Bezár

Internet

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

Virológus: Nagyon kevés megbízható információ van a kínai vakcináról

2021. január 17.
2 perc

Koronavírus esetén nem tartja jó ötletnek, hogy elölt kórokozót juttatnak a szervezetbe.

A legnagyobb problémát az jelenti, hogy nagyon kevés megbízható információ áll rendelkezésre a kínai oltóanyagokkal kapcsolatban - mondta Duda Ernő virológus, a Szegedi Tudományegyetem professzora az ATV Híradójának.

 

A Sinopharm vakcina (amellyel az elölt kórokozót juttatják a szervezetbe) "egy első generációs védőoltás, ami azt jelenti, hogy olyan, mint egy fekete-fehér televízió. Nyilván a lapos, színes tévék korában nem feltétlenül kell fekete fehér televíziót használni."

Duda szerint ezt a technológiát már régóta használják az orvostudományban, ám okozhat olyan problémákat, amelyeket az mRNS alapú oltóanyag (mint a Pfizer vagy a Moderna) nem.

"Ennek a vírusnak az esetében tudjuk azt, hogy a természetes fertőzés olyan folyamatokat indít el, pl. vérrögök keletkezése, amelyet a vírus egyes fehérjéi váltanak ki. Tehát nem biztos hogy szerencsés, hogy az egész vírust és nem annak csak egy alkatrészét juttatjuk be a szervezetbe."

Azt azonban hangsúlyozta, ez egy lehetőség, és nem azt jelenti, hogy biztos kárt okoz. A szakértő hozzátette, a kínaiak elsősorban a harmadik világ országait, Afrikát és Dél-Amerikát szeretnék olcsón és nagy mennyiségben vakcinákkal ellátni.

Duda Ernő beszélt arról is, a kínai vakcinák klinikai teszteléséről nem jelentek meg részletek a nemzetközi folyóiratokban.

Az OGYÉI szakemberei Pekingben vizsgálják a Sinopharm vakcináját, Lukács Ferenc főosztályvezető szerint mindent megnéztek, amit akartak. Kínában a 18-59 éves korosztályt oltják a vakcinával, a Reuters a kínai állami médiára hivatkozva pár napja arról írt, az idősebbekre és fiatalabbakra vonatkoz klinikai teszteknél nincs elég adat. A magyar kormány a héten jelentette be, lényegében megállapodott a gyártóval, Orbán Viktor miniszterelnök pedig sürgette a magyar hatóságot, hogy mielőbb engedélyezze az oltást. Orbán a pénteki rádióinterjúban arról beszélt, a 60 évnél idősebb krónikus betegek oltása következik itthon, számukra elég is lehet a kínai vakcina.

Menczer Tamás külügyi államtitkár mindenesetre azt mondta, mostanra az összes európai ország Kínában állhat sorban vakcináért.


Link: hvg.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek