéz körülmények között is időnként meg kell állni, és fejet hajtani a nagy teljesítmények és a nagy elődök előtt. Ennek jegyében a központi ünnepségen ezúttal is jubileumi diplomákat, kitüntetéseket adnak át, és ezúttal a 25 éve az alapellátásban dolgozó kollégákat is köszöntik.

 

Kiemelt szerep jut a tehetséggondozásnak is – folytatta Farkas Eszter Szent-Györgyi-mentor. Kijelentette, a II. Szent-Györgyi Ifjak, Diákok, Tanárok és Mentorok Találkozója megszervezésével a Szegedi Orvosbiológiai Kutatások Jövőjéért Alapítvány célja a középiskolás diákok és tanárok megismertetése az SZTE ÁOK és az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont kutatásaival, laboratóriumaival, emellett a középiskolás tehetségek megszólítása, kutatói pályára csábítása, Szegeden tartása. Idén 180 fő vesz részt a programon (150 diák, 30 tanár) az ország minden részéből.

 

Végezetül Zalai Károly, a Richter Gedeon Nyrt. PR-főmunkatársa szólt, aki elmondta, 11 éve állnak a rendezvény mellett, és a továbbiakban is kitartanak mellette. A Szent-Györgyi Napok keretében mindig nagy hangsúlyt fektetnek a Richter Tudós Klubra, melynek keretében ezúttal interaktív kerekasztal-beszélgetést szerveztek a szexuális zavarok témakörében elismert szakemberek részvételével.

 

SZTEinfo – Pintér M. Lajos

Fotó: Herner Donát

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek