Bezár

SZTE Magazin

mktechtogether

Az SZTE mérnökhallgatói két kategóriában is az élen végeztek a Techtogether országos versenyen

Az SZTE mérnökhallgatói két kategóriában is az élen végeztek a Techtogether országos versenyen

2022. november 22.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának Airrari-STECO csapata idén is részt vett a Techtogether mérnökhallgatói versenyen, amelyen a résztvevőknek additív gyártás, automatizálás, robotika, ipari és jármű-szoftverfejlesztéssel kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk. A témákat olyan neves világcégek adják ki, mint például a Bosch Rexroth, a Knorr-Bremse vagy a Humda. Idén az SZTE csapata 17 fővel indult és a 12 csapatos mezőnyben a legjobbnak bizonyult a KUKA CEE GmbH Magyarország, illetve a Trenkwalder Recruitment Kft. feladatai kapcsán.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kilencedik alkalommal rendezték meg a Techtogether őszi mérnökhallgatói versenyt, amelyre a legtehetségesebb magyarországi járműépítő hallgatók mellett idén az innovatív technológiák hazai képviselőit is meghívták kiállítóként, legújabb termékeik és technológiáik bemutatása, valamint a szakmai kapcsolatok építése céljából. A Szegedi Tudományegyetem népes csapata két kategóriában kapott különdíjat: a KUKA CEE GmbH Magyarország, illetve a Trenkwalder Recruitment Kft. projektjében.

– Idén én vállaltam a csapat vezetését és részt vettem a KUKA CEE GmbH Magyarország feladatának megoldásában is, amelyen rajtam kívül még Szűcs Péter és Kovács Krisztián dolgozott - mondta kérdésünkre Varga Krisztián László, az SZTE Mérnöki Kar Airrari-STECO csapat vezetője - A feladat első részét a tavaszi versenyen dolgoztuk ki, ahol a 100-ból 94 pontot sikerült szereznünk nem sokkal lemaradva a legjobb megoldás mögött. Így nem titkolt célunk volt, hogy idén a mi megoldásunk nyerjen, ami sikerült is. A tavaszi feladat adott paraméterek alapján egy automatizált cella felépítése volt. A mostani versenynél pedig az volt a teendő, hogy a KUKA.Sim programban a tavasszal megálmodott cellát elkészítsük, és szimulációt készítsünk a folyamatról. A verseny sokat segít abban, hogy pontosabb képet kapjunk arról, mi is vár ránk, ha a diplománk megszerzése után munkába állunk – mondta Varga Krisztián László, az SZTE Mérnöki Kar Airrari-STECO csapat vezetője.

Techtogether SZTE különdíj

A versenyen a csapattagok valós céges és ipari környezetből érkező kihívások megoldásával szerezhetnek értékes szakmai tapasztalatot. A feladatok lehetnek helyszíni feladatok, ezeknél elengedhetetlen a jó problémamegoldó képesség, illetve szükség van a megfelelő és széleskörű tudásra és kommunikációra a tagok között. A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara évek óta rendszeresen és eredményesen képviseli az SZTE-t a különböző hazai és nemzetközi megmérettetéseken.

– Hagyományosan jól szerepelnek a Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói ezen a fontos versenyen, ami egyben jó visszaigazolás az oktatás színvonala szempontjából, másrészt kiváló lehetőség az egyetemen tanultak gyakorlati alkalmazására – mondta ­Dr. Péter Szabó István, SZTE Mérnöki Kar Duális és kooperatív képzésért felelős dékáni megbízott.

A verseny két részből áll, vannak előzetesen kiküldött feladatok, ezek általában jóval összetettebbek, komoly kutatást és munkát igényelnek. A megoldások kidolgozására 2 hét áll a versenyzők rendelkezésére, majd azokat a verseny helyszínén kell prezentálniuk az adott cég képviselőinek.

 SZTE Mérnöki Kar TEchtogether

– A Trenkwalder Recruitment Kft. feladatát a helyszínen, egy laptopon kaptuk meg, néhány előzetes információt követően. Egy rally versenyautó telemetriájához telefonon kaptunk egy rövid tájékoztatót a program működéséről, és elindult a stopper. A feladatlapon különböző, autókkal kapcsolatos műszaki kérdések voltak. Ezeket a kérdéseket a csapattagok megvitatták, majd kiválasztották a megfelelő választ a felsoroltak közül. A teszt után a telemetria elemzése következett, ahol a kérdés az volt, hogy vajon miért állhatott le az autó? Hosszas fejtörés után sikerült kideríteni a probléma okát; utólag kiderült, hogy ez nem sok csapatnak sikerült. Ennek meg is lett az eredménye, hiszen így idén is a mi csapatunk kapta a Trenkwalder Recruitment Kft. különdíját – mesélte a győztes csapat tagja, Varga Krisztián László, az SZTE Mérnöki Kar hallgatója.

 

Az SZTE csapatának tagjai:

Kovács Krisztián, Tráser Miklós, Nagy Zsolt, Győző Levente, Szűcs Péter, Varga Krisztián, Trancsik Martin, Molnár Géza, El-Maghraby Ramzy, Kotroczó Zoltán, Sándor Benedek, Deák Dávid, Kovács Erik, Fehér Attila, Nagy György, Molnár Olivér, Egyházi Ferenc, Nagy Bence.

SZTE mérnök hallgatók Techtogether

 

Lévai Ferenc

Fotó: SZTE MK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek