Bezár

Internet

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

Biobankot létesítenek a Szegedi Tudományegyetemen

2020. január 16.
2 perc

Az SZTE és a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium közötti együttműködési megállapodás aláírására és a szegedi egyetem biobankjának alapkőletételi ünnepségét tartják január 21-én, kedden 9 órától.

A Szegeden több éve folyó biobanki tevékenységek elismeréseként Magyarországról egyedüli intézményként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) csatlakozik közvetlenül a Biobanking and BioMolecular Resources Research Infrastructure-European Research Infrastructure Consortium (BBMRI-ERIC) infrastrukturális hálózathoz. Az így kialakított új kompetencia-központ és az ezzel együtt az EU infrastruktúrájához való csatlakozás olyan új lehetőségeket biztosít az SZTE számára, amelyek alapján Magyarország és a régió vezető biobankjává válhat.


Mindehhez hozzájárul, hogy a Spartacus Cancer Foundation alapítvány a világ élvonalába tartozó, modern, robotizált, automata mintatárolót adományoz az egyetem számára több mint 3 milliárd forint értékben, amely kiegészülve az új biobanki épület kialakításának beruházásával világszínvonalon látja el az SZTE biológiai mintatárolási kapacitási igényeit a következő évtizedekben.


További szakmai elismerést jelent, hogy a világ egyik legnagyobb rákkutató programjának európai vezetője, a European Cancer Moonshot Lund Center szintén támogatja ezt a beruházást és fejlesztést.


A Szegedi Tudományegyetem biobankjának kialakításával megteremtődik az egyik legfontosabb feltétele a személyre szabott orvoslásnak, a jobb egészségügyi ellátásnak, a betegségek koraibb felismerésének, a gyorsabb, eredményesebb és hatékonyabb onkológiai kutatás-fejlesztésnek és más terápiás fejlesztéseknek is.


Az eseményre a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Petri Gábor Klinikai Tömb, Cserháti István Termében kerül sor (6720 Szeged, Semmelweis u. 8., magasföldszint).


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek