Bezár

Internet

Tudomány kísérletezve

Tudomány kísérletezve

2020. április 19.
2 perc

Otthonaikban folytathatják a kísérletező kedvű fiatalok a barangolást a természettudományok szépségekkel, izgalmakkal és rejtélyekkel teli világában. A Szent-Györgyi Albert Agóra Játsszunk tudományt! című szakköre hétről hétre új kísérletekkel várja a kalandvágyó tudóspalántákat.

Immár tizenegyedik éve népszerűsíti lelkesen a természettudományok szépségeit Papp Katalin, a Szegedi Tudományegyetem címzetes egyetemi tanára, a Kísérleti Fizika Tanszék nyugalmazott oktatója. 2010-ben indította útjára a Játsszunk tudományt! című szakkört, amely hétről hétre kalandra hívja a gyerekeket a fizika, kémia és biológia rejtélyekkel teli világába. A foglalkozásokon mindig a tapasztalaton volt a hangsúly.


– Az tud gyújtani, aki maga is ég, és nekem mindig is szenvedélyem volt a természettudományok népszerűsítése. Úgy gondolom, hogy a kisgye­rekek ösztönös kíváncsiságát felhasználva, a közvetlen ta­pasztalatszerzés révén javítha­­tó a társadalom reáliákhoz va­­ló hozzáállása – ismertette legfőbb motivációját a szakkörvezető.


A foglalkozások fő célcsoportja a 6–10 éves korosztály.

– Mielőtt még megindul a diszciplináris oktatásuk az is­­kolában, azelőtt szeretném megfertőzni őket a természettudományok iránti szeretettel – fejtette ki lapunknak.


A tanárnő igyekszik mindig olyan kísérleteket választani, amelyek érdekesek, de egysze­­rű eszközökkel megvalósíthatók. Bár a szakkör a járványhelyzet miatt szünetel, ennek ellenére a kísérletezési lehetőség nem szűnt meg, a gyerekek otthonaiba költözött. Az Agóra honlapján minden héten két új kísérletötlet várja a fiatalokat, amelyek otthoni körülmények között is könnyedén és biztonságosan elvégezhetők.


– Igyekszem úgy válogatni, hogy az egészen kicsi és a na­gyobb gyerekek is találjanak kedvükre valót. Például a tavirózsa-kísérletben egy papírból kivágott virágot kell a víz felszínére helyezniük. Ahogy a vízrészecskék bejutnak a papír csatornáiba, a szirmok kinyílnak. Ez a kísérlet jól illusztrálja számukra a növények tá­­­panyagfelvételét – magyarázta.


A sikeres kísérletekről ké­szült dokumentációt az szfzoltan@agoraszeged.hu címre várja a tanárnő június 15-ig. A beküldők között értékes nyereményeket sorsolnak majd ki a szervezők.


Link: delmagyar.hu

 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek