Bezár

Internet

Online - 2013. február

Online - 2013. február

2013. szeptember 10.
13 perc

6. hét

(2013. 02. 04. – 2013. 02. 10.)

 

 

17 ezer tanuló kezd szeptembertől a Szegedi Tudományegyetemen - Közzétette az egyetemek felvehető kapacitásszámát a felvi.hu: a felsőoktatási portál szerint a Szegedi Tudományegyetemen 17052 hallgató kezdheti tanulmányait szeptembertől. Ebből 10 ezer 180-an nappali, 6516-an esti, levelező tagozatra, 356-an távoktatásra jelentkezhetnek (utóbbira a gazdaságtudományi képzésben van lehetőség). - Nappali képzésre legtöbben a bölcsészettudományi (1930 fő) és a pedagógusképzési (1600) területre jelentkezhetnek, míg a levelezős képzések közül a jogi (1650) és társadalomtudományi (1316) képzési területen biztosítanak legtöbb helyet.

Link: szegedma.hu  promenad.hu  delmagyar.hu  onkormanyzat.mti.hu  eduline.hu

Vándorgyakorlatot hirdetnek - A Szegedi Tudományegyetem 2013-ban is meghirdeti a ";Használhatóbb tudást; hasznosabb munkaerőt!"; elnevezésű gyakornoki programját; írják az egyetem honlapján. A program abban különbözik egy átlagos szakmai gyakorlattól, hogy a résztvevő hallgatók nem pusztán egy vállalkozásnál tölthetik el gyakorlatukat, hanem az egyetemhez közel álló regionális klaszterek közül egy adott klaszter több tagvállalatában is próbára tehetik magukat és alkalmazhatják a korábban tanultakat.

Link: medicalonline.hu  

 

 

Szegedi gyermekgyógyász a legjobb orvosok között - Negyedik helyen végzett Az év orvosa pályázat közönségszavazásán Juhász László szegedi gyermeksebész. Mindössze egyetlen ponttal csúszott le a "dobogóról" a 38 éves tanársegéd, akit egy nagyon ritka rendellenességgel született kisfiú édesanyja, Soltészné Gombár Edit jelölt a díjra. Kisfia életét a szegedi orvos születése másnapján mentette meg, és azóta is folyamatosan azon dolgozik, hogy a gyerek teljes értékű életet élhessen.

Link: delmagyar.hu

 

 

28 hónapos ELIprojekt az SZTE-n A januárban indult "Impulzuslézerek alkalmazása az anyagtudományban és a biofotonikában" című kutatási projekt az ELI-ALPS-hoz, a Szegeden épülő európai uniós tudományos nagyberuházáshoz kapcsolódik. A projektben nemcsak fizikusok vesznek részt, hanem vegyészek, biológusok, matematikusok, orvosok és jogászok is. A kutatók legfőbb célja az ultrarövid lézerimpulzusok előállítása, illetve azok alkalmazási lehetőségeivel kapcsolatos alap- és alkalmazott kutatások végzése számos területen.

Link:onkormanyzat.mti.hu

 

 

Új genetikai labor a gyermekklinikán - Új genetikai laboratóriumban végezhetik ezentúl a ritka anyagcsere-betegségek újszülöttkori szűrését Szegeden, amely az ország felének ellátásáról gondoskodik. A 350 négyzetméteres épületben már négy tömegspektrométerrel dolgozhatnak a kutatók. A beruházás értéke közel 1 millió euró volt. Ezzel párhuzamosan, Aradon megvalósítottak egy új anyagcsere központot, valamint Temesváron a meglévő laboratóriumot fejlesztették.

Link: promenad.hu  

 

 

10. Safer Internet Day - ...A SID szegedi eseményeként a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az SZTE JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében a Szent-Györgyi Albert Agórában előadások hangzottak el a biztonságosabb internethasználatról, a veszélyek, csalások elkerüléséről. A SID budapesti sajtótájékoztatóján dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke elmondta, hogy nagyon fontos a biztonságos internethasználatra felhívni a felhasználók figyelmét, hisz nap mint nap kerülünk kapcsolatba a neten adathalászokkal, visszaélőkkel vagy akár zaklatókkal.

news4business.hu hirek.prim.hu  orientpress.hu

 

 

Kezdődik a Szabadegyetem - Szeged új szemesztere - Körmendy Imre professzor A házasság és a város című előadásával kezdődik el szerda este a Szabadegyetem - Szeged programsorozat tizenegyedik szemesztere a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Tanulmányi és Információk Központjában. - A széles nyilvánosságnak szóló, közérthető, ugyanakkor tudományos igényű előadások hagyománya az universitas kolozsvári gyökeréig visszavezethető, de Szent-Györgyi Albert rektorsága idején is népszerű volt.

Link:  metropol.hu  webradio.hu mti.hu  mno.hu pecsinapilap.hu hirado.hu

 

10. Safer Internet Day (SID) Biztonságosabb Internet Nap 2013 2013. február 5. - ...A SID szegedi eseményeként a Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat és az SZTE JGYPK Informatika Alkalmazásai Tanszék szervezésében a Szent-Györgyi Albert Agórában előadások hangzottak el a biztonságosabb internethasználatról, a veszélyek, csalások elkerüléséről. - - A SID budapesti sajtótájékoztatóján dr. Edvi Péter, az NGYSZ alapító elnöke elmondta, hogy nagyon fontos a biztonságos internethasználatra felhívni a felhasználók figyelmét, hisz nap mint nap kerülünk kapcsolatba a neten adathalászokkal, visszaélőkkel vagy akár zaklatókkal.

Link:  itextreme.hu bevezetem.hu gazdasagiradio.hu socialtimes.hu muszakiforum.hu

 

Nyílt napon mutatkozik be az SZTE 12 kara - ...Az esemény résztvevői korrekt tájékoztatást kapnak az universitas munkatársaitól az SZTE mester szakjairól és a keretszámokról is. - A második emeleti díszteremben 11 órától Homoki-Nagy Mária, az SZTE oktatási rektorhelyettese, és az Educatio Kht. képviseletében Juhász Orsolya tart szülői értekezletet a Szegedi Tudományegyetemet érintő változásokról.

Link: szegedma.hu weborvos.hu delmagyar.hu delmagyar.hu

 

Nem kell megijedni a beutalótól - ...A Szegedi Tudományegyetemmel való együttműködésnek és egy pályázatnak köszönhetően lehetőség nyílt arra, hogy a felmérések eredményeit számítógépes háttérrel tovább vizsgálják. A Fit-Test program jelenlegi helyzetéről dr. Havasi Katalin önkormányzati képviselő, ifjúság-egészségügyi tanácsnok és dr. Kallai Árpád, az Erzsébet Kórház-Rendelőintézet főigazgatója beszélt sajtótájékoztatón. - Dr. Havasi Katalin felhívta a figyelmet arra, hogy ezek a vizsgálatok egy új szemléletet tükröznek, amelynek lényege, hogy a gyermekek egészségügyi állapotát természetes környezetben mérik.

Link:  promenad.hu  

 

Gárdonyiról nevezték el a kisbolygót - ...Az 1997-ben indult kisbolygó-megfigyelési programban a Szegedi Tudományegyetem és az MTA csillagászati kutatóközpontjának szakemberei a hallgatókkal együtt kutatják az eget. A megfigyeléstől az elnevezésig több év telik el, hiszen pontosan meg kell határozni az égitest mozgását. Elsőként ideiglenes jelölést kap az égitest, amelyet a felfedezés évéből és egy betűkombinációból alkotnak - ismertette a magazin.

Link:  atv.hu hvg.hu metropol.hu nepszava.hu feol.hu zaol.hu vaol.hu  tudomany.ma.hu mti.hu parameter.sk  delmagyar.hu kisalfold.hu mno.hu  dehir.hu

 

 

 

7. hét

(2013. 02. 11. – 2013. 02. 17.)

 

 

Szijjártó: újabb magyar egyetemek az azeri kormány által támogatott ösztöndíjas listán - ...A korábbi egy magyar egyetem mellé további kilenc került fel az azeri kormány által támogatott állami ösztöndíjas listára, így ősztől azeri hallgatók érkezhetnek a Corvinus Egyetemre, a Semmelweis Egyetemre, a Budapesti Gazdasági Főiskolára, a Budapesti Gazdaságtudományi és Műszaki Egyetemre, az Eötvös Lóránd Tudományegyetemre, a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetemre, a Szent István Egyetemre, a Pannon Egyetemre, valamint a Debreceni Egyetemre és a Szegedi Tudományegyetemre, de komoly érdeklődés van a Kaposvári Egyetemen folyó képzések iránt is - ismertette Szijjártó Péter.

Link: mti.hu webradio.hu fidesz.hu hirado.hu weborvos.hu nepszava.hu klubradio.hu feedproxy.google.com belfold.ma.hu kisalfold.hu delmagyar.hu hvg.hu sonline.hu

szegedma.hu magyarhirlap.hu medicalonline.hu kapos.hu mno.hu hetivalasz.hu  hetivalasz.hu

 

 

SZTE-rektor: az egyetem nem tervez jelentős létszámleépítést - Fontos konszolidációs lépések történnek a Szegedi Tudományegyetemen a felsőoktatási intézmény azonban nem tervez jelentős létszámleépítést - jelentette be Szabó Gábor rektor pénteken a Tisza-parti városban. A professzor az egyetem zártkörű dolgozói értekezletét követő sajtótájékoztatóján azt mondta, hogy az SZTE-n tavaly ősszel, a zárolások és a költségvetési elvonások előtt, elindult egy konszolidációs folyamat, amellyel komoly megtakarításokat sikerült elérni.

Link: mti.hu mon.hu hvg.hu hirado.hu onkormanyzat.mti.hu  szegedma.hu

 

 

Egyetemi nyílt nap, szülői értekezlettel Óriási érdeklődés övezte a Szegedi Tudományegyetem nyílt napját. A Rektori Hivatalban mind a 12 kar képviseltette magát, a legfrissebb információkról hallhattak a jelenlévők. Ne foglalkozzanak a felsőoktatás körüli káosszal - kérte a rektor a leendő hallgatóktól és szüleiktől. - Ne figyeljenek arra a káoszra, ami most a felsőoktatás körül tapasztalható - javasolta Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a szombati nyílt napon.

Link: delmagyar.hu onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu

 

 

Hegyi Péter játékvezetőket nevel, terápia után kutat és Nobel-díjasokat "szállít" - ...A szegedi kutató egy nagyon komoly hobbiként foglalkozik játékvezetéssel, de elhivatottságából jut még a tudomány menedzselésére, a néptáncra is és mindemellett még öt gyermek édesapja is. Mi lesz a fő feladata ebben a bizottságban? - - Nem lehet elégszer mondani, hogy mekkora megtiszteltetés ez nekem, és külön köszönet illeti az MLSZ-ből Puhl Sándort, Hanacsek Attilát és Berzi Sándort, hogy engem jelöltek, hiszen az UEFA mindig a tagállamok jelölései alapján választja ki a tagokat.

Link: szegedma.hu

 

 

Jáksó népszerűsítette a Konfuciusz Intézetet - Kínai népviseletben népszerűsítette a Szegedi Egyetem Konfuciusz Intézetét az ismert médiaszemélyiség, Jáksó László a Közép-Kelet Európa egyik legnagyobb Holdújév ünnepségén Budapesten a Millenárison. - "Eddig nagyon fáztam, de most már jól érzem magam" - mondta Jáksó László miután shanghai népviseletbe bújt és pózolni kezdett a kameráknak a Millenárison rendezett Holdújév fesztiválon a szegedi egyetem Konfucius intézetének standján.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Lőniük is kell a zenészeknek - ...- Öten jelentkeztek próbajátékra a szegedi egyetemről. Egyre népszerűbb a katonazenészi pálya, hiszen biztos munkát jelent. Ugyanakkor nálunk nem elég, ha valaki profin játszik a hangszerén, a katonai alkalmassági vizsgán is meg kell felelnie. Fizikailag, pszichikailag, egészségileg is túl kell esnie a rostán. Hónapokig tart, mire a jelölt egyenruhát húzhat, beállhat közénk - jegyezte meg az őrnagy, aki annak idején magyar-ének szakos pedagógusként végzett.

Link: delmagyar.hu

 

 

 Mínuszokban pompázik Szegeden a téltemető virág ...A képeken látható szépségeket a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjében kaptuk lencsevégre, ahol zöld levélgallérkáikkal nyújtóztak az ég felé, keresve a napot, hiszen elméletileg vége a télnek. - A hangyák segítik a téltemető szaporodását - "A téltemető virág a legkorábban virágzó növényfajtánk egyike. Mediterrán eredetű, de Közép-Európa gyertyános tölgyeseiben, ligeterdőiben is meghonosodott, bár állománya nem túl nagy.

Link: szegedma.hu promenad.hu hvg.hu

 

 

 

 

8. hét

(2013. 02. 18. – 2013. 02. 24.)

 

 

Közéleti kurzusok az SZTE-n Új, a közélettel foglalkozó kurzusok indultak a második szemeszterben a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). Új, a közélettel foglalkozó kurzusok indultak a második szemeszterben a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A Közéleti Akadémia című előadás-sorozat első óráját tegnap György Péter (képünkön) esztéta, médiakritikus, egyetemi tanár tartotta A kettészakadt Magyarország - Önmagunk revíziója címmel. - A kurzus elsődleges célja aktivizálni a hallgatókat a közvéleményt foglalkoztató fontosabb témákat illetően.

Link: delmagyar.hu  

 

 

Módosított állami helyek A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) módosította a felvi.hu-n megjelenő mesterszakjai államilag támogatott helyeinek számát: 1446 állami ösztöndíjas helyet kínál szeptembertől. Az SZTE mesterképzéseinek állami ösztöndíjas és költségtérítéses helyeire felvehetők maximális száma az egyetem honlapján, a www.u-szeged. hu/ felveteli oldalon található. Az egyetem vezetése a továbbtanulást tervezőknek azt tanácsolja, hogy folyamatosan látogassák az SZTE honlapját, ahová a további, véglegesnek tekinthető kapacitásszámok kerülnek.

Link: delmagyar.hu

 

 

Ösztöndíjasok börzéje: "Fedezd fel a világot!" - Az egyetemi ösztöndíjasok börzéjének ad otthont kedden délelőtt 10 és délután 2 óra között a Szegedi Tudományegyetem Rektori Hivatala. Az épület földszinti két átriumában és előadótermében előadásokkal, pódiumbeszélgetésekkel és játékos programokkal várják az érdeklődőket, akik szeretnék megtudni, miért érdemes ösztöndíjjal külföldre utazni? - A Campus Hungary Program februárban négy egyetemen - közöttük a szegedin - tart ösztöndíjas börzét.

Link: onkormanyzat.mti.hu weborvos.hu  delmagyar.hu

 

 

A ceceiek segítik az egyetemet Partnerintézményi kapcsolatot kötött a település általános iskolája és a Szegedi Tudományegyetem. Az egyetem egy új iskolai online diagnosztikai mérés kidolgozásán fáradozik.

Link: zaol.hu m.duol.hu feol.hu vaol.hu

 

 

Munkapiaci információk a weben - elindult a PályaSúgó - ...Az ünnepélyes záróeseményen Fazekas Károly, az MTA KRTK KTI főigazgatójának köszöntője után Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, valamint Komáromi Róbert, a Nemzeti Munkaügyi Hivatal főigazgatója üdvözölte a projekt eredményeit, majd Csapó Benő, a Szegedi Tudományegyetem intézetvezetője és egyetemi tanára tartott előadást "Tudományos kutatás és szakpolitika" címmel. A rendezvényen a kutatás szakmai vezetője Cseres-Gergely Zsombor hivatalosan megnyitotta a Pályasúgó honlapját, amely a fiatal pályaválasztóknak és álláskeresőknek segíthet a munka világában való eligazodásban.

Link: orientpress.hu  

 

 

Öt hét edzőtábor, és még fizetnek is - Tavaly decemberben írtuk alá az együttműködési megállapodást a szegedi egyetemmel, többek között azért, hogy a honvédség minél szélesebb körben tájékoztassa a fiatalokat a szerződéses, hivatásos és az önkéntes tartalékos szolgálatvállalás lehetőségeiről - tudtuk meg Ruza György ő rnagytól, toborzó részlegvezetőtől tegnap. Mobil toborzópontot nyitott a Magyar Honvédség Hadkiegészítő és Központi Nyilvántartó Parancsnokságának 2.

Link:szegedma.hu

 

 

Futsal: zsinórban harmadszor nyert az SZTE EHÖK SE - ...Jó előjel volt a vendégek részére az is, hogy a január elején a bajnoki küzdelmektől visszalépő Diósgyőr eddigi elmaradt meccseit a Magyar Labdarúgó-szövetség Fegyelmi Bizottsága az elmaradásban vétlen csapatok javára írta 3 ponttal és 3-0-s gólkülönbséggel, így az SZTE EHÖK SE is megkapta a krediteket. - A találkozó elején villámrajtot vettek a szegediek, előbb Ferenczi András szögletét követően Kalános János vette be a hazai kaput, majd az új kapus is bemutatkozhatott, remek ütemű kimozdulása után indítását követően Ferenczi jegyezhetett újabb gólpasszt, miután Berta Balázst szolgálta ki (0-2).

Link: szegedma.hu  

 

 

9. hét

(2013. 02. 25. – 2013. 03. 03.)

 

 

Gondolkodó WEB 3.0: Beléptünk a következő generációs internet világába - ...Az R&R Software és a Szegedi Tudományegyetem szemantikus technológiára épülő "Alkalmazás Szolgáltatás Hálózati Platform" prototípusáról részletesebben itt olvashat: http://www.rrsoftware.hu/wps/wcm/connect/rrhu/rr/rrsoftware/cegismerteto/sajto/press_20121031_kpluszf

Link:hirek.prim.hu infovilag.hu

 

Szakmai nap a Szegedi Tudományegyetemmel - A Szegedi Tudományegyetem rektora is részt vett azon a szakmai napon, amelyet a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság rendezett közösen az egyetem biztonságért felelős szakembereivel a Szegedi Katasztrófavédelmi Kirendeltségen. - A tavalyi év a komoly változások éve volt a katasztrófavédelem rendszerében - mutatott rá köszöntőjében Szatmári Imre tűzoltó ezredes, a Csongrád Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója, aki tájékoztatást adott az új rendszerről és az igazgatóság működési területeiről is.

Link:promenad.hu szegedma.hu

 

 

Beteg helyett bábu sír a hallgató keze alatt Lélegző, síró, vérző bábukon gyakorolhatják a betegellátást ezentúl a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. A jövő héten megnyíló skills központot 230 millió forintból alakították ki. A gyakorlati képzőhely az egyedülálló endoszkópos trénernek köszönhetően jelenleg a legmodernebb hazánkban. Nincs pulzusa? Belehalt az áramütésbe? - kérdezte a professzor villogó vakuk kereszttüzében szerdán egy betegágy mellett.

Link: delmagyar.hu delmagyar.hu  szegedma.hu

 

 

Világszínvonalú szimulációs labor Szegeden - Világszínvonalú készségfejlesztési központtal bővült a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Kara (SZTE ÁOK). A szimulációs laborban a hallgatók számítógép-vezérlésű bábukon gyakorolhatnak. A bábukon jelentkeznek a betegségek tünetei, és úgy reagálnak a beavatkozásokra, mint a hús-vér betegek. A központot saját forrásból alakította ki az egyetem, a szimulációs eszközöket uniós támogatással vásárolta a felsőoktatási intézmény.

Link: mno.hu mti.hu

 

 

Orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki Szegeden - A medikusok gyakorlati képzését segítő orvosi készségfejlesztő központot alakítottak ki a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán (SZTE ÁOK) - közölte Boros Mihály professzor szerdán a helyszínen. Az országban egyedülálló berendezésekkel is felszerelt szimulációs laborban a leendő orvosok számítógéppel vezérelt, valósághű bábuk segítségével gyakorolhatják a különböző diagnosztikai módszereket, illetve beavatkozásokat - mondta az SZTE ÁOK Sebészeti Műtéttani Intézetének vezetője.

Link: belfold.ma.hu informed.hu mti.hu weborvos.hu medicalonline.hu

 

 

Ilyen lesz az új internet - A cég által az elmúlt években, a Szegedi Tudományegyetemmel együtt fejlesztett "Alkalmazás Szolgáltatás Hálózati Platform" prototípusa már most alkalmassá teszi bizonyos internetes alkalmazás-szolgáltatások szemantikus technológiával való összekapcsolását, ami a mindennapokban használatos vállalati megoldásokban és üzleti célú szoftverekben alkalmazva jelenthet előrelépést.

Link: hvg.hu wikitech.hu

 

 

Görcsroham gombnyomásra - ORVOSI KÉSZSÉGFEJLESZTŐ KÖZPONT NYÍLIK 230 MILLIÓ FORINTBÓL: EGYEDÜLÁLLÓ MŰSZERREL IS GYAKOROLHATNAK AZ SZTE-HALLGATÓK - - Lélegző, síró, vérző bábukon gyakorolhatják a betegellátást ezentúl a Szegedi Tudományegyetem orvostanhallgatói. A jövő héten megnyíló skills központot 230 millió forintból alakították ki. A gyakorlati képzőhely az egyedülálló endoszkópos trénernek köszönhetően jelenleg a legmodernebb hazánkban.

Link: onkormanyzat.mti.hu]

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek