Bezár

Internet

Online - 2013. március

Online - 2013. március

2013. szeptember 10.
8 perc

10. hét

(2013. 03.04-2012.03.10.)

 

 

 

Bemutatták a szegedi füvészkert új üvegházát - Az uniós fejlesztések nyílt napján, szombaton bemutatták a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjének új, 641 négyzetméteres üvegházát. Mihalik Erzsébet igazgató elmondta, a botanikus kert fagyérzékeny fás szárú vagy hosszú életű növényritkaságait korábban egy nehezen fűthető és szellőztethető fóliasátorban nevelték. A körülmények egyre inkább alkalmatlanná váltak a növények gondozására, hiszen a magasabbra növő példányokat minden ősszel vissza kellett metszeni.

Link: belfold.ma.hu orientpress.hu mti.hu onkormanyzat.mti.hu delmagyar.hu

 

 

Sír és epilepsziás rohamot produkál a kísérleti bábu - A medikusok gyakorlati képzését segítő orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (SZTE ÁOK) - közölte Boros Mihály professzor szerdán a helyszínen. Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat - mondta az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője.

Link: hazipatika.com

 

 

Diagnosztikus mérések a diákok fejlődésének feltérképezéséhez - Az úgynevezett eDia rendszer kidolgozását a Szegedi Tudományegyetem Oktatáselméleti Kutatócsoportja végzi, ami arra alkalmas, hogy a tanárok számára rendszeres visszajelzést nyújtson a tanulók előrehaladásáról. Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem Neveléstudományi Intézetének egyetemi tanára portálunknak elmondta, három fő területen alkalmazható az elektronikus, számítógép alapú diagnosztikus rendszer. "A matematikát, természettudományt és az olvasás-szövegértést lehet ezzel a rendszerrel lemérni.

Link:szegedma.hu

 

 

Átadták az orvosi gyakorlati képzés egyedülálló szegedi bázisát Az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar dékánja, Barnai Mária portálunknak elmondta, keresik a lehetőségét annak, hogy az egészségtudományi képzésben résztvevők hol kapcsolódhatnának a Skills Központban folyó munkához. "Elsősorban az ápolóképzésben látom a lehetőséget, például az intenzív ellátás gyakorlásában lehet hasznos, szívhangot meghallgatni vagy kopogtatást gyakorolni" - sorolta.

Link: szegedma.hu

 

 

Dokumentumfilm készült a "zöld" egyetemről - Múltunk és jövőnk - a víz című dokumentumfilm-sorozat részeként mintegy 8-10 percben mutatják be áprilisban a Magyar Televízióban a Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit. A film elsősorban a szürkevíz hasznosítást lehetővé tevő rendszer környezeti terhelést csökkentő hatásait igyekszik majd bemutatni. - A Szegedi Tudományegyetem zöld törekvéseit Majó Zoltán és Erdélyi Evelyn január végén egy sajtótájékoztató keretében mutatta be, ahol az egyetem gazdasági és műszaki főigazgatója ismertette az elmúlt időszak főbb környezettudatos és energiahatékony beruházásait, azok jelenlegi és jövőbeni megtakarításait, környezeti terhelést csökkentő hatásait.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

11. hét

(2013. 03.11-2012.03.17.)

 

 

12. hét

(2013. 03.18-2012.03.24.)

 

 

Napelemeket telepítettek az SZTE épületeinek tetejére - Több mint 2700 napelem került a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) épületeire, az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény évi tíz gigawattórás villamosenergia-igényének hét százalékát állítják elő megújuló forrásból - közölte Rovó István műszaki-főigazgató helyettes csütörtökön a Tisza-parti városban. A 880 millió forintból, teljes egészében uniós támogatással megvalósult fejlesztés során 24 helyszínre összességében 0,66 megawatt kapacitású napelem került.

Link: mti.hu energiainfo.hu stop.hu mixonline.hu szegedma.hu napenergia.biz

 

 

275 4 napelem az egyetem épületein - Százszázalékos támogatást kapott az Európai Uniótól az a szegedi pályázat, amelynek eredményeként a Szegedi Tudományegyetem 2754 új napelemet szerelt fel intézményei tetejére. A 880 millió forintos beruházással évente közel 30 millió forintot spórolhat az egyetem a számítások szerint. A projekt zárórendezvényét csütörtökön tartották az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban, amelynek tetejére egy év alatt 206 napelem került.

Link: weborvos.hu vtvszeged.hu

 

Március 15. - Széchenyi-díj - Fülöp Ferenc vegyész - Több évtizedes pályafutása során mindig is a célorientált kutatás foglalkoztatta Fülöp Ferenc akadémikust, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának előző dékánját, akit a nemzeti ünnep alkalmából munkássága elismeréseként Széchenyi-díjjal tüntettek ki pénteken. Fülöp Ferenc a szintetikus szerves kémia, az innovatív gyógyszerkutatás terén, a következő nemzedék magasan kvalifikált szakembereinek utánpótlásában, a gyógyszerészképzésben, tudományos eredményeinek színvonalas publikálásában elért, világszerte nagyra becsült eredményeiért, rendkívül aktív tudományos közéleti tevékenysége elismeréseként vehette át az elismerést.

Link: mti.hu mon.hu szegedma.hu

 

 

Szegedre visszatérnek a Nobel-díjasok - Szeged idén is Nobel-díjasokat lát vendégül, mert ahogy a tavalyi Szent-Györgyi Konferencia szervezői ígérték, a folytatás nem marad el. A Szegedi Tudományegyetem meghívását 2012-ben 9 kitüntetett kutató fogadta el. Közülük ketten most visszatérnek Szegedre: Bert Sakmann és Aaron Ciechanover részt vesz egy kerekasztal-beszélgetésen, előadást tart az Országos Tudományos Diákköri Konferencia döntőjén, és a tervek szerint több középiskolába is ellátogat.

Link: tranzitonline.eu

Ismét Nobel-díjasok látogatnak Szegedre - Ismét Nobel-díjas kutatók érkeznek Szegedre: Bert Sakmann német fiziológus és Aaron Ciechanover izraeli kémikus az Országos Tudományos Diákköri Konferencia (OTDK) döntőjére látogat a Tisza-parti városba. Március végén és április elején a harmincegyedik OTDK döntőjének négy - orvos- és egészségtudományi, állam- és jogtudományi, biológiai, valamint testnevelési és sporttudományi - szekcióját rendezik meg Szegeden - közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora az eseményt beharangozó szerdai tájékoztatón.

Link: mti.hu mon.hustop.hu szegedma.hu vtvszeged.hu

 

 

Tudós diákok találkoznak Nobel-díjas kutatókkal - Az orvos szekció nyitó rendezvényeként néptánc gálára várják a vendégeket Szegeden. Az Országos Tudományos Diákköri Tanács (OTDT), a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és a Magyar Tudományos Akadémia fővédnökségével 2013 tavaszán 16 szekcióban hirdeti meg a XXXI. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát (OTDK). A szekciók közül négyet a Szegedi Tudományegyetem rendez meg: március 25-27. között az állam- és jogtudományi, április 2-4. között a biológiai, április 2-5. között az orvos és egészségtudományi, április 4-6. között a testnevelés- és sporttudományi szekciót.

Link: weborvos.hu  edupress.hu

 

Fekete nadálytő: Maria Treben is tévedett - ...A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Karának Farmakognóziai Intézetében dolgozó egyetemi adjunktusa rögtön a bejegyzés elején hangsúlyozza, hogy a fekete nadálytövet belsőleg, szájon át mérgező hatása miatt nem szabad alkalmazni. - A csontforrasztó gyógynövényről - A nadálytő (Symphytum officinale) veszélytelen, hasznos gyógynövény, a népi gyógyászatban zúzódások, csonttörések ke­ze­lésére használják, jellemzően a gyökerét.

Link: hazipatika.com

 

A daganatos és gyulladásos betegség összefügg? - ...Erre a kérdésre az SZTE és az SZBK kutatói együtt keresik a választ. Több tudományterület képviselői, a Szegedi Tudományegyetem öt kara, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpontja három intézetének kutatócsoportjai együtt dolgoznak annak érdekében, hogy kiderítsék: a környezeti tényezők és genetikai adottságok együttesen hogyan hatnak a gyulladásos és daganatos betegségek kialakulására. Az uniós támogatottságú, több mint 750 millió forint összköltségvetésű program célja, hogy a kutatások eredményeiből az egészségipar számára üzleti lehetőségeket biztosító, sok ember életminőségét javító innovatív termékek és szolgáltatások születhessenek.

Link: vtvszeged.hu delmagyar.hu

 

Sajtónap az egyetemen - Eurorégiós sajtónapot szervezett a Szegedi Tudományegyetem Média Centruma az SZTE Rektori Hivatal épületében tegnap. A 60 éves Szegedi Egyetem című újság tiszteletére rendezett kiállítást Szabó Gábor, az SZTE rektora nyitotta meg. Elmondta, hogy az egyetemi sajtó szerepe igen változó, több sajtóorgánummal találkozott külföldi tanulmányai, munkája során is. Szerinte az egyetemi sajtó jelentheti a szabadság határainak feszegetését is.

Link: delmagyar.hu vtvszeged.hu

 

Mobil-felcser, lángoló jég, innovációs cukorka - Csütörtökön rendezik meg a Szegedi Tudományegyetem egyik legnagyobb innovációs eseményét. A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága a tavalyi évben hagyományteremtő szándékkal rendezte meg az első SZTE Innovációs Napot. A megjelent több mint 160 vendég visszajelzései nyomán sikeresnek mondható esemény folytatásaként idén is megrendezésre kerül, 2013 március 21-én, az Egyetem egyik legjelentősebb innovációs eseménye, az SZTE Innovációs Nap, ahol az SZTE kutatói és oktatói mellett társintézmények és vállalati partnereink innováció iránt érdeklődő résztvevőit várjuk.

Link: weborvos.hu

 

Napelemeket telepítettek az SZTE épületeinek tetejére - Több mint 2700 napelem került a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) épületeire, az uniós támogatással megvalósuló beruházásnak köszönhetően az intézmény évi tíz gigawattórás villamosenergia-igényének hét százalékát állítják elő megújuló forrásból - közölte Rovó István műszaki-főigazgató helyettes csütörtökön a Tisza-parti városban. A 880 millió forintból, teljes egészében uniós támogatással megvalósult fejlesztés során 24 helyszínre összességében 0,66 megawatt kapacitású napelem került.

Link: agrarszektor.hu  

 

 

13. hét

(2013. 03. 25 - 2013.03.31.)

 

 

22. Közművelődési Konferencia - AZ SZTE JUHÁSZ GYULA PEDAGÓGUSKÉPZŐ KARÁNAK másodéves andragógushallgatói immár 22. alkalommal rendeznek közművelődési konferenciát hétfőtől szerdáig. A rendezvényen szó lesz az andragógia jelenéről és jövőjéről, slam poetryvel, fotópályázattal, élő könyvvel is várják a kultúra és a közművelődés iránt érdeklődőket. A részletes program a www.facebook.com /kmkszeged weboldalon érhető el.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

A nők egészségéről szól a védőnőképzés jubileuma - Egyetemtörténészek, hazai és nemzetközi szülész-nőgyógyászok és védőnők mutatják be tudományos eredményeiket, mondják el tapasztalataikat pénteken és szombaton azon a nemzetközi konferencián, amelyet az SZTE Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar épületének 100 éves fennállása, a karon folyó védőnőképzés 75 éves évfordulója kapcsán szerveztek. - A Nők egészsége, családok egészsége elnevezésű nemzetközi konferencia témái között szerepel - többek között - a fogamzásgátlás a XXI. században, a reprodukciós egészség megőrzése, a koraszülés prevenció.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

 Ötezer forintból lehet akadálykerülő robotot építeni - Kevesebb mint ötezer forintból épített egyszerű szerkezetű, guruló, akadálykerülő robotot Kecsenovity Egon, a Szegedi Tudományegyetem harmadéves anyagmérnök hallgatója, akinek munkáját az intézmény 2013-as innovációs versenyén díjazták. A KITT-E névre keresztelt szerkezetet bemutatva a hallgató csütörtökön elmondta: a világhálót böngészve döntötte el, hogy felépít egy rendkívül olcsó, oktatási célokra használható robotot.

Link: feedproxy.google.com hirek.prim.hu

 

 

Visszatérnek Szegedre a Nobel-díjasok - A Szegedi Tudományegyetem meghívását 2012-ben kilenc, Nobel-díjjal kitüntetett kutató fogadta el. Közülük ketten most visszatérnek: Bert Sakmann és Aaron Ciechanover előadást tart az Országos Tudományos Diákköri Konferencia döntőjén, és a tervek szerint több középiskolába is ellátogatnak. - A tavalyi Szent-Györgyi Konferencia folytatásaként Szeged idén is visszavárja a Nobel-díjasokat. A 2012-es meghívottak közül ketten, Bert Sakmann, német fiziológus és Aaron Ciechanover, izraeli kémikus mondott igent a felkérésre.

Link: atv.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek