Bezár

Internet

Röst Gergely járványmatematikus: Egy családi összejövetel is jóval kisebb kockázatú lehet néhány hét múlva, mint most

Röst Gergely járványmatematikus: Egy családi összejövetel is jóval kisebb kockázatú lehet néhány hét múlva, mint most

2021. április 19.
1 perc

A szegedi tudós szerint pont egy olyan időszakban vagyunk, amikor még egy kis türelem nagy járványügyi nyereséget hozhat.

A Portfolio közölte Röst Gergely járványmatematikus cikkét, amiben a magyar kormánynak is tanácsot adó elemzőcsapat tagja a nyitás járványmatematikájáról ír közérthető formában.

 

Az aktuális magyarországi helyzettel kapcsolatosan az SZTE Bolyai Intézet munkatársa a többi között azt írja, hogy: „Járványügyi szempontból az ideális az lenne, ha meg tudnánk várni, amíg a biztonságos zöld zónába érünk, és olyan magas átoltottságot érnénk el, hogy onnan már egy nagy nyitás se tudna kimozdítani. Ezzel szemben állnak a nyitást sürgető gazdasági és társadalmi érdekek.”


Szerinte a vírus terjedését jelző R-érték most 0,8 és 0,9 között van, a járvány erősödését jelző 1-es szint alatt. Március elején 1,3 volt, azóta folyamatosan csökken. „A nagy kérdés az az, hogy az enyhítések ezen hogyan fognak változtatni” – írja Röst Gergely, de hozzáteszi „minden egyes enyhítés lassítja a lecsengést és végső soron több fertőzöttet eredményez”.

 

A matematikus szerint most még egy kis türelem hosszabb távon nagy járványügyi nyereséget hozhat.

 

„Most a járvány egy olyan szakaszában vagyunk, amikor még magas az új fertőzések száma, tehát magas a megfertőződés kockázata is, ugyanakkor gyors ütemben nő a védettek száma.”


Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek