Bezár

Internet

Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

Rengeteg pénzt, több mint 100 milliárdot kap a szegedi egyetem!

2021. április 20.
2 perc

Több mint 2000 milliárdos keretet fordít a magyar kormány oktatásfejlesztésre. Szegedre is bőven jut pénz. Rovó László és Palkovics László hétfőn tárgyalhatott a részletekről.

Az Európai Unió nyújtotta Helyreállítási Alap megadja a lehetőséget arra, hogy a tagállamok a koronavírus okozta járvány következményeit enyhítsék, és újra növekedési pályára állhassanak. Az uniós eszköz főként állami beruházások és reformok felgyorsítását célozza meg. Ehhez igazodva Magyarország elkészítette a Helyreállítási és Alkalmazkodási Tervét (RRF), mely a járvány gazdasági és társadalmi hatásaira reagál, emellett a zöld és digitális átállást segíti elő. A terv 9 komponensből áll, a program finanszírozásához szükséges becsült forrásigény 5760 milliárd forint, amiből 1500 milliárdot fordítanak a magyar egyetemek fejlesztésére.


A program közlekedésfejlesztési és egészségügy fejlesztési elemeket is markánsan tartalmaz.

 

Ehhez kapcsolódik még egy 500-600 milliárdos egyetemfejlesztés Budapesten, ahová a világ 34. legerősebb egyeteme, a kínai Fudan települ majd. Olyan városokkal kerül egy platformra ezzel Budapest, mint Sydney, Luxembourg, Frankfurt, Hamburg, vagy Auckland. Ennek részeként egyébként egy komplett diákvárost is felépítenek majd a fővárosban. Így jön ki a 2000 milliárdos oktatásfejlesztés, ami elképesztő szám.

 

Soha ennyi pénz még nem érkezett az SZTE-hez


Nem túlzás, történelmi szempontból is egyedülálló mennyiségű fejlesztési pénzt kap majd a Szegedi Tudományegyetem is. Hogy pontosan mire és mennyit, az még változhat, de az már biztos, hogy 100 milliárd forint feletti összeg egészen biztosan érkezik az SZTE-re.

 

Rovó Lászlóval is találkozott a kormánybiztos hétfőn; de hogy pontosan miről is egyeztettek és miben állapodtak meg, azt nem tudjuk. Küldtünk kérdéseket az SZTE-nek, amikor érkezik válasz, megírjuk. Arra voltunk kíváncsiak, hogy mikor, hogyan érkezik majd a fejlesztési keret; mire fordítják majd ezt a rettenetesen sok pénzt, és milyen formában.

 

Hasznos tudás: a világ legjobb egyeteme is Magyarországon


Általánosságokat egyébként már tudni lehet, mégpedig abból a kormányzati anyagból, amit nyilvánosságra is hoztak és véleményezni is lehet. Ez vázolja az egyetemfejlesztéseket is. Ebből az látszik, hogy elsősorban a gazdasági képzéseket erősítené meg a kormány, illetve az orvosképzést és klinikai ellátásokat, valamint a kutatás-fejlesztést és különféle labor-képességeket erősítené.

 

Ez is erősíti azt a trendet, miszerint a világ legjobb egyetemei működnek együtt a kormánnyal és Magyarországgal. Köztük a megkérdőjelezhetetlenül legjobb, első egyetem: az MIT. Palkovics azt is elárulta, több mint egy éve tart már az együttműködés, az MIT pedig úgy döntött, hogy európai központját Debrecenben építi fel.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek