Bezár

Internet

Segítsen megtudni, hogyan hat a lazítás a járvány terjedésére!

Segítsen megtudni, hogyan hat a lazítás a járvány terjedésére!

2020. május 04.
2 perc

Március végén indult útjára a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézetében Röst Gergely vezetésével működő járványmodellező kutatócsoport MASZK kérdőíve, melynek célja a járványmodellek pontosításához szükséges adatok gyűjtése. Indulása óta több mint 300 ezer kitöltést regisztráltak a kérdőív webes felületén, és sokan napi szinten válaszolnak az újabb kérdésekre.

MOST A JÁRVÁNY ISMÉT KRITIKUS SZAKASZBA ÉRKEZETT A LAZÍTÁSOK BEVEZETÉSÉVEL, NAGYON FONTOS, HOGY MINÉL TÖBBEN KITÖLTSÉK A KÉRDŐÍVET AZ ELKÖVETKEZŐ HETEKBEN.


A hétfőtől induló lazítás ismét komoly kérdéseket vet fel, a megválaszolásukhoz és a kutatás segítéséhez a kérdéseket innen érheti el.

  • Az élet fokozatos beindulásával mennyire fog nőni a kapcsolatok száma?
  • Felgyorsul-e a járvány terjedése, vagy a gyakoribb kapcsolatokat sikeresen kompenzálják az egyéb intézkedések, mint például a kötelező maszkhasználat?
  • Szétválik-e vidék és Budapest a társadalmi kapcsolatok és a járvány terjedése szempontjából?

Bár a kutatók más adatokból is dolgoznak (például hagyományos közvéleménykutatás, mobiladatok), de az online kérdőíves visszajelzés is nagyon hasznos, hiszen napi szinten az egész országból folyamatosan érkeznek a kitöltések. A kérdőív folyamatosan fejlődik, új kérdésekkel bővül, követve az aktuális intézkedéseket és a járványügyi helyzetet.


Kevesebbet mozdulunk ki, többet vagyunk otthon

Az eddigi adatok alapján kiderült, hogy a városok közötti mobilitás a korlátozások bevezetésével drasztikusan csökkentek, és kevesebbet vagyunk az otthonunkon kívül.


Az összes kitöltő adatait figyelembe véve az elmúlt hetekben az egy nap átlagosan otthonon kívül eltöltött idő 7 óra környékéről nagyjából 3 órára esett vissza.


A JELENSÉGET KOROSZTÁLYONKÉNT VIZSGÁLVA LÁTHATÓ, HOGY ENNYIT VAGY ETTŐL TÖBB IDŐT TIPIKUSAN CSAK A FIATAL ÉS A KÖZÉPKORÚ KOROSZTÁLY TAGJAI TÖLTENEK OTTHONUKON KÍVÜL.


A MASZK kérdőív célja, hogy az itt keletkezett adatok alapján matematikai eszközökkel gyorsan lehessen modellezni azt, hogy a bevezetett korlátozásoknak, enyhítéseknek, illetve felhívásoknak milyen hatása van a személyes találkozások gyakoriságára. Ezt felhasználva pedig becsléseket lehet adni a járvány terjedésének alakulására, a veszélyes tendenciák gyors felismerésére. A matematikai modellek pontosításában segíthet a MASZK kérdőív napi kitöltése, ami 2-3 percet vesz igénybe.


Link: index.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek