Bezár

Internet

Online - 2013. május

Online - 2013. május

2013. szeptember 10.
22 perc

18. hét

(2013. 04.29. - 2013.05.05.)

 

Az Európa-tanulmányok Központja - A Szegedi Tudományegyetem égisze alatt működő, mostantól a Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézet nevet viselő központ első rendezvényén a vallások Európában betöltött szerepét vitatták meg a szakemberek.

Link: kormany.hu

 

A legjobb baromfik a XX. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon - I. helyezett: Kendermagos magyar tyúk csoportjával a Szegedi Tudományegyetem Tangazdaság Kft., Hódmezővásárhely - - 5. Egyéb őshonos és régen honosult baromfi fajták: - III. helyezett: Fehér magyar lúd csoportjával Oláh Mihály, Székkutas - II. helyezett: Vadas magyar kacsa csoportjával a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ, Gödöllő - I. helyezett: Gyöngytyúk csoportjával a Kisállattenyésztési Kutatóintézet és Génmegőrzési Koordinációs Központ, Gödöllő

Link: agroinform.com

 

Együtt ünnepelt a négyéves SZTE EHÖK SE + FOTÓK - Kiemelte, hogy a számos szegedi sportszerveződés közül a sportágak legszélesebb spektrumát ezen egyetemi szervezet fogja össze az olyan hagyományos látványsportágaktól kezdve mint a vízilabda, röplabda, kézilabda, labdarúgás (futsal), az olyan kevésbé közismertekkel bezárólag mint a floorball, a cheerlvagy a grappling. Ament Balázs hangsúlyozta, a SZTE EHÖK SE Fitness Klubjának 2011-es megnyitásával ugrásszerűen megnőtt az egyesület tagjainak száma, amely mára, a 4. születésnapra már eléri a kétezer főt.

Link: szegedma.hu epresso.hu

 

Fogékonyak az okostelefonokra a fiatalok - A Szegedi Tudományegyetem a Csongrád megyei fiatalok mobil- és közösségimédia-használatára volt kíváncsi. Mennyire ismerik a fiatalok a mobilt, amit kezükbe vesznek és a szolgáltatásokat, amik közül választhatnak? Mit kereshet a mobil a tanórákon? Mit csinálnak mobiljukkal a tanárok, amikor nem sms-eznek? Miért nem puskáznak eleget telefonról a diákok? Egyebek mellett ezekre a kérdésekre kereste a választ Csongrád megyei fiatalok mobil- és közösségimédia-használata című régiós felmérés.

Link: wikitech.hu brandtrend.hu

 

Egyetemisták rögzítik digitálisan a szegedi tűzcsapok adatbázisát - Április 25-26-án példaértékű együttműködés keretében a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság és a Szegedi Tudományegyetem TTK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék geoinformatkiusai terepgyakorlat keretében pontosították a már meglévő, és felmérték az új tűzcsapokat Szeged város belterületén. - A felmérés célja egy olyan tűzcsapkataszter létrehozása, amely 2-5 méter pontosságú koordinátákkal meghatározott helyzeti adatokat és egyéb leíró adatokat tartalmaz.

Link: promenad.hu

 

19. hét

(2013. 05.06. - 2013.05.12.)

 

Közös laborfejlesztést kezd Szeged és Temesvár - Határon átnyúló laborfejlesztési projektet indít a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a temesvári West University, a program célja, hogy erősítse az együttműködést a kulturális örökségvédelem, a fenntartható környezet és az oktatás területén - mondta el az SZTE projektvezetője pénteken az MTI-nek. - Sipos György kifejtette: a projekttel két, a régióban egyedülálló, széles körű szolgáltatásokat nyújtó labor jön létre.

Link:mixonline.hu promenad.hu mon.hu onkormanyzat.mti.hu stop.hu epresso.hu mti.hu

 

Operacsillagok születhetnek a Simándy-versenyen - Újabb operacsillagok születhetnek Szegeden a VIII. Nemzetközi Simándy József Énekversenyen, amelyet az egyetem zeneművészeti karán rendeznek meg május 8. és 12. között. A díjátadó gálaestet 12-én, vasárnap tartják a nagyszínházban - - A Szegedhez is ezer szállal kötődő legendás tenorista, Simándy József halála után egy évvel, 1998-ban Temesi Mária operaénekes, a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Karának professzora, valamint egykori énektanára, Sinkó György basszista alapította a Simándy-énekversenyt.

Link: delmagyar.hu

 

Dr. Csernus Sándor: "Szent-Györgyi Albert páholya ma is megvan a színházban" - ...A Szegedi Tudományegyetem azonban, mint azt a Bölcsészettudományi Kar dékánjától megtudtuk, arra törekszik, hogy élettelibbé változtassa az Armel Operafesztiválhoz fűződő viszonyát. Noha, ahogyan azt még a márciusi sajtótájékoztatón némi szarkazmussal megjegyezte, az "operahuliganizmus" jelenségétől egyelőre senkinek nem kell tartania Szegeden, azért az Armeleddig is fontos vonásokkal gazdagította a város kulturális arculatát. A jövőben különböző eszközök segítségével még közvetlenebb kapcsolatot szeretnének kiépíteni az egyetem és a fesztivál között.

Link: fidelio.hu  

 

 

Az aktuális mobil trendek - ...A Magyar Telekom Dél-alföldi régiójának támogatásával készült kutatás eredményeit elsőként a Smartmobil konferencián ismertette a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport. Az anyag most e-könyvként mindenki számára elérhetővé vált. Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Telekom Dél-alföldi régiója közti stratégiai együttműködés: már elérhető a eredménye.

Link: hoc.hu hardwareoc.hu

 

Megdöbbentő elméletek népünk eredetéről: Nagy lépések a kutatásban - ...A fórumon Hagyományőrzés, kísérleti régészet: elmélet és gyakorlat Európában és Magyarországon címmel előadó Igaz Levente történész-nyelvtanár nemrég doktorált a Szegedi Tudományegyetemen, noha a középkori történelem kérdéseivel már hosszú évek óta foglalkozik - más megközelítésben. Történelmi íjászattal 1995 óta, úgynevezett életmód-rekonstrukcióval 1997 óta foglalkozik: dolgozott az Őskultúra Alapítványnál, a Bodrogközi Régi Magyar Kultúra Közhasznú Alapítványnál, jelenleg a Nemzeti Íjászszövetséget vezeti. Link:hetivalasz.hu hetivalasz.hu

 

 

A szemészeti klinika látja el mától a gyerekeket - A szegedi gyermekklinika gazdasági hatékonysága messze elmarad a társintézményekétől. Egy esetszámban és méretben is ekkora, ugyanilyen ellátásra szakosodott intézményhez képest a hiánya nagyjából nyolcszoros - magyarázta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miért van szükség a módosításra. Hozzátette: a klinikai központban zajlik a konszolidáció, ahogyan az egész egyetemen. Ennek köszönhetően tavaly 1,8 milliárd forintos megtakarítást sikerült elérni, amelyet a program végére évi 2,5 milliárdra szeretnének feljavítani.

Link: delmagyar.hu

 

 

Ha május, akkor tehetségek a Somogyiban - ...Köszöntőt mond Badó Attila professzor, az SZTE Tehetségpont vezetője, a kiállítást megnyitja Szekeres Ferenc grafikusművész, SZTE JGYPK adjunktusa. Fuvolán közreműködik: Ruszkai Tamara. - Árnyas Koppány Ákos a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Karán végzett tanító és képi ábrázolás szakokon 2012-ben. A rajz tanszéken töltött évek alatt festészet szakirányra szakosodott, olyan oktatói voltak, mint Szabó Tamás szobrászművész, Gál Lehel festőművész és Popovics Lőrinc szobrászművész.

Link: szegedma.hu  

 

 

Egyetemről mindenkinek! - SZTE-blokk a Telin műsorán - Áprilisban is minden este 20 órától az SZTE-blokk várja a Telin televízió nézőit az SZTE Médiacentrum válogatott műsoraival. - Ízelítő a tartalomból: SzemeSZTEr (Hallgatói szerződés, Diákhitel 2.), Professzorok (Pintér Sándor professor meretius), SZTE Médiacentrum sajtóklub: Válogatás az SZTE elődeinek ifjúsági lapjaiból, Magyarország honfoglalás kori és kora Árpád-kori sírleletei - Prohászka Péter, Szemeszter előadás (Stachó László - A zenébe rejtett személyiség: bevezetés a zenei előadóművészet lélektanába), Kutatóegyetemi Kiválósági Központ eredményeinek záró konferenciája (Kovács Kornél, Osvay Károly, Fülöp Ferenc, Penke Botond, Z. Karvalics László), Magyarország honfoglalás kori és kora Árpád-kori sírleletei - Istvánovits Eszter.

Link: szegedma.hu  

 

Alkotmányjogi vetélkedő a Szegedi Ítélőtáblán - A Szegedi Tudományegyetem Alkotmányjogi Tanszéke vetélkedőt hirdetett meg a jogi kar másodéves hallgatói számára, amelyre háromfős csapatok jelentkezését várták. A téma az Alkotmánybíróság munkája volt, és végül hat csapat mérte össze tudását a Szegedi Ítélőtábla dísztermében. - Az Alkotmánybíróság elnöki tisztét ezen a napon Balogh Elemér professzor, tanszékvezető egyetemi tanár, alkotmánybíró vállalta magára, míg a zsűriben helyet foglalt Harangozó Attila, a Szegedi Ítélőtábla elnöke is.

Link: onkormanyzat.mti.hu  

 

Ön is segítheti a tehetségeket! - ..."Az SZTE Tehetségpont munkája egyedülálló. Értéke elsősorban abban áll, hogy nem egy-két kiemelkedő embert emel ki az egyetemi tömegből, hanem a tehetségek széles körét szólítja meg anyagi és kulturális, művelődési lehetőségeket is kínálva" - mondja Baranyai Tamás. SZEGEDma

Link: szegedma.hu  

 

Előadások köszöntik a 10 éves egyetemi színházat - Jubileumi gálaműsorral ünnepli 10. születésnapját a Szegedi Egyetemi Színház május 11-én, szombaton. A 19 órai ünnepségnek a Dugonics téri Katolikus Ház ad otthont, míg 22 órától zenei programokkal köszöntik a társulatot a Grand Café Várkertben. Nagyszabású, jubileumi gálaműsoron ismerkedhetnek meg az érdeklődők a Szegedi Egyetemi Színház régi és új tagjaival, amelynek során zenés, játékos, de néhol komoly előadás keretében idézi fel a társulat az elmúlt éveket.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

Egy helyen fejlesztik a pszichiátriai klinikát - Lakossági fórum: megújul a szegedi Pszichiátriai és Neurológiai Klinika. Sikeres pályázatot nyújtott be a Szegedi Tudományegyetem "Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban" címmel, így megújul a szegedi Pszichiátriai és Neurológiai Klinika: a rehabilitációs szolgáltatásokat fejlesztik. A projektről május 9-én, csütörtökön 16 óra 30 perckor tartanak lakossági fórumot - adta hírül az egyetem.

Link: weborvos.hu

 

Rendhagyó fizikaórák a szegedi Agórában - Az SZTE Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék együttműködve a DEAK Kooperációs Kutatási Non- profit Zrt.-vel március vége óta kísérletes bemutatókat tartanak optikai, fotonikai témakörökből a Szent-Györ- gyi Albert Agora - Informatoriumban. A Szegedi Tudományegyetem tudományos aktivitásának bemutatására - a Szent-Györgyi Albert Agorán belül - létrehozott Informatorium területén tartott rendhagyó fizikaórákon a diákok kísérleteket láthatnak és próbálhatnak ki a színképek, a színkeverés, a polarizáció, az UV- és infravörös sugárzás és az optikai távközlés témaköreiből.

Link: webradio.hu  

 

Összhallgatói szavazást kezdeményeznek az SZTE-sek - ...A Szegedi Tudományegyetem Szakos Érdekképvisletének tagjai összhallgatói szavazást kezdeményeznek a felsőoktatási intézményben a hallgatók számára ingyenesen biztosított, féléves tömegközlekedési bérletek kapcsán. Úgy látják, nem fenntartható a jelenlegi rendszer, és érdemesebb lenne rászorultsági alapon osztani a bérletet, ezért reformot várnak az EHÖK-től. A bérleteket a rendszeres szociális ösztöndíjak terhére fizetik ki, ezért évről-évre egyre kevesebb forrás jut az ösztöndíjakra, miután a hallgatói normatíva összege 2008 óta nem emelkedett, ezzel szemben a tömegközlekedés egyre drágább.

Link: epresso.hu

 

Javított helyezésein a brit QS-listán a szegedi egyetem - A világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye közé került a Szegedi Tudományegyetem modern nyelvi, valamint mező- és erdőgazdálkodási kategóriában a brit Quacquarelli Symonds (QS) cég friss listáján - olvasható az egyetem honlapján. A brit cég 2013. május 8-án hozta nyilvánosságra új tematikus rangsorát. Ezen 5 képzési terület (bölcsész, mérnöki, élet- és orvostudományok, természettudományok, menedzsment) 30 oktatási programját vizsgálja - mondta Pál József. Link: szegedma.hu

 

Az aktuális mobil trendek - ...A Magyar Telekom Dél-alföldi régiójának támogatásával készült kutatás eredményeit elsőként a Smartmobil konferencián ismertette a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karán működő Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoport. Az anyag most e-könyvként mindenki számára elérhetővé vált. Újabb mérföldkőhöz érkezett a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Telekom Dél-alföldi régiója közti stratégiai együttműködés: már elérhető a eredménye.

Link: hoc.hu

 

Jelentős fejlesztés kezdődött a szegedi pszichiátriai klinikán - Szeged, 2013. május 9., csütörtök (MTI) - Uniós támogatással jelentős fejlesztés kezdődött a Szegedi Tudományegyetem pszichiátriai klinikáján, a 673 millió forintból megvalósuló beruházás révén 2014 őszére egy épületbe kerülhetnek az intézmény betegellátó egységei - mondta Mészáros Tamás professzor csütörtökön a csongrádi megyeszékhelyen. Az utóbbi évtizedekben jelentősen bővült a pszichiátria által alkalmazott terápiás eszközök és módszerek köre, és ezzel párhuzamosan megváltozott az ellátórendszerrel szemben támasztott társadalmi igény.

Link: mti.hu promenad.hu hvg.hu onkormanyzat.mti.hu magyarhirlap.hu szegedma.hu  medicalonline.hu

 

Szegedi "fényevők" a Dunai Regattán - "Szeged a napfény városa. Nincs szükségünk edzésre, mi a fényből nyerjük az energiánkat" - szólt a szegedi egyetemisták frappáns bemutatkozó videója a Dunai Regattán. Hiába sütött azonban a nap a döntőn, az SZTE-sek lecsúsztak a dobogóról. A Tisza-parti nyolcas evezős csapat negyedik, a sárkányhajós különítmény ötödik helyen végzett. A versenyzők a Duna leglátványosabb budapesti szakaszán a Parlamenttől, illetve a Vigadótól eveztek a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem központi épületéig.

Link: szegedma.hu

 

Megkezdődött a Simándy-énekverseny - ...Magyarország jelenlegi legnagyobb ilyen vetélkedőjét kétévenként rendezi a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara és a művész emlékét ápoló alapítvány.

Link: vtvszeged.hu

 

20. hét

(2013. 05.13. - 2013.05.19.)

 

 

Fiatal alkotók a Tehetségponttól a Somogyiban + FOTÓK - "Immár években mérhető az SZTE Tehetségpont és Somogyi-könyvtár együttműködése, melynek keretében lehetőséget kaptunk arra, hogy a Tehetségpont hallgatói kiállításokat tartsanak a bibliotékában. Ezen - tavaly óta szerződéssel is megerősített - együttműködés nélkül sokkal kevesebb lehetősége lenne tehetséges hallgatóinknak a kiállításra" - mondta el köszöntőjében Badó Attila, az SZTE Tehetségpont vezetője, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács tagja.

Link: szegedma.hu szegedma.hu

 

Legjobbak között az SZTE - Modern nyelvekben, valamint mező- és erdőgazdálkodásban a világ 200 legjobbja között szerepel a szegedi egyetem. A brit QS friss tudományterületi világranglistáján a hazai állami támogatottságú intézmények közül 6 kapott helyet. - A világ legjobb 200 felsőoktatási intézménye közé került a Szegedi Tudományegyetem modern nyelvi, valamint mező- és erdőgazdálkodási kategóriában a brit Quacquarelli Symonds cég friss listáján.

Link: promenad.hu  

 

Megnyílt a SzeReTeD természettudományos laboratórium Szegeden - A természettudományos oktatás regionális központjává emeli a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Ságvári Endre Gyakorló Gimnáziumát az intézménynek otthont adó épület padlásterében kialakított új laboratórium - mondta el annak vezetője a megnyitó kapcsán, pénteken az MTI-nek. - Csiszár Imre hangsúlyozta: a Szegedi Regionális Természettudományos Diáklaboratórium (SzeReTeD) minden szempontból megfelel a 21. századi oktatás követelményeinek.

Link: promenad.hu webradio.hu  mti.hu epresso.hu mon.hu onkormanyzat.mti.hu mno.hu szegedma.hu index.hu delmagyar.hu

 

 

SZESZ-gála a tizedik jubileumi évadban Jubileumi gálaműsorral ünnepli 10. születésnapját a Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ): a szombaton 19 órakor kezdődő ünnepségnek a Dugonics téri Katolikus Ház ad otthont. Zenés, játékos, de néhol komoly előadás keretében idézi fel a társulat az elmúlt éveket. Varga Norbert művészeti vezető irányításával a SZESZ az ünnepi évadban már több rendhagyó bemutatót jegyzett. Ősszel a Rohadt az államgépben valami című dokumentumjátékot, majd egy balettelőadást, a Kortástánc interjú a vámpírral című táncjátékot állították színpadra.

Link: delmagyar.hu

 

 

Ódor Botond, Kálnay Zsófia és Heiter Melinda nyerte a Simándy-énekversenyt - Szeged, 2013. május 12., vasárnap (MTI) - Az első kategóriában a pécsi Ódor Botond, a második kategóriában Kálnay Zsófia, az SZTE Zeneművészeti Karának hallgatója, a harmadik kategóriában pedig Heiter Melinda nyerte a Simándy József-énekversenyt, amelynek díjait vasárnap adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. A versenyen olyan fiatal énekes növendékek vagy ifjú előadóművészek indulhattak, akik klasszikus - komolyzenei hangképzésen alapuló - magánének tanulmányokat folytattak vagy folytatnak.

Link: mti.hu hirado.hu vtvszeged.hu szegedma.hu feedproxy.google.com delmagyar.hu

Szegedi győztese is van a Simándy-énekversenynek - Az első kategóriában a pécsi Ódor Botond, a második kategóriában Kálnay Zsófia, az SZTE Zeneművészeti Karának hallgatója, a harmadik kategóriában pedig Heiter Melinda nyerte a Simándy József-énekversenyt, amelynek díjait vasárnap adták át a Szegedi Nemzeti Színházban. - A versenyen olyan fiatal énekes növendékek vagy ifjú előadóművészek indulhattak, akik klasszikus - komolyzenei hangképzésen alapuló - magánének tanulmányokat folytattak vagy folytatnak.

Link: onkormanyzat.mti.hu  

 

Díjazták a diákújságírókat - ...A DUE és a Telenor által alapított Tények nyomában névre hallgató Telenor Etikus Diákújságírói Különdíjat Varga Judit (Eötvös Loránd Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar), Csábi Máté (Szegedi Tudományegyetem) és Kovács Miklós (Karcagi Nagykun Református Gimnázium, Egészségügyi Szakközépiskola és Kollégium) nyerték. A részletes eredmények az alábbi linkre kattintva láthatóak.

Link: kreativ.hu

 

A szegedi egyetem pneumobilja is dobogós lett - ...A Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata idén a senior kategóriában aratott győzelmet. - Az Egerben megrendezett pneumobil futamokon öt ország 41 csapata mérte össze tudását. A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal kellett a lehető legnagyobb távolságot megtenniük, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Pollroth csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal 8918 métert futottak.

Link: onkormanyzat.mti.hu  

 

Kísérletek és kincsvadászat a Növények Napján - Az Alföld növénykülönlegességeiről, a természetben rejlő orvosságokról is hallhatunk május 18-án, szombaton 10-től 16 óráig az SZTE Biológia Épületében (Közép fasor 52.). A Növények Napja alkalmából látványos kísérletekkel, mikroszkópozással, játékokkal és kincsvadászattal várnak minden érdeklődőt! - Az Európai Növénytudományi Társaság tavaly szervezte meg az első nemzetközi "Fascination of Plants Day-t" ("Azok a Csodálatos Növények" Napot), melyet Szegeden is megtartottak.

Link: szegedma.hu

 

 

 

Szeged büszke: Erős helyezés a pneumobilok erőpróbáján - ...A Szegedi Tudományegyetem MK Laren csapata idén a senior kategóriában aratott győzelmet. Az Egerben megrendezett pneumobil futamokon öt ország 41 csapata mérte össze tudását. A távolsági kategóriában, ahol a járműveknek egy sűrített levegővel feltöltött palackkal kellett a lehető legnagyobb távolságot megtenniük, a Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki Karának Pollroth csapata jutott a legtovább: léghajtányukkal 8918 métert futottak. Link: tisztajovo.hu

 

21. hét

(2013. 05.20. - 2013.05.26.)

 

 

Szegeden is megrendezik a Növények napját - Az idén már második alkalommal szervezik meg szombaton a Növények napját, amelyhez Magyarországon is több tucat intézmény, többek között a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai és Ökológia Tanszéke is csatlakozott. Az SZTE Közép fasori Biológiai épületében délelőtt 10-től délután 4 óráig kísérletekkel, bemutatókkal és előadásokkal várják a téma iránt érdeklődőket. - A növényeket érintő témákban több érdekes előadás is elhangzik majd: szó lesz többek között a géntechnológiáról, az Alföld jellegzetes növényközösségeiről, valamint a növényi fájdalomcsillapítóról, azaz a szalicilsavról.

Link: onkormanyzat.mti.hu onkormanyzat.mti.hu tisztajovo.hu  szegedma.hu

 

Szeretnek a szegediek a Tisza-partján élni - A szegediek többsége jól érzi magát a Tisza-parti városban, tízből kilenc szeret saját városrészében élni - derül ki abból a közvélemény-kutatásból, amelyet a Szegedi Tudományegyetem szociológiai tanszéke végzett idén tavasszal. A felmérés szerint a szegediek sokkal elégedettebbek saját városuk közbiztonságával, mint az országéval. - A Szegedi Tudományegyetem Szociológiai Tanszéke minden év tavaszán társadalomtudományi célú adatfelvételt végez Szeged felnőtt lakossága körében.

Link: onkormanyzat.mti.hu onkormanyzat.mti.hu

 

Nem csak a búzatáblák sárgulnak - ...A Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara tartotta hagyományos sárgulási felvonulását május 17-én délután. A ballagó diákok tíz díszes fogaton kocsikáztak át a városon a tanüzemtől a Kossuth térig, majd onnan a kollégiumig. - A főtéren, a Fekete Sas előtt az önkormányzat nevében Hegedűs Zoltán köszöntötte a diákokat, akik a szokásoknak megfelelően a települési képviselőnek is feltűzték a sárga szalagot (amelyen idén ez a két évszám feketéllett: 2010-2013), és átadták a fából készült fokost.

Link: promenad.hu  

 

Csokitortát kaptak jutalmul a legeredményesebb adatrögzítők - A Szegedi Tudományegyetem TTK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékének geoinformatkius hallgatói terepgyakorlatuk keretében pontosították a szegedi tűzcsapok helyét a térinformatika eszközeivel, amely során sok oltóvíz-nyerő helyet pontosítottak, és az eddigi adatbázisban nem szereplő tűzcsapokat is felderítettek. - A Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatósággal kialakított együttműködés keretében a hallgatók a város területén lévő tűzcsapokat keresték fel, hogy azok adatait fényképpel együtt digitálisan rögzítsék.

Link: promenad.hu  

 

Retro Aréna: Tizenkét éve jutott először az élvonalba a Szedeák - A Városi TV Szeged Retro Aréna című sportműsorában ismét a Naturtex-Szedeák férfi kosárlabdacsapatáé lesz a főszerep. Elég sokat ugrunk vissza az időben, hiszen a VTV a szegedi együttes egyik tizenkét évvel ezelőtti mérkőzését idézi fel. A 2000/2001-es szezon alapszakaszában a Szedeák remekelt a B csoportban, így a csapat előtt megnyílt az út az élvonal felé. Az akkori lebonyolítás szerint az NB I/B négy legjobb együttese és az A csoportos bajnokság 9-12. helyezettje egymás között döntötte ki marad, ill. ki jut fel az elitligába.

Link: delmagyar.hu

 

Hangszóróval hallatja hangját - Papp Gergely szegedi diák is díjat kapott a világ legnagyobb, fiataloknak szóló tudományos és innovációs versenyén (ISEF - Intel International Science and Engineering Fair), amelyen saját készítésű hangszórójával indult. Az amerikai Arizona állambeli Phoenixben szombaton hirdették ki a 2013-as Nemzetközi Tudományos és Innovációs Verseny győzteseit. Az idén összesen 70 ország mintegy 1500 középiskolása vett részt a megmérettetésen - közölte a versenyt támogató Intel vasárnap az MTI-vel.Papp Gergely a Szegedi Műszaki és Környezetvédelmi Középiskola és Szakképző Iskola Gábor Dénes Tagintézmények húszéves diákja.

Link: kulturpart.hu vtvszeged.hu veddamagyart.info onkormanyzat.mti.hu

 

22. hét

(2013. 05.27. - 2013.06 02.)

 

 

Csak egy szlovák egyetem van a világ 1000 legjobb főiskolái között - ...A legjobban a Szegedi Tudományegyetem szerepelt (559. hely), a Debreceni Egyetem az 564. helyet szerezte meg, a Budapesti Műszaki Egyetem a lista 685. helyén szerepel, az első ezerbe pedig a Pécsi Tudományegyetem is beverekedte magát, az intézmény lett a 794. a rangsorban.A Komenský Egyetem tavaly ugyanezen a listán 19 hellyel gyengébben szerepelt, a javulás az intézményben folyó kutatómunkának, és a körülmények javulásának köszönhető - mondta a SITA hírügynökségnek Andrea Földváryová, a Komenský szóvivője."

Link: parameter.sk parameter.sk hrportal.hu

 

Színek a titkok helyett - Kovács Anikó kiállításán jártunk + FOTÓK - ...Nincsenek a titkokat elfedő fátylak sem - fogalmazott a kiállítást megnyitó Fabulya Zoltánné, az SZTE JGYPK Raj-művészettörténet Tanszékének oktatója. Hozzáfűzte: a festmények egy pályája elején járó alkotó első lépéseit tárják szemünk elé. Mindenféle misztikus tartalom helyett azt látjuk, milyen a valóság, milyen a világ Kovács Anikó számára. Fabulya Zoltánné szerint a fiatal művésztehetség világa meglepő és fordulatos.

Link: szegedma.hu

 

Neves külföldi professzorok az egyetem ikonológiai konferenciáján - Az SZTE Bölcsészettudományi Kar Angol Tanszéke által 1993-ban elindított European Iconology East and West című tudományos találkozó ötödik konferenciája a test és a lélek kulturális képvilágának hagyományait, a pszichés, a spirituális és a testi tartalmak ábrázolásának technikáit és médiumait vizsgálja. - A szegedi ikonológiai konferencia ezúttal a harmadik, utolsó felvonása egy nagyszabású, határokon átnyúló konferenciasorozatnak (Iconology Old and New: Transregional Conference on the Move), amelynek első részét Rijekában, második részét pedig a budapesti Közép-Európai Egyetemen tartják.

Link: szegedma.hu  

 

Fából vaskarikával búcsúzik a Tehetségpont-tárlatsorozat - A kiállítást május 30. 17 órakor Deák Zoltán festőművész, műhelymester (SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet Tanszék) nyitja meg a Somogyi-könyvtár első emeleti folyóirat-olvasójában. A különleges tárlat május 30-tól június 5-ig látható. - Pipei Borbála, az SZTE JGYPK harmadéves építészeti síküveg szakirányos hallgatója így vall tárlatáról: "Szívesen alkalmazok különböző, egymástól idegen, idegennek ható anyagokat egy alkotáson belül.

Link: szegedma.hu

 

Ateisták a mennyországban - ...Mint azt Máté-Tóth András teológus és valláskutató, a Szegedi Tudományegyetem professzora is hangsúlyozta, a II. vatikáni zsinaton az ateizmussal és az ateistákkal kapcsolatos véleményén az egyház radikálisan változtatott. Bár a katolikus egyház természetesen továbbra sem osztja az Isten tagadásával kapcsolatos álláspontot, de "nagyon megérti őket, hiszen sokakat éppen az egyháznak a saját hitelveitől eltérő botrányos magatartása lökött az ateizmusba.

Link: index.hu  

 

 

 Egészségügyi dolgozókra szavazhatnak a betegek - ...Szegedről két csoportos jelölt került fel a listára. Az ország szinte valamennyi táját érintő, összesen 45 egészségügyi intézmény bevonásával zajló betegelégedettségi felmérésre az Astellas Pharma, a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara, a Semmelweis Egyetem, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrum, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központ által április elején közösen meghirdetett pályázat keretében kerül sor.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

Bontják az aszfaltot a dóm körül - termálvezetékeknek ágyaznak Nagyszabású beruházás keretében újszegedi és szegedi termálkör létesül az SZTE, az SZBK, valamint az NGSZ részvételével. Szeged egyik legjelentősebb megújulóenergia-hasznosítási projektjétől éves szinten közel 100 millió forint megtakarítást remélnek. A kaszkád geotermikus vezetékrendszer kiépítését a Ferroép Zrt. konzorciumban a Ferroép-Szer Kft.-vel nyerte el, március 18-án kezdődtek meg a kivitelezési munkálatok.

Link: szegedma.hu

 

Ismét megrendezik a Straub-napokat - A Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Szegedi Biológiai Központjában (SZBK) tavaly elért legfontosabb eredményekről számolnak be az intézet alapítója, Straub F. Brunó nevét viselő éves konferencián. A szerdán kezdődő Straub-napok központi témája idén a DNS-hibajavítás és a személyre szabott tumorterápia - áll az MTA honlapján közölt cikkben. - Ormos Pál, az MTA rendes tagja, az intézet főigazgatója a honlapon olvasható interjúban úgy fogalmazott: a kutatóintézet jól működik, és mindent megtesznek azért, hogy az élvonalban maradjanak.

Link: onkormanyzat.mti.hu  

 

Munkáltatói igényekhez igazítja képzését a Szegedi Tudományegyetem - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 160 millió forintos képzésfejlesztési projektjét zárta le a Juhász Gyula Pedagógusképző Kar vezetésével. A programban a munkáltatók megkérdezésével bővítették a tananyagot és az oktatást is korszerűsítették - közölte a projekt szakmai vezetője szerdán a szegedi záró sajtótájékoztatón. - Galambos Gábor elmondta: a projekt a felsőfokú szakképzéstől a mesterképzésig felöleli az egész felsőoktatási struktúrát.

Link: promenad.hu webradio.hu epresso.hu szegedma.hu mti.hu

 

Csaknem százharminc rózsafajta virágzik a szegedi füvészkertben - Megkapó látványban lehet részük azoknak, akik ellátogatnak a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjébe, ahol csaknem százharminc fajta rózsa virágzik szinte egy időben. - Németh Anikó, az intézmény igazgatóhelyettese az MTI-nek elmondta, akadnak rózsafajták, amelyek már teljes pompájukban megfigyelhetők, mások még csak színes bimbóikat bontogatják. A szivárvány minden színében pompázó virágok nemcsak szemet gyönyörködtetők, kellemes illatúak is. Link: hir3.hu webradio.hu stop.hu hvg.hu onkormanyzat.mti.hu hirado.hu

 

Szegedi vívósikerek Vásárhelytől Birminghamig - Debrecenben a Magyar Egyetemi és Főiskolai OB-n 6 vívó képviselte egyben a Szegedi Tudományegyetemet és az SZTE Vívó Klubot is. Női párbajtőrben Tarnóczi Anna a csoportkört 1 vereséggel zárta, de a táblára elfáradt így a 8. helyen végzett. A legnépesebb mezőny férfi párbajtőrben állt fel, Nagy Zsolt minden asszóját megnyerte a körben, így tábla másodikként került táblára, ahol a 4 közé jutásért kapott ki a későbbi ezüstérmestől, így az 5. helyet szerezte meg.

Link: szegedma.hu baon.hu promenad.hu

 

 

 Kiállításon mutatják be Sanghaj oktatási palettáját az SZTE-n - A "2013 Education Fair Sanghai China" című kiállítást Magyarországon először Szegeden rendezik meg. A bemutatkozás célja, hogy tovább fokozza a kulturális és oktatási együttműködést Magyarország és Kína között, és elősegítse a két ország hosszú távú, mindkét fél számára előnyös kapcsolatának ápolását. A rendezvény nem csupán oktatási szempontból, hanem a nemzetközi kapcsolatok kiépítése és ápolása miatt is kiemelkedő fontosságú, amit az is mutat, hogy több magas rangú kínai vezető is jelezte részvételi szándékát.

Link: szegedma.hu onkormanyzat.mti.hu

 

Házhoz ment a rákszűrő busz, titokban sem lehet dohányozni - ...Szóba került egy tudományos kutatás is, melyben többek között a Szegedi Egyetemmel és a Testnevelési Egyetemmel együttműködve egy olyan program kidolgozásában vesznek részt, melynek célja az emberek egészségéletútjának a nyomon követése születésétől kezdve. Ennek alapjait az általános iskolákban lehet lerakni. A lényege, hogy minden iskoláskorú gyermek rendszeresen átesne egy vizsgálaton, amely alkalmas a kezdődő betegség felismerésére, kiszűrésére.

Link: hir6.hu

 

Brüsszelben tárgyalnak a szegedi szuperlézer-projektről - Már Brüsszelben van a szegedi szuperlézer-projekt részletes pályázata, jelentették be a Rektori Hivatalban azon a konferencián, amelyet az ELI megvalósításáról tartottak. A projektcég vezetői szerint ősszel megkezdődhet az építkezés.

Link: vtvszeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek