Bezár

Internet

Csak a szegedi orvosok vállalták az átültetést

Csak a szegedi orvosok vállalták az átültetést

2020. május 08.
2 perc

Tudomásunk szerint Tomi csaknem 3 évesen és 10 kilósan hazánk legfiatalabb vesetranszplantáltja.

Koraszülött, két és fél éves korában új vesét kapott, majd a limfómát is leküzdötte Grevletyi Tamás. A Gyermekgyógyászati Klinika és a Sebészeti Klinika, illetve a kitartó édesanya közös sikereként könyvelhető el mindez. A délmagyarország.hu mesélte el a "már" 4 éves fiúcska történetét.


Igazi csoda, ahogyan Grevletyi Tamás és szervezete megküzdött a betegségek sorozatával a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosainak segítségével. Még magzatkorában ész­lelték, hogy a veséi nem fejlődnek. Egy billentyű miatt elzáródott a húgyvezeték, ami veseelégtelenséget okozott. Tomi koraszülött, ráadásul születése közben a köldökzsinór rátekeredett a nyakára, ennek következtében súlyos oxigénhiányos állapotba került.


– Korán hashártya-dialízist kellett nála elkezdeni, amit édesanyja végzett a legnagyobb precizitással. A vesefejlődési rendellenességek elő­­fordulása 100 újszülöttből 4-et érint, de ezek közül a To­­mi betegségével megegyező körülbelül 10 ezerből csak 1-2 – tájékoztatta a lapot Bereczki Csaba, az SZTE SZAKK Gyermekgyógyászati Klinika igazgatója.


Az édesanyától, Sipos Bernadett-től megtudtuk, sokáig szondán táplálták a gyermeket, így tudott annyira megerősödni a szervezete, hogy al­­kalmassá vált az életmentő vesetranszplantációra.


Úgy tervezték, hogy Budapesten végzik el a műtétet, de ott azt mondták a orvosok, hogy a gyermek jól van, nincs szükség beavatkozásra.


Így a vesetranszplantációban is Szegeden kaptak segítséget a Gyermekgyógyászati Klinika igazgatójától, Bereczki Csabától, aki Szederkényi Edit­­tel, a Sebészeti Klinika Transzplantációs Osztályának vezetőjével úgy döntött, elvégzik az életmentő műtétet. A folytatás a teljes cikkben: Egy aprócska kisfiú hősies küzdelme az életért - A szegedi egyetem beszámolója Tomi történetéről.

 

Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek