Bezár

Internet

Online - 2012. november

Online - 2012. november

2013. szeptember 10.
27 perc

44.hét

2012.10.29-2012.11.04.

 

Emlékérme Szent-Györgyi Albertről - A Szent-Györgyi-évhez kapcsolódva tartottak tegnap versenyt a Szegedi Tudományegyetemen 35 középiskolás csapat számára. A Nobel-díjas tudós életéről szóló egész napos vetélkedő szünetében bemutatták a Magyar Nemzeti Bank által kibocsátott emlékérmet. Schmidt Andrea fotóján a Vékony Fanni tervezte alkotás mindkét oldala látható. "Látni, amit mindenki lát, és gondolni, amit még senki nem gondolt."- idézte fel az alkotó az érmén az egykori szegedi rektor híres mondatát.

Link: onkormanyzat.mti.hu delmagyar.hu

 

Friss válogatott hírek - Egy Magyarországon egyedülálló kutatás keretében kívánja felmérni a fiatalok mobileszköz- és közösségimédia-használati szokásait a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja (DKEK). hvg.hu - - Amiről az Apple hallgatott az iPad mininél Bevett és bevált marketingfogás, hogy a cégek általában csak a kedvező specifikációkat emelik ki termékeik bemutatásánál, sőt olykor a riválisokkal való összehasonlításnál is.

Link: socialtimes.hu

 

Középiskolás versenyt hirdetnek Magyarország barlangjairól - A Szegedi Tudományegyetem TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke tanulmányi vetélkedőt hirdetett meg: a II. Jakucs László Középiskolai Földrajzversenyre Magyarországról és a határ túloldaláról is várnak jelentkezőket. A versenyre kétfős csapatok jelentkezését várják, egy iskolából több csapat is jelentkezhet. A vetélkedő az általános és középiskolai természetföldrajzi tananyagra épít, ezen túlmenően a 2012/2013-as verseny kiemelt témája Magyarország barlangjai, különös tekintettel a Béke-barlangra.

Link: szegedma.hu

 

A fiatalok mobilhasználati szokásait kutatják Szegeden - Közös kutatást indított a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja. A szokatlanul nagy, 3000 fős mintával dolgozó felmérést a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában indította el Pfeff Dániel, a Magyar Telekom régióvezetője, Dragon Zoltán, a DKEK vezetője és Balogh Csaba, az SZTE mobilos képzésének vezetője. - A kutatás a Csongrád megyében, szűkebb értelemben Szegeden és környékén élő, közép- és felsőoktatásban tanuló fiatalok mobileszköz-használati, valamint tartalomfogyasztási és közösségi médiás szokásaira kíváncsi.

Link: szegedma.hu onkormanyzat.mti.hu

 

Divatba jött az ezüst - Egy-két éve azt is megtudhattuk a hírekből, hogy antibakteriális hatású izzadásgátló pulóverek állíthatók elő azzal a technológiával, amelyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy fonalfeldolgozó céggel együttműködve fejlesztettek ki. Nanoméretű ezüstrészecskékkel kezelik a kelmét, amelyek elpusztítják a baktériumokat és gombákat. Az így előállított pulóver gátolja az izzadást, de színe és tapintása olyan, mint a hagyományos ruhadarabé - tájékoztat az egyetem közleménye.

Link: otvenentul.hu

 

A közös agrárpolitikában egy nevezőn vagyunk Franciaországgal - Martonyi kiemelte, hogy jelenleg kilenc magyar egyetemen folyik francia nyelvű oktatás, s a közeljövőben az Andrássy Gyula Budapesti Német Nyelvű Egyetem mintájára a két ország együttműködésével önálló francia egyetem fog nyílni Szegeden az Állam- és Jogtudományi Karon (SZTE ÁJTK) működő Európa-tanulmányok Központban folyó nemzetközi tanulmányok képzésére alapozva. Erről - mint a külügyminiszter elmondta - megszületett az elvi döntés, s hamarosan várható az ügyben magyar kormánydöntés.

Link: fidesz.hu

 

A lézerközpont mellé állt a kormány - Szeged - Politikai támogatást élvez a szegedi lézerközpont ügye - erősítette meg egy pénteken megjelent kormányrendelet-módosítás. Ismert, a kabinet augusztusban a projekt teljes felülvizsgálatáról döntött. A tudományos munka nem állt meg: készül a megvalósíthatósági tanulmány. - Ez az írásos közlés megerősítette, amit már hetek óta hallottunk informálisan: politikai támogatást élvez a lézerközpont ügye. Ezért nem is állt le a munka az ELI tervezése körül - közölte Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora, miután megjelent Magyar Közlönyben: kiemelt jelentőségűnek számítanak az ELI integrált európai kutatási nagyberendezés magyarországi megvalósításával összefüggő közigazgatási hatósági ügyek.

Link: delmagyar.hu  weborvos.hu

 

 

45. hét

(2012.11.05.- 2012. 11. 11.)

 

 

Francia egyetem nyílik Szegeden - SZEGED. Önálló francia egyetem nyílik a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Karán működő Európa-tanulmányok Központban folyó nemzetközi tanulmányok képzésére alapozva. Az egyetem alapítását Martonyi János külügyminiszter jelentette be Párizsban, ahol francia kollégájával több megállapodást is aláírt a magyar- francia gazdasági és kulturális együttműködésekről. Martonyi elmondta: az egyetemről már megszületett az elvi döntés, és hamarosan kormánydöntés is várható az ügyben.

Link: delmagyar.hu

 

 

Az egyetemi sajtó történetét szemlézik a rektoriban - November 5-én, hétfőn, 18 órakor az SZTE Rektori Hivatal épületének (Szeged, Dugonics tér 13.) átriumában Az egyetemi sajtó születése - válogatás a szegedi diáklapokból - A Szegedi Egyetemi Ifjúság (SZEI) - mozaikok, képek, cikkek az 1940 decemberében alakult ifjúsági szervezetről című tárlatot ajánlja az érdeklődők figyelmébe Homoki-Nagy Mária professzor, az SZTE oktatási rektorhelyettese. Az Egyetemi ifjúsági egyesületek Szegeden 1919-1944 című kötetet Jancsák Csaba ifjúságszociológus (SZTE) mutatja be.

Link: szegedma.hu

 

 

Temetői és tudománytörténeti séták - Mindenszentek ünnepén, november 1-jén 13 órakor a Szegedi Tudományegyetem és Szeged Város Önkormányzata megkoszorúzza Szent-Györgyi Albert édesanyja, Lenhossék Jozefin (1869-1938) szegedi sírját a Belvárosi temetőben. Az ottani tudóspanteonban a november 7-én 14 órakor kezdődő, temetőkutató vezetésével tett sétán tehetik tiszteletüket az érdeklődők - - A több mint kilenc évtizedes múltra visszatekintő szegedi felsőoktatás számos híres és jelentős oktatója nyugszik a szegedi temetőkben, közülük is a legtöbben a Belvárosi és a mellette lévő protestáns (református és evangélikus) temetőben.

Link: delmagyar.hu  szegedma.hu

 

 

Eurotransplant: a szívbetegek jártak legjobban - ...A legtöbbet a szívbetegek profitáltak az átmeneti tagságból, de a vesebetegek közül is húszan felkerültek a nemzetközi listára, közülük négyen Dél-Magyarországról - mondta el a Délmagyarnak Szenohradszky Pál, a Szegedi Tudományegyetem Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának főorvosa. - Ők azok, akiknek a 10 milliós Magyarországon meglehetősen kevés eséllyel találunk beültethető vesét, hiszen hiperimmunizáltságuk miatt még a megfelelőnek tűnő szervet is kilöki szervezetük.

Link: medicalonline.hu  weborvos.hu

 

 

Végre pozitív fejlemény az ELI ügyében - Elkészült az európai Extreme Light Infrastructure (ELI) projekt részeként létrehozandó szegedi lézer-kutatóközpont megvalósíthatósági tanulmányának tudományos része - közölte kedden a megvalósíthatóságért felelős ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója az MTI-vel. - Lehrner Lóránt elmondta, hogy a közelmúltban ülésezett a munkában érintett tudományos munkacsoport a Szegedi Tudományegyetemen. Az Osvay Károly vezette nemzetközi összetételű munkacsoport áttekintette a tudományos és technológiai berendezések koncepcionális tervezésének állását, kialakította a megvalósíthatósági tanulmány tudományos részének végleges verzióját, valamint aktualizálta a következő hónapok feladatait.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

A diagnosztikai mérések fejlesztéséről tanácskoznak Szegeden - ...2009 és 2011 között az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportja ugyanis már megvalósította a program első fázisát, melynek célja egy diagnosztikus, az 1-6. évfolyamos diákok különböző készségeit, képességeit feltáró mérési-értékelési rendszer kialakítása volt. Ez a kétéves fejlesztőmunka felölelte többek között a méréseket tudományosan megalapozó standardok kidolgozását az olvasás-szövegértés, a matematika, a természettudomány műveltségi területein; mérőeszközök fejlesztését sajátos nevelési igényű tanulók számára; az elektronikus tesztelés megalapozását, valamint az érintett pedagógusok felkészítését.

Link: szegedma.hu

 

 

A fiatalok mobilhasználati szokásait kutatják Szegeden - Egy Magyarországon egyedülálló kutatás keretében kívánja felmérni a fiatalok mobileszköz- és közösségimédia-használati szokásait a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja (DKEK). Közös kutatást indított a Magyar Telekom és a Szegedi Tudományegyetem Digitális Kultúra és Elméletek Kutatócsoportja. A szokatlanul nagy, 3000 fős mintával dolgozó felmérést a Tömörkény István Gimnázium és Művészeti Szakközépiskolában indította el Pfeff Dániel, a Magyar Telekom régióvezetője, Dragon Zoltán, a DKEK vezetője és Balogh Csaba, az SZTE mobilos képzésének vezetője.

Link: news4business.hu  mediapiac.com

 

 

Szent-Györgyi Albertre emlékeznek - ...A Nobel-díjas szegedi tudósra többek között előadásokkal, - koncerttel, tudományos sétával és kiállítással is emlékeznek az - elkövetkezendő napokban.

Link: onkormanyzat.mti.hu

 

 

Új kapuk a hallgatók előtt - Szeged - A Csongrád megyei utánpótláscsapatokat bemutató sorozatunkban ezúttal az SZTE EHÖK SE következik, amely ettől a félévtől már 12 szakosztály 200 egyetemi hallgatója számára biztosít állandó sportolási és versenyzési lehetőséget. Nem sok egyesület mondhatja el magáról, hogy három év alatt megduplázza egyébként sem kevés szakosztálya számát. A 2009-ben alakult SZTE EHÖK SE elérte ezt a bravúrt, hiszen szeptembertől már 12 csapatversenyez a Szegedi Tudományegyetem színeiben.

Link: delmagyar.hu delmagyar.hu]

 

 

Szent-Györgyi Albert- emlékkoncert - SZEGED. November 10-én, szombaton 19 órakor kezdődik a nagyszínházban azaz emlékkoncert, amelyet a Szent-Györgyi-emlékév programsorozatának részeként rendeznek a 75 évvel ezelőtt Nobel-díjjal kitüntetett szegedi professzor tiszteletére. Köszöntőt mond Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora. Az 1937-es ünnepi hangverseny műsorából elhangzik Brahms Akadémiai ünnepi nyitánya, Beethoven VII. szimfóniája és Berlioz Rákóczi- indulója.

Link:delmagyar.hu

 

 

Múltat idéz és megújul a SZESZ - HÁROM ÚJ BEMUTATÓT TERVEZ A TÍZÉVES TÁRSULAT Az elmúlt tíz évben körülbelül hetvenen tartoztak a jubiláló Szegedi Egyetemi Színház (SZESZ) társulatába. A kerek évfordulót három bemutatóval ünnepli a Varga Norbert vezetésével működő közösség. - A Szerelmem, Elektra című előadás volt az első bemutatója a 2003 nyarán alakult Szegedi Egyetemi Színháznak. Czene Zoltán - aki ma a hallgatói társulatnak otthont adó Szegedi Pinceszínház titkára - találta ki, hogy alakuljon egy hiánypótló társulat, ahova diákszínjátszóként lehet jelentkezni - mondja Varga Norbert művészeti vezető, aki 2006-ban csatlakozott a szegedi hallgatók színházi közösségéhez. Link:delmagyar.hu

 

 

Kiállítás a szegedi egyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületéről - Kiállítás nyílik hétfőn a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának százéves épületéről, amely a közelmúltban kapott műemléki védelmet. A tárlaton a múlt és a jelen találkozik. A több tucat fotó egyik része egykori tervrajzokat, korabeli képeket ábrázol, míg a többi a közelmúltban készült, és az épület szépségét igyekszik megragadni. A művészi fotókat Szentgyörgyi Anna készítette - mondta Csernus Sándor dékán.

Link: kulturport.hu mno.hu szegedma.hu  onkormanyzat.mti.hu  onkormanyzat.mti.hu

 

Füvészkert Szeged - Megjelent Android-ra és iOS-re a Füvészkert Szeged nevű alkalmazás. Az alkalmazás célja bemutatni a Szegedi Tudományegyetem Füvészkertjének növényeit és rendezvényeit. A programban meg lehet nézni a Füvészkert térképét, a rendezvényeket, az ott található növények teljes listáját, valamint információkat a nyitvatartásról és az árakról. A Füvészkerti séta menüpontban megjelenik előttünk a térkép, amin szinte minden be van jelölve, hogy melyik növénykategória hol található, valamint a WC-k és ivókutak is láthatóak. Link: napiapp.hu

 

 

Szegedi Filmszemle - magazinműsor a dokumentumfilmek kedvelőinek - ...1941 októberében két szegedi egyetemi hallgató, Horváth István és Tóth Kata tragikus haláláról, megrendítő öngyilkosságáról adtak hírt a korabeli lapok. A tragédia hőse Horváth, a szegedi tudományegyetem másodéves bölcsészhallgatója alig néhány hónappal korábban, mint a magyar színházi élet új, nagyreményű ígérete, már szerepelt a sajtó hasábjain. A Hamlet próbái alatt alakult ki az életre szóló szerelem a fél zsidó rendező Horváth István és a Gertrudist játszó Tóth Kata harmadéves vegyészhallgató között, amely végül a tragédiához vezetett.

Link: szegedma.hu

 

 

Kiemelkedő kutatói teljesítményeket díjaztak ...Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanárát az - Árpád-kori magyar-bizánci kapcsolatok, illetve a magyar külpolitika történetének - kutatásában elért eredményeiért ismerték el. - Módis Lászlót, az orvostudomány - doktorát, a Debreceni Egyetem Orvos- és Egészségtudományi Centrumának professor - emeritusát a porcszövet szerkezetének új módszerekkel végzett vizsgálata során - elért kimagasló eredményeiért, Perner Ferencet, az orvostudomány doktorát, a

Link: hirado.hu ujszo.com tozsdeforum.hu pecsma.hu dehir.hu karpatinfo.net magyarhirlap.hu zetapress.hu  medicalonline.hu

 

 

Zöld jelzés a szegedi lézerkutató központnak - ...Az ügyvezető igazgató közölte: a szegedi kutatóközpont létrehozása fellendítheti a gyógyszeripari és környezetvédelmi kutatásokat, de a magyar központ együttműködhet majd a cseh és a román lézeres kutatóbázisokkal is. - Az ELI építését előkészítő ELI-PP projektre a 2008-2010 - közötti időszakra - francia irányítással - 13 ország, köztük Magyarország 6 - millió euró támogatást nyert el az Európai Unió 7. keretprogramjában.

Link: hirado.hu

 

 

90 éves az egyetemi sajtó - kiállítás és könyvbemutató - Két részből álló tárlat nyílt a szegedi egyetem ifjúsági szervezeteinek és a hozzájuk kötődő újságoknak a történetéről. A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) 17. Őszi Kulturális Fesztiválja és a Szent-Györgyi-emlékév programjaként abból az alkalomból nyílt a kiállítás, hogy kilencven éve jelent meg az első szegedi egyetemi újság, a tavaszi félévben pedig hatvanéves jubileumát ünnepli a Szegedi Egyetem című lap. A kettős évforduló alkalmából az universitashoz kötődő egyetemi lapokból nyújt válogatást az SZTE Klebelsberg Kunó Könyvtár gyűjteményére támaszkodó sajtótükör.

Link: delmagyar.hu szegedma.hu

 

Előadás a vallásról - ...Hogyan vált a vallás ügye társadalomirányító eszközé és milyen, a liturgián, a hitéleten túlmutató szerepe volt az egyházaknak a 18. században? - ezekre a kérdésekre keresi a választ dr. Marjanucz László, az SZTE-BTK Új- és Legújabbkori Magyar Történeti Tanszék tanszékvezető egyetemi tanára ma 17 órától az Emlékpont történelmi szabadegyetemének előadásán

Link: promenad.hu

 

 

Díjak és díjazottak a Tudomány Ünnepén - ...Hideg Kálmánt, a kémiai tudományok doktorát, a Pécsi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karának professor emeritusát a keringésre ható szerek szintézisének és alkalmazásának a kifejlesztésében játszott úttörő szerepéért, Makk Ferencet, a történelemtudomány doktorát, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Karának egyetemi tanárát az Árpád-kori magyar-bizánci kapcsolatok, illetve a magyar külpolitika történetének kutatásában elért eredményeiért ismerték el.

Link: weborvos.hu szegedma.hu pecsinapilap.hu

 

 

Csongrád megyei összefogás az áldozatsegítés érdekében - ...A további együttműködő szervezetekkel: a Szegedi Tudományegyetemmel, a Szeged-Csanádi Katolikus- és a Csongrádi Református Egyházmegyével, valamint a LÉT - Lakótelepi Emberek Érdekképviseleti Társulásával megvalósuló két éves projektre a TÁMOP-5.6.1.C-11/2. pályázata biztosít forrást. A széles körű - hivatalos és civil - megyei összefogást, az itt élő - életkoruk illetve életmódjuk miatt különösen veszélyeztetett - emberek iránti felelősség és elkötelezettség motiválta.

Link: orientpress.hu  kormanyhivatal.hu

 

 

Emléknap Sziklay László születésének 100. évfordulóján - ...Maruzsné Sebő Katalin, a Szegedi Tudományegyetem szlovák tanszékének tanára Sziklay László pedagógiai munkásságáról fog értekezni. - Sziklay László Kassán született 1912-ben, egyetemi tanulmányait mint az Eötvös Kollégium tagja a budapesti Pázmány Péter Tudományegyetemen végezte, 1934-ben magyar- francia-szlovák szakos középiskolai tanári diplomát szerzett. Nyíregyházán, Debrecenben, majd 1941 és 1944 között Kassán tanított. Link: ujszo.com

 

 

Hoffmann Rózsának végre jó ötlete támadt: pénzügyi ismeretek tanítása a diákoknak - ...Hoffmann Rózsa és Domokos László sajtótájékoztatóján kutatók ismertették a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara és az Econventio Kerekasztal közhasznú egyesület kutatócsoportjának 2012 tavaszi felmérésének eredményét. Ebből egyebek mellett az derült ki, hogy a középiskolások átlagteljesítménye 45%-os, "ami nem nevezhető jónak". A diákok jelentős része nem tanult pénzügyi ismereteket, akik pedig tanultak, azoknak egy része nem tudja a tárgyi tudást "a hétköznapi élet problémáiban megfelelően kiaknázni".

Link:femina.hu

 

 

Egyetemi kapcsolatépítés Sanghajban és Pekingben - Szeged - A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) delegációja nemrég Sanghajban és Pekingben járt. A meglévő kapcsolatok erősítése mellett az egyetemek közötti együttműködés további lehetőségei is szóba kerültek. - A SZTE-nek két sanghaji egyetemmel van élő szerződése. Ötfős delegációnk mindkettőt meglátogatta nemrég, ahol az egyetemek vezetőivel, a jogi karok dékánjaival és diákjaival találkoztunk. Pekingbe is eljutottunk - mondta Karsai Krisztina, a szegedi jogi kar közkapcsolati dékánhelyettese.

Link:delmagyar.hu

 

 

Számítógép segítségével mérik a diákok tudását - Az általános iskolás diákok tudásának, értelmi fejlődésének rendszeres felmérésére alkalmas számítógépes diagnosztikai rendszert dolgoznak ki európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem oktatáselméleti kutatócsoportjának szakemberei - közölte Csapó Benő professzor, a csoport vezetője szerdán a Tisza-parti városban. - A kutató a 706 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt nyitókonferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, a tanárok feleltetésekkel, dolgozatokkal rendszeresen mérik a diákok fejlődését.

Link: onkormanyzat.mti.hu szegedma.hu index.hu

 

 

Átadták a Pulitzer Szülővárosa Díjat - ...A Pulitzer Emlékbizottság különdíját Vér Bernadett, a Szegedi Tudományegyetem hallgatója érdemelte ki Délig alvó nemzedék címet viselő cikkéért. A makói önkormányzat és a Magyar Újságírók Országos Szövetsége immár hatodik alkalommal írt ki tehetségkutató pályázatot 14 és 25 év közötti fiatalok részére. Az országos megmérettetésre 41 diák több mint kilencven pályamunkát adott be. - A makói születésű Pulitzer József 1863-ban, tizenhat évesen hajófűtőként vándorolt ki Amerikába, ahol részt vett a polgárháborúban, később volt öszvérápoló, bálnavadász és temetőgondnok, majd újságíró lett.

Link: hirado.hu

 

 

Tér- idő-előzetes: Erotika a művészetben és az agyban - ...A Szegedi Tudományegyetem "Elme máter" sorozatának legújabb előadása alapján készült a műsor, amelyet csütörtökön 14:35-től hallgathatnak meg. - Bár a modern képalkotó eljárások révén ma már sokat tudunk az agykéreg működéséről, a kéreg alatti, azaz a tudattalanban zajló folyamatok még mindig rejtélyesek. Ezek közé tartozik például a félelem, a szimpátia, az erotika érzése, vagy az istenhit. Ami az agykutatás számára még homályos, a művészetekben kifejezésre jut.

Link: mr1-kossuth.hu

 

 

Konzultáció sorozat az egyetemek vezetőivel (ForestPress) - ...Az őszi sorozat eddig sikeresen zárult, melyben a Szegedi Tudományegyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Miskolci Egyetem, a Debreceni Egyetem, a Nyíregyházi Főiskola és a Göllesz Viktor Iskola vett részt. A konzultáció további állomásai a Széchenyi István Egyetem Győrben, a Veszprémi Egyetem, a Kaposvári Egyetem, és végül a Nyugat-Magyarországi Egyetem lesz Sopronban.

Link: forestpress.hu

 

 

Számítógép segítségével, szórakoztatóan mérik a diákok tudását - Az általános iskolás diákok tudásának, értelmi fejlődésének rendszeres felmérésére alkalmas számítógépes diagnosztikai rendszert dolgoznak ki európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem oktatáselméleti kutatócsoportjának szakemberei - közölte Csapó Benő professzor, a csoport vezetője a Tisza-parti városban. A kutató a 706 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt nyitókonferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, a tanárok feleltetésekkel, dolgozatokkal rendszeresen mérik a diákok fejlődését. Link: hirek.prim.hu

 

 

Friss felsőoktatási rangsor: újra az ELTE az élen - ...Az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Budapesti Corvinus Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem - az oktatók és a hallgatók kiválósága alapján ezek a felsőoktatási intézmények állnak a HVG 2013-as rangsorának élén. - A cikk folytatását az Eduline oktatási oldalon olvashatja el.

Link: hvg.hu

 

 

Emlékkoncerttel zárul szombaton az Őszi Kulturális Fesztivál - Az SZTE Szent-Györgyi-emlékév programjaként, a Szegedi Tudományegyetem Napja és egyben a 17. Őszi Kulturális Fesztivál zárásaként Szent-Györgyi Albert Emlékkoncertre várják a zeneszerető közönséget a Szegedi Nemzeti Színházban szombaton. A rendezvényt Gyüdi Sándor, a színház főigazgatója nyitja meg este hét órakor, majd köszöntőt mond Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora is. - 1937. november 3-án a Szegedi Filharmonikus Egyesület rendezésében került sor a Városi Színházban arra a hangversenyre, melyet Desiré Defauw, a brüsszeli királyi zeneakadémia igazgatója, a belga filharmónia főigazgatója vezényelt, közreműködött Jacques Margolies hegedűművész (New York)

Link: szegedma.hu

 

 

Teljesítette vállalását az SZTE Kutatóegyetemi Kiválósági Központja - ...Sikeresen befejeződött a Szegedi Tudományegyetem Kutatóegyetemi Kiválósági Központjának munkája, minden vállalást teljesítettek a mintegy 3 milliárd forintos projektben - mondta el a pénteki záró konferencián Rácz Béla általános rektorhelyettes az MTI-nek. Rácz Béla kifejtette: a 2010-ben indult, 95 százalékos támogatású projekt öt elemből állt. A legfontosabb célja az volt, hogy a kutatóegyetemek nemzetközi versenyében a versenyképességet biztosítsa, a tudomány és az oktatás területén egyaránt.

Link: delmagyar.hu szegedma.hu

 

 

Újabb elektronikus adatbázisokkal bővült az SZTE könyvtára - Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé három új adattárban a Szegedi Tudományegyetem Klebelsberg Könyvtára. Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé, kereshetővé, kutathatóvá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára. Az intézmény három új adattárat, azaz repozitóriumot tett elérhetővé a meglevő adatbázisok mellé. Páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőknek, és új távlatokat nyit a sajtó- és tudománytörténeti kutatásokban az SZTE Klebelsberg Könyvtár ezzel a munkával.

Link: delmagyar.hu tozsdeforum.hu szegedma.hu

 

 

A tudomány ünnepe A magyar tudomány ünnepét ma 10 órakor a Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) székházának dísztermében nyitja meg Dékány Imre akadémikus, a SZAB elnöke. A megjelenteket Dudits Dénes, az MTA alelnöke, Szabó Gábor, az SZTE rektora, valamint Botka László, Szeged polgármestere köszönti. Szintén ezen a napon adják át a III. Dél-alföldi Innovációs Díjat. A Kutatóegyetemi Kiválósági Központ létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű projekt záró konferenciáját is ekkor tartják.

Link: szegedma.hu

 

 

A zárolások és a keretszámok sokkolják a magyar egyetemeket ...Így például a Szegedi Tudományegyetem, a Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem és a budapesti ELTE most azzal szembesülhet, hogy több százmillió forintot vonnak el tőlük. Van olyan intézmény, amelytől kilencszázmilliót. Ha ezt a hiányt nem tudják kigazdálkodni, előfordulhat, hogy decemberben nem nyitják meg a kapuikat, esetleg nem tudnak fizetést adni a dolgozóknak. Szembesülni kell az államilag finanszírozott hallgatói keretszámok további csökkentésével is.

Link: nol.hu.feedsportal.com hetivalasz.hu vg.hu index.hu napi.hu  portfolio.hu

 

 

Íme a felsőoktatás krémje - ...A minősített oktatók száma, a hallgatók tanulmányiverseny-eredményei, jelentkezés- és pontszámadatai alapján összeállított lista első két helyét az ELTE bölcsészettudományi és természettudományi kara szerezte meg, a harmadik legjobb minősítést - megőrizve 2012-es eredményét - a Semmelweis Egyetem Általános Orvostudományi Kara kapta, megelőzve ezzel a Szegedi Tudományegyetem orvosi karát, amely a negyedik helyen végzett.

Link: hir24.hu hir24.hu napi.hu napiaszonline.hu bama.hu hajdupress.hu pecsiujsag. huboon.hu szegedma.hu edupress.hu mmonline.hu onkormanyzat.mti.hu

 

 

46. hét

(2012. 11. 12- 2012. 11. 18.)

 

 

Jeszenszky-jegyzet: elítélték a történészek a diplomata kijelentéseit - ...Az amerikai, svéd, brit és izraeli kutatók által aláírt nyilatkozatot Karsai László történész, a Szegedi Tudományegyetem tanára juttatta el vasárnap az MTI-hez. Korábban az Index a Roma Sajtóközpont Facebook-oldalán megjelent bejegyzés alapján azt írta: Jeszenszky Géza volt külügyminiszter egyetemi jegyzetében, amelyből a Budapesti Corvinus Egyetemen (BCE) tanít, úgy fogalmaz, "azért van, hogy olyan sok roma szellemileg leépült, mert a roma kultúrában megengedett, hogy testvérek, vagy unokatestvérek házasodjanak, vagy akár anélkül szexuális életet éljenek egymással".

Link: nepszava.hu stop.hu hir24.hu delmagyar.hu kisalfold.hu hirado.hu index.hu hvg.hu kuruc.info

 

 

Díszdoktorokat is avattak - ...Szent-Györgyi Albertre emlékeztek és egyetemi kitüntetéseket adtak át szombat délelőtt a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülésén. Az egyetem napján este koncerttel idézték fel a Nobel-díjas tudós emlékét a nagyszínházban. Az egyetem napján, a Szegedi Tudományegyetem Szenátusának ünnepi ülésén szombat délelőtt külföldi és szegedi professzorokat, oktatókat díjaztak az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ kongresszusi termében.

Link:delmagyar.hu szegedma.hu

 

 

Újabb elektronikus adatbázisokkal bővült az SZTE könyvtára - Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé, kereshetővé, kutathatóvá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára. Az intézmény három új adattárat, azaz repozitóriumot tett elérhetővé a meglevő adatbázisok mellé. - Páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőknek, és új távlatokat nyit a sajtó- és tudománytörténeti kutatásokban az SZTE Klebelsberg Könyvtár ezzel a munkával. A bibliotéka szakemberei aprólékos munkával, speciális gépek segítségével bővítették digitális archívumukat, így immár a valaha volt összes szegedi egyetemi folyóirat, tudományos munka és évkönyv elérhető elektronikusan is - mondta Kokas Károly, az SZTE informatikai főigazgató-helyettese a pénteki szegedi sajtótájékoztatón.

Link: hirado.hu sg.hu itcafe.hu delmagyar.hu

 

 

Fried István Alföld-díja - Debrecen - Fried István (képünkön) Herder-díjas irodalomtörténésznek, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzorának csütörtök este Ady Endre egykori törzshelyén, a debreceni Bakelit sörözőben adták át az Alföld-díjat. Fried István (képünkön) Herder-díjas irodalomtörténésznek, a Szegedi Tudományegyetem emeritus professzorának csütörtök este Ady Endre egykori törzshelyén, a debreceni Bakelit sörözőben adták át az Alföld-díjat.

Link: delmagyar.hu

 

 

706 millió egy tesztrendszerre - Az általános iskolás diákok tudásának, értelmi fejlődésének rendszeres felmérésére alkalmas számítógépes diagnosztikai rendszert dolgoznak ki európai uniós támogatással a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) oktatáselméleti kutatócsoportjának szakemberei - közölte Csapó Benő professzor, a csoport vezetője az MTI-vel. A kutató a 706 millió forintos uniós támogatással megvalósuló projekt nyitókonferenciájához kapcsolódó sajtótájékoztatón elmondta, a tanárok feleltetésekkel, dolgozatokkal rendszeresen mérik a diákok fejlődését.

Link: minuszos.hu

 

 

Felsőoktatási rangsor: lenyomta a PTE a vidéki vetélytársait - ...Hatodik lett a Szegedi Tudományegyetem, hetedik a Debreceni Egyetem, nyolcadik a Nyugat-magyarországi Egyetem, a kilencedik helyre a Semmelweis Egyetemet, míg a tízedik helyre a Moholy-Nagy Művészeti Egyetemet hozták be. - A PTE Általános Orvostudományi Karával az összesített kari rangsor első tíz helyezettje között is ott van. Ezen lista élére az ELTE BTK került, őt az ELTE TTK, a Semmelweis ÁOK, az SZTE orvoskara követi - írja az eduline.hu.

Link: pecsistop.hu 

 

 

Egyetemi tudással a klaszterek fejlesztéséért + FOTÓK - A klaszterek működése, múltja, jelene és jövője állt annak a szakmai fórumnak a középpontjában, amit az SZTE Gazdaságtudományi Kar szervezett, s amelyen közel nyolcvan, a témában érintett szakember és érdeklődő hallgatók vettek részt. A Rektori Hivatal épületében megtartott, a GTK által életre hívott új program célja, hogy minél több szempontból világítsa meg a kérdéskört, ezáltal közreműködjön a hazai klaszterek eredményesebbé és hatékonyabbá tételében.

Link: szegedma.hu  

 

 

Jubilál az Universitas Szimfonikus Zenekar - Gyüdi Sándor vezetésével 20 évvel ezelőtt, az 1992/93-as tanévben alakult meg a szegedi egyetemen az Universitas Szimfonikus Zenekar. Az együttes működését a zenélni vágyó egyetemi hallgatók és a közönség részéről a kezdetektől nagy érdeklődés övezte. A zenekar az elmúlt két évtizedben nagy sikerű önálló koncerteket adott, többször fellépett külföldi rendezvényeken az Egyetemi Énekkarral közösen is.

Link: delmagyar.hu  

 

 

A növények stressz tűrőképességét vizsgáló projekt indult - Az MTA Szegedi Biológiai Központ, az újvidéki Erdészeti és Környezettudományi Intézet és a Szegedi Tudományegyetem Növénybiológiai Tanszék együttműködésében egynapos konferencia keretében mutatják be november 20-án az "Oxidatív stressz tűrőképesség növényekben: modellektől a fákig" (HUSRB/1002/214/036) című pályázatuk első évében elért eredményeket angol nyelvű előadások és megbeszélések keretében. - A projekt részleteiről az alábbi linkre kattintva tájékozódhat!

Link: szegedma.hu

 

 

Egy nap az anyanyelvnek + FOTÓK - Schirm Anita, a Szegedi Tudományegyetem Magyar Nyelvészeti Tanszékének adjunktusa Történetmesélés a sorozat-reklámokban címmel tartott előadást, majd Pataki Ferenc színművész verselt, ezután Borda Blanka csongrádi népdalokkal színesítette a programot, végül pedig a jelnyelvről is hallhattak egy előadást a diákok. - A Karolina-iskola már tavaly is megünnepelte a magyar nyelv napját, igaz, szerényebb keretek között, idén egy pályázat segített a méltó megemlékezésben.

Link:  szegedma.hu

 

 

 Útjára indult a Studium Generale - ...Szentes város sikeres és önzetlen vállalkozásai a Szegedi Tudományegyetem és a városi Önkormányzat összefogásénak eredményeként különleges tovább tanulási esélyt növelő program indult útjára. - A mintegy 1000 fős érettségire és felvételire készülő 17-18 éves életkorú diákság számára a Szegedi Tudományegyetem tanszékei által kidolgozott oktatási tematika adja a felkészülés alapját. Hét tantárgyból lehetséges az intenzív felkészülés, ezek a matematika, fizika, biológia, kémia, közgazdasági alapismeret, műszaki alapismeret és idegen nyelv.

Link: promenad.hu  orientpress.hu

 

 

Szent-Györgyi Napok: új tudományos eredmények és épülő klinikaközpont - ...A Szent-Györgyi Napok az érintett SZTE-s fakultások (Általános Orvostudományi Kar, Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar, Fogorvostudományi Kar, Gyógyszerésztudományi Kar) és a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ közötti együttműködésben, Szeged város és az SZTE kooperációjával valósul meg. Az idei esztendőben különös jelentőséget ad a rendezvénynek, hogy kapcsolódik az SZTE Szent-Györgyi-emlékévéhez, melynek során az előtt tisztelgünk, hogy a biokémikus-professzor 80 évvel ezelőtt fedezte fel a C-vitamint, s ennek elismeréseképpen 75 éve vehette át a Nobel-díjat.

Link: szegedma.hu

 

 

Nem minden hozzáférhető az SZTE új adatbázisaiban - Több mint 200 ezer oldalnyi anyagot tett elektronikusan elérhetővé, kereshetővé, kutathatóvá a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Klebelsberg Könyvtára. Az intézmény három új adattárat, azaz repozitóriumot tett elérhetővé a meglevő adatbázisok mellé. Páratlan lehetőséget kínál az érdeklődőknek, és új távlatokat nyit a sajtó- és tudománytörténeti kutatásokban az SZTE Klebelsberg Könyvtár ezzel a munkával. A bibliotéka szakemberei aprólékos munkával, speciális gépek segítségével bővítették digitális archívumukat, így immár a valaha volt összes szegedi egyetemi folyóirat, tudományos munka és évkönyv elérhető elektronikusan is - mondta Kokas Károly, az SZTE informatikai főigazgató-helyettese a pénteki szegedi sajtótájékoztatón.

Link: minuszos.hu

 

 

47.hét

(2012.11. 19. - 2012. 11. 25.)

 

 

Hetekre bezárnak egyetemi épületeket - 7,3 milliárd forintot zárolnak a felsőoktatásból még idén, ebből az egyik legtöbbet - 814 millió forintot - a Szegedi Tudományegyetemen spórol az állam. A rektor szerint ha így folytatódik, működésképtelenné válhat az intézmény. - Ha még több forrást vonnak el tőlünk, az a működésképtelenségbe taszít minket. Nem a szélére, hanem a kellős közepébe - fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora, miután kiderült: 814 millió forintot zárolnak az egyetemtől.

Link: delmagyar.hu nol.hu. feedsportal.com

 

 

A szegedi fizikusképzés világszínvonalú elismerése az ELI-központ - Az ELI-projekt nagy médiafigyelmének köszönhetően egyre népszerűbb a Szegedi Tudományegyetem hallgatói között is a fizika szak. A Prágában, Bukaresten és Szegeden néhány éven belül kiépülő lézerközpont a világ egyik legnagyobb és legmodernebb lézerfizikai kutatóközpontja lesz, amely várhatóan száznál is több munkahelyet biztosít majd az itt képzett szakembernek. Erről, valamint a munkaerőpiac igényeihez egyre jobban igazodó felsőoktatásról tartottak előadást kedd délelőtt a SZAB-székházban, ahol emellett számos ifjúságügyi téma is szóba került. - Link: szegedma.hu

 

 

Díjesővel folytatódott a XIX. Szent-Györgyi Napok + FOTÓK - A hagyományokhoz híven a Szent-Györgyi Napok második napján, pénteken délelőtt került sor a József Attila Tanulmányi és Információs Központban az SZTE négy fakultásának (Általános Orvostudományi, Egészségtudományi és Szociális Képzési, Fogorvostudományi, Gyógyszerésztudományi Kar), illetve Szent-Györgyi Albert Klinikai Központjának díszünnepségére. A rendezvényre megtelt a TIK kongresszusi terme. - Nyitóbeszédében Varró András professzor, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese úgy fogalmazott, ahogy az egész 2012-es emlékév során, úgy most is a Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert emléke és az általa képviselt egyetemes emberi értékek előtt tisztelet az universitas közössége.

Link: szegedma.hu

 

 

Dolgozat Tu Zhuochen tanárnőnél - Szeged - A kínai kultúrát és a nyelvet is népszerűsíti az októberben megnyílt SZTE Konfuciusz Intézet. Jelenleg három ázsiai tanár és az intézet igazgatója tart órákat. Októberben hivatalosan is megnyílt az SZTE Konfuciusz Intézet, ezzel a főváros után elsőként Szegeden épült ki a Kína kultúráját és nyelvét népszerűsítő magyarországi intézet. Segítségével az egyetemen tartanak kurzusokat, több közép- és általános iskola diákja kezdett ismerkedni a kínai nyelvvel, kultúrával, már az egyszerűbb írásjelekkel is próbálkoznak.

Link: delmagyar.hu

 

 

A létszámleépítés nem segít - ...Nem a szélére, hanem a kellős közepébe - fogalmazott Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora a Delmagyar.hu írásában. Mint ismert, az állam 7,3 milliárd forintot zárol az egyetemeknek járó központi forrásból, az intézkedés 814 millió forint mínuszt jelent a szegedi egyetemnek. Szabó Gábor a szegedi lapnak azt mondta: mivel az év utolsó két hónapjában történtek a zárolások, hirtelen kell megoldást találni, ami nagyon leszűkíti a mozgásteret.

Link: weborvos.hu

 

 

"Alapvető tévedés az informatikát egyszerű gyakorlatnak tekinteni" - ...A 90-es évek elején megalakult ISZE, az NJSZT, az INF.O.Plus Alapítvány által Békéscsabán szervezett INFO ÉRA konferenciák 4-500 fős közönsége, az ELTE, a Debreceni Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem informatikaoktatói tevékenyen kivették a részüket az informatika tananyag kidolgozásából. A konferencián résztvevő informatika tanárok most is felajánlják munkájukat egy új, színvonalas kerettanterv elkészítésére.

Link: itcafe.hu

 

 

Szegedi és szerb kutatók tisztítják a régió szennyezett élővizeit - ...A magyar partner vezetője pedig Kónya Zoltán egyetemi tanár, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék vezetője. - A pályázat keretében folyami üledékeket vizsgálnak. A szerb partner korábbi felmérései alapján elsősorban az üledékben felhalmozódó nehézfémek, másodsorban pedig a halogénezett szénhidrogének jelentenek komoly fenyegetést a régió vízkincsére - tájékoztatott Kukovecz Ákos, az SZTE TTIK Alkalmazott és Környezeti Kémiai Tanszék docense.

Link: szegedma.hu

 

20 éves a Juhász Gyula Felsőoktatási Kiadó - A JUHÁSZ GYULA FELSŐOKTATÁSI KIADÓ HUSZADIK SZÜLETÉSNAPJÁRÓL jubileumi rendezvényen emlékeznek meg ma délelőtt 11 órától az SZTE JGYPK főépületének tanácstermében. A programot Galambos Gábor dékán beszéde nyitja, majd Békési Imre főszerkesztő tart előadást, végül Pitrik József menedzserigazgató mutatja be az elmúlt húsz esztendő történetét, eredményeit.

Link: szegedma.hu

 

 

Diákroham az egyetemi nyílt napon + FOTÓK - A Szegedi Tudományegyetemet több rangos külföldi listán is a világ első ötszáz legjobb egyetemei között jegyzik - ugyanezt Magyarországon csak az ELTE mondhatja el magáról. Nem mellesleg, a környezettudatosságban is élen jár, hiszen a világ "zöld" egyetemeinek listáján 63-dik - mondta el a nyílt nap megnyitóján tartott beszédében Szabó Gábor rektor. Hozzátette: Szegeden élni is jó, hiszen élhető léptékű a város, mely színes programokat és gazdag kulturális életet tud felmutatni, ugyanakkor még nem hordozza a nagyvárosok hátrányait. Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek