Bezár

Internet

Karikó Katalin biokémikus kapta először a Közmédia Év Embere Díjat

Karikó Katalin biokémikus kapta először a Közmédia Év Embere Díjat

2020. december 31.
2 perc

A díjat minden év végén olyan embernek ítélik oda, aki szakmai pályafutásával és életútjával maradandó értéket hozott létre, nagy hatást gyakorolt az adott év eseményeire.

Ezt az évet meghatározta a koronavírus-járvány, így az elismeréssel Karikó Katalin biokémikust díjazták, akinek szabadalma alapján fejlesztették ki a Covid-19 elleni oltások egyikét - tartalmazza a közlemény.


Karikó Katalin szolnoki születésű kutatóbiológus, biokémikus a Szegedi Tudományegyetem biológia szakos hallgatója volt, a Szegedi Biológiai Kutatóközpontban folytatta PhD-képzését, 1983-ban avatták doktorrá. Az MTA ösztöndíjasaként került a Szegedi Biológiai Kutatóközpontba. Ezt követően az Egyesült Államokban folytatta pályáját biokémikus kutatóként. Jelenleg a BioNTech cég alelnöke, amely részt vett a koronavírus elleni oltás kifejlesztésében.


"2020-ban nemcsak a mi életünket határozta meg a járványhelyzet, hanem az egész világét. Korlátok közé kellett szorítani mindennapjainkat, hogy a vírus további terjedését megakadályozzuk, mindeközben folyamatosan emberfeletti teljesítményt nyújtottak a kórházakban dolgozó nővérek és orvosok. Nyáron röppentek fel az első hírek arról, hogy látszik a fény az alagút végén, ugyanis hamarosan lesz vakcina. Ebben nagy szerepe volt egy magyar kutatónak, Karikó Katalinnak. A magyar biokémikus munkássága nagyon nagy mértékben hozzájárulhat ahhoz, hogy az emberiség túljusson a koronavírus-járványon. Nem is lehetne méltóbb helyen a Közmédia Év Embere Díja 2020-ban, mint Karikó Katalinnál, aki felfedezésével, munkájával mindannyiunk számára visszaadta a reményt" - méltatta a kitüntetettet Dobos Menyhért, a Duna Médiaszolgáltató Nonprofit Zrt. vezérigazgatója.


Papp Dániel, az MTVA vezérigazgatója azt hangsúlyozta, hogy a "közmédia feladata elsősorban olyan értékálló, értékteremtő produktumok létrehozása, amelyek a nemzeti, közösségi indentitást ápolják, gazdagítják, emellett felhívják a figyelmet a határon belüli, a Kárpát-medence, sőt a világ magyarságának kincseire. A Közmédia Év Embere Díj ilyen értékteremtő vállalkozás. Karikó Katalin biokémikus személyében pedig a világ magyarságának egy nagyon fontos kincsét díjazzuk 2020-ban".


A Karikó Katalinnal készült portrébeszélgetés január első hetében lesz látható az M5 csatornán.


Link: mediapiac.com

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek