Bezár

Internet

Pécs és Szeged közösen kutatja a COVID-19 genetikai vonatkozásait

Pécs és Szeged közösen kutatja a COVID-19 genetikai vonatkozásait

2020. május 14.
2 perc

Lehetnek olyan genetikai tényezők, amelyek meghatározzák és befolyásolják a betegség lefolyását.

Két hónap alatt harmincnál is több orvos- és élettudományi kutatásba kezdett a Szegedi Tudományegyetem a koronavírussal kapcsolatban. A genetikai projek azt hivatott vizsgálni, hogy ha már elkaptuk a fertőzést, akkor vannak-e olyan genetikai tényezők, amelyek befolyásolják a betegség lefolyását, kimenetelét - írta a délmagyar.hu.


– Azt szeretnénk megtudni, hogy genetikánk meghatározza-e azt, hogy lehet, észre sem vesszük, hogy elkaptuk a koronavírust, vagy csak enyhe tünetekkel esünk át a fertőzésen, avagy lélegeztetőgépre kerülünk – magyarázta a vizsgálat célját Széll Márta molekuláris biológus. A Szegedi és a Pécsi Tudományegyetem kö­­zös kutatási projektjének, a Covid–19 HUNGEN-nek a vezetője elmondta, hogy Magyarországon a halálesetek nagy részét az idősek vagy krónikus alapbetegségben szenvedők teszik ki, viszont más országokban – ahol magasabb a megbetegedések aránya – több olyan eset is van, ahol a fiatalabb korosztályhoz tartozók is súlyosan megbetegedtek, úgy, hogy nincs is alapbetegségük.


– Mindezek arra utalnak, hogy vannak olyan genetikai tényezők, amelyek meghatározzák és befolyásolják a betegség lefolyását. Ezer beteg mintáját gyűjtjük majd be közösen, először 200, a koronavírus-fertőzésen már átesett személyen végzünk különböző vizsgálatokat, egyrészt az orr- és nyálkahártyából levett mintából, valamint vérmintákból is – részletezte a szakember. Azt is elmondta, remélik, hogy a magyar népességre jellemző genetikai variánsokat is azonosítani fognak, amelyek meghatározzák a betegség lefolyását. Úgy magyarázta, hogy az immunválaszunkat szabályozó génjeinkben nagyon sok változatot hordozunk, ezért a különböző földrajzi területeken élő népcsoportokban ezek az eltérő génvariációk befolyásolhatják a betegség lefolyását.


Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek