Bezár

Internet

Online oktatás után jön az online vizsga az SZTE-n

Online oktatás után jön az online vizsga az SZTE-n

2020. április 27.
3 perc

Zökkenőmentes volt az átállás az online oktatásra a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE). A félév végén a hallgatók többsége online teheti le vizsgáit. Önhibáján kívül senki nem kerülhet hátrányba.

Zökkenőmentes volt az átállás

Az SZTE-től kapott tájékoztatás szerint zökkenőmentes volt az átállás az online oktatásra március közepén. Mint lapunk kérdésére írták, ez a változás nem érte felkészületlenül az intézményt. – Az egyetem 20 éve hirdeti meg távoktatási tagozaton a gazdálkodási és menedzsment szakot. Emellett nagy hagyománya van az online tananyagok oktatásban való felhasználásának is. A távoktatás fejlesztése az egyetem Intézményfejlesztési Tervében meghatározott stratégiai cél. Egy uniós projekt révén már eddig is számos online tananyag készült, amelyek bekerültek az egyetemi oktatás vérkeringésébe – írták.


Online vizsgáznak a hallgatók

A veszélyhelyzet bevezetése óta a szorgalmi időszak vizsgái és a beadandó dolgozatok is online formában, az úgynevezett CooSpace rendszerben, azaz az oktatást segítő online felület segítségével zajlottak. Mind az írásbeli, mind a szóbeli vizsgák elsődleges felülete ez a rendszer, itt különböző eszközök állnak az oktatók rendelkezésére. –Amennyiben a szóbeli vizsga ezekkel az eszközzel nem tartható meg, akkor használható a CooSpace videokonferencia-alkalmazása is, azzal, hogy az oktató a hallgató videokonferencián való megjelenését dokumentálja – írták.


A szakdolgozatok megvédésére és a záróvizsgákra az erre alkotott kormányrendelet szabályait alkalmazzák. Ebben benne van, hogy a záróvizsgát a félév végén meg kell szervezni, az nem maradhat el. A veszélyhelyzet miatt online záróvizsgák lesznek, ennek támogatására a József Attila Tanulmányi és Információs Központban videokonferencia-termeket alakítottak ki, ezzel is segítve a záróvizsgák bizottságainak munkáját. Ahol elkerülhetetlen, ott követve a kormányrendeletben foglaltakat, személyes jelenléti vizsgák lesznek a járványügyi rendelkezések szigorú betartása mellett.


Ez a vizsgáztatási rendszer vonatkozik a külföldi hallgatókra is.


A cél a sikeres félévzárás

Az elsődleges célkitűzés, hogy a több mint húszezer egyetemi hallgató sikeresen teljesíthesse a félévet, ezért a vizsgák elvégzéséhez minden szükséges tananyag, felület és eszköz biztosított a SZTE részéről. Annak érdekében, hogy technikai probléma ne akadályozza a teljesítést, felhívták az oktatók figyelmét, gondoskodjanak arról, hogy a felkészüléshez szükséges anyagok elérhetőek legyenek azok számára is, akik esetleg nem tudnak kapcsolódni az online oktatási alkalomhoz. Az online tanórán kívül számos lehetőségük van az oktatóknak a tananyagok megosztására, például videofelvételek, podcastok formájában. Az egyes kurzusokat érintő technikai kérdésekben a hallgatók az oktatókkal egyeztetnek.


Bár a rendszer működőképes, a rendkívüli helyzetben mégis előfordulhat, hogy valaki önhibáján kívül nem tudja teljesíteni a félévre előírt kötelezettségeit, ami alapesetben anyagilag is érintené a hallgatót. – Azok a hallgatók, akik önhibájukon kívül kerülnek tanulmányi, vagy anyagi nehézségekbe, a korábbi évek gyakorlatának megfelelően “Dékáni Méltányosság”űrlapon terjeszthetik elő problémájukat. Az SZTE-nek nem célja elveszíteni a hallgatóit, minden egysége arra törekszik, hogy a lehető legrugalmasabb módon megoldást találjon a megváltozott élethelyzetre, ezért az egyes kérelmek az egyéni körülmények figyelembevétele mellett, a kialakult veszélyhelyzetre tekintettel nyernek elbírálást – adott tájékoztatást az SZTE.


A hallgatókat folyamatosan tájékoztatják az esetleges változásokról, illetve az egyetem hivatalos oldalán is részletes tájékoztatót találnak a koronavírus-járvány miatt hozott intézkedésekről.

 

Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek