Bezár

Internet

Pollenek erősíthetik a koronavírus-fertőzést

Pollenek erősíthetik a koronavírus-fertőzést

2021. április 01.
2 perc

Ha pollen kerül a légutakba, a szervezet legyengülve reagál a légúti vírusokra – többek között ez derült ki abból a világot felölelő kutatásból, amiben a szegedi egyetem szakembere is részt vett. Fel kell készülniük az allergiásoknak, mert erősödik az allergén növények pollenszórása. A részecskeszűrő maszk előnyükre válhat.

A jó idő beköszöntével folyamatosan növekszik a pollenkoncentráció a levegőben, ezt jól mutatja a Nemzeti Népegészségügyi Központ naponta frissülő polleninformációs szolgáltatása, miszerint hétfőn még egyik allergén növény pollenje sem volt magas koncentrációban jelen, kedd reggelre viszont már narancssárga jelzést kapott a nyár, valamint a ciprusfélék és tiszafafélék is.

 

Válasszuk külön a tüneteket


Tehát most ezeknek a növényeknek a pollenje van nagymértékben jelen a levegőben, de közepes szintű az éger, a kőris, a juhar, a fűz és a gyertyán pollenje is. Az alacsony kategóriába sorolták a fenyőféléket, a szilt, a mogyorót és a nyírt is. A központ előrejelzései szerint a hét további részében is legalább ilyen szintű koncentrációra kell számítani.

 

Emellett figyelmeztettek: fon­­tos, hogy mindenki meg tud­­ja különböztetni az allergiás re­­akciókat a koronavírus-fertőzés tüneteitől.

 

Leszögezték, a koronavírus gyakori tünete a láz, a száraz köhögés, a légszomj és a fáradtság, míg ezzel szemben az allergiások gyakori tünetei az orrfolyás, a tüsszentés és az asztmás nehézlégzés.

 

Szegedi kutató is vizsgálódott


A közelmúltban látott napvilágot az a kutatás, amelynek során 154 szakember közreműködésével a pollen és a koronavírus kapcsolatrendszerét vizsgálták. A munkában részt vett Makra László, a Szegedi Tudományegyetem Gazdálkodási és Vidékfejlesztési In­tézetének oktatója is, aki az egyetem oldalán számolt be a kutatásról. Kiderült, ha pollen kerül a légutakba, a szervezet legyengülve reagál a légúti ví­­rusokra.

 

Céljuk az volt, hogy elemezzék, bizonyos időjárási feltételek mellett kimutatható-e pozitív összefüggés a SARS-CoV-2 fertőzés és a levegő pollenkoncentrációja között. Elmondta, a vizsgált környezeti tényezők közül a pollen hatása volt a legjelentősebb, amit nagyjából hasonló súllyal a levegő hőmérséklete és a relatív páratartalom követett.

 

A pollenkoncentráció változásának hatása átlagosan négy nap késéssel jelent meg a napi fertőzési arányokban.

 

Segít a részecskeszűrő maszk


Éppen ezért a jövőben a magas vírusterjedési hullámok elkerülése érdekében a levegő hőmérsékletének, páratartalmának és pollenkoncentrációjának ve­­szélyes kombinációja esetén szigorúbb védelmi intézkedéseket javasolnak, például részecskeszűrő maszkok viselését tavasszal. A szakemberek úgy vélik, ösztönözni kell a megbízható, valós idejű bioaeroszol-mérő hálózatok kiépítését, valamint a polleninformációs és előrejelző rendszerek használatát is.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek