Bezár

Internet

Szegedi matematikusok is modellezik a koronavírus terjedését

Szegedi matematikusok is modellezik a koronavírus terjedését

2020. január 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem kutatócsapata folyamatosan elemzi a járvánnyal kapcsolatos információkat: a megbetegedések számát, a betegség megjelenését a Kínán kívüli országokban és a megelőzés érdekében bevezetett intézkedéseket.

Röst Gergely matematikus néhány napja dolgozik a tanítványaival a koronavírus terjedésének modellezésén. Figyelik a megbetegedések számának alakulását világszerte, az utazási adatokat és, hogy hogyan terjed a fertőzés Kínán kívül, például Európában.


A tudós a Szeged Televíziónak azt mondta: az általuk használt módszerrel olyan kockázati becslés adható, amely figyelembe veszi, hogy a különböző tényezőknek mekkora szerepük van a járvány kitörésében egy adott országban.


Azt vizsgálják, hogy ha a kínai hatóságok intézkedései hatékonyak-e, így csökkentve a járvány kitörésének kockázatát például Magyarországon, de azt is elemzik, hogy a magyar intézkedések mennyire válnak be. A változók között szerepel az az intézkedés is, hogy mi történik, ha megszakítják a két ország közötti összeköttetéseket vagy csökkentik az utazások számát.


A vírus terjedése elleni küzdelemben ugyanis nagyon nem mindegy, hogy mely intézkedés csökkenti a legnagyobb mértékben egy-egy adott területen a járvány kitörésének kockázatát.


A matematikusoknak sok tényezőt kell figyelembe venniük, nagyon fontos például, hogy egy vírus mennyire fertőzőképes.


„Reprodukciós számnak nevezzük és R0-val jelöljük. Ez nagyjából azt a tulajdonságot jeleníti meg, hogy egy fertőzött beteg átlagosan hány embernek adja át a fertőzést. A koronavírusra a jelenlegi becslések 2,2-2,6-os tartományban mozognak.” – mondta a Röst Gergely a Szeged Televíziónak.


A kutatócsoport néhány napon belül elkészül az összetett matematikai modellel. Ezt azonnal közzéteszik, így a világ bármely pontján felhasználhatják majd munkájuk eredményeit a járvány elleni harcban.


Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek