Bezár

Internet

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem is a modellváltás mellett döntött

A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem is a modellváltás mellett döntött

2021. január 29.
2 perc

Modellt vált a Szegedi Tudományegyetem (SZTE): költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakul - tudatta lapunkhoz eljuttatott közleményében az egyetem.

Az SZTE szenátusa az előzetes, több héten át tartó egyeztetést követően, az egyetemi polgárok tájékoztatása mellett hozta meg döntését. Az SZTE legfőbb testülete 2021. január 29-i rendkívüli ülésén hozzájárult, hogy a szegedi universitas elinduljon azon az úton, amely az egyetem, a város és a régió számára is új távlatokat nyit. A testület 29 igen, 16 nem és 7 tartózkodó szavazattal döntött a modellváltás mellett.


A lehetőséget, hogy költségvetési intézményből állami alapítású közhasznú alapítvány által fenntartott felsőoktatási intézménnyé alakuljon át a Szegedi Tudományegyetem (SZTE), 2021 januárjának elején a fenntartó, az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) ajánlotta fel.


Gyors, de széleskörű egyeztetés-sorozat és tájékoztatás jellemezte az SZTE döntés-előkészítő folyamatát. A Szegedi Tudományegyetem modellváltásának előnyeit és kockázatait mérlegelve tanácskoztak az SZTE vezetői, a Dékáni Kollégium és az SZTE Szenátusának tagjai.


A fenntartó ITM-mel az egyeztetést egy ad hoc bizottság is segítette. Az SZTE vezetése folyamatosan tájékoztatta az egyetemi polgárokat és a felmerülő kérdésekre belső online platformján válaszolt.


Az SZTE-hez hasonlóan a Pécsi Tudományegyetem (PTE) szenátusa is támogatta pénteken elfogadott határozatával az intézmény modellváltását.


A PTE szenátusa is a modellváltás mellett szavazott


Az egyetem az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta: a szenátus pénteki, online élőben közvetített nyilvános rendkívüli ülésén 29 igen, 9 nem és 1 tartózkodás mellett, "komoly feltételekkel mondott igent" a modellváltásra. Közölték, hogy az ülés előtt intenzív egyeztetések folytak, kari fórumokon is, amelyeken a rektori vezetés is képviseltette magát.


Kitértek arra, hogy a testület nem egyszerű többséggel, hanem kétharmaddal döntött "a történelmi jelentőségű szavazáson" Heidl György, a PTE Bölcsész- és Társadalomtudományi Kara dékánjának kezdeményezésére.


A PTE ismertetése szerint a határozati javaslatban egyebek mellett az oktatás, kutatás, művészeti tevékenység szabad művelésének biztosítása, a szenátus jogkörének erősítése, az egyetem egységének megőrzése - beleértve minden kart, egységet, klinikumot -, a kuratóriumi tagok delegálásával kapcsolatban javaslati jogkör szerepel, tekintettel az egyetem összetett képzési portfóliójára.


Link: magyarhirlap.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek