Bezár

Internet

Így nézne ki Szeged az apokalipszis után

Így nézne ki Szeged az apokalipszis után

2020. június 16.
2 perc

Omerović Martin, az SZTE JGYPK Rajz-Művészettörténet tanszék vajdasági származású hallgatója lélegzetelállító cyberpunk, posztapokaliptikus és dieselpunk diplomamunkát készített Szegedről.

A fiatal művész elmondása szerint rengeteg filmből, játékból, könyvből merített inspirációt a képekhez.


– Arra törekedtem, hogy megfessem a saját képzeletbeli városnézetemet, ahogyan azt egy adott film, játék elkészítéséhez szükséges tervekben láthatunk. Három olyan világot boncolgatok, amely egy-egy képzeletbeli valóságot tükröz – fogalmazott Omerović.


Cyberpunk Szeged

A művész lapunknak elmondta, a legnagyobb munkát a cyberpunkos kép megalkotása jelentette: az épületek, a perspektíva, a reklámok és az emberek kidolgozása sok időt igényelt, többször is újrakezdte. A festményen a kék és a magenta szín dominál, ezzel szerette volna megragadni azt a neonoir színvilágot, ami a stílusra jellemző.


– Magán a Dóm tér épületein nem szerettem volna változtatni, ezzel is párhuzamot vonva a múltbéli szabályos architektúra és a jövő zsúfolt, reklámoktól hemzsegő épületei közt. A levegőben elsuhanó járművekkel és a fények megnyújtásával érzékeltettem a rohanó idő és a homályos jelen látképét – ecsetelte.


Posztapokaliptikus Szeged

Omerović bevallása szerint számára a posztapokaliptikus Szeged tetszik a legjobban, ráadásul a roncsok kidolgozásával könnyen boldogult és elég gyorsan kész lett vele.


A festményen kísérteties képet mutat a Szent István tér: leharcolt járműroncsok, elhagyatott épületek, a természet pedig erődemonstrációt tart és folyamatosan visszafoglalja azt, ami egykor az övé volt. Érdekesség, hogy a kép baloldalán látható egy „F…COVID19” felirat. – Ezzel is a mai járványhelyzetünkre és a karanténba zárt szabadságunk elvesztésére szerettem volna reflektálni egy kis fekete humorral fűszerezve – mesélte a művész.


Dieselpunk Szeged

Omerović a dieselpunkos Szegedet ábrázoló festményt hideg, monokromatikus színekkel festette, ezzel is a téli, Szovjetunióra emlékeztető hangulatot kívánt teremteni. – A belső égésű motorokkal irányított, háborús robotokkal, és a háttérben lévő gyárak sziluettjével szerettem volna megfogni a háború utáni kopár, szürke világ hangulatát – fogalmazott a szerző.


A fiatal művész elmondta, korábban még nem csinált panorámaképeket, városképeket, de a kivitelezés során sok mindent tanult, amiket a későbbiekben kamatoztathat majd.


További képek ITT találhatók.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek