Bezár

Internet

Szerb–magyar egészségügyi együttműködés jött létre

Szerb–magyar egészségügyi együttműködés jött létre

2020. január 21.
1 perc

Vajdaság Autonóm Tartományt érintő együttműködési megállapodást írt alá Horváth Ildikó magyar egészségügyért felelős államtitkár és Zoran Gojković vajdasági tartományi egészségügyi titkár kedden Szegeden – írta az MTI.

Horváth Ildikó hangsúlyozta, Magyarország és Szerbia között az elmúlt években még soha nem látott jó kapcsolatok alakultak ki.


Az államtitkár a szervátültetés területét emelte ki. Azt mondta, hazánk az Eurotrasplant tagjaként olyan tapasztalatokkal rendelkezik, amelyeket Szerbia és Vajdaság is hasznosítani tud. A politikus közölte, lehetőség nyílik arra, hogy a szomszédos országból érkező, tüdőtranszplantációra szoruló pácienst magyarországi centrumban operáljanak meg. Az államtitkár fontosnak nevezte a tüdőrák szűrésével kapcsolatos tapasztalatok megosztását is.


Az eseményen aláírták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és az Újvidéki Egyetem együttműködési megállapodását is. Rovó László, az SZTE rektora hangsúlyozta, a közép-európai régió két meghatározó felsőoktatási intézményének együttműködése az egész térség számára fontos. Közös munkájuknak az egészségtudomány, az informatika, a gyógyszerészet területén már komoly hagyományai vannak. Közölte, az egyetemek összefogása – ami kiterjed a hallgatói és oktatói mobilitásra, közös képzések, továbbképzések indítására – az oktatás és az egészségügy területén is komoly előnyt jelent a régióban élők számára.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek