Bezár

Internet

Azért alakult meg, hogy a helyi fiatalok Orosházán képzelhessék el a jövőjüket

Azért alakult meg, hogy a helyi fiatalok Orosházán képzelhessék el a jövőjüket

2020. január 22.
4 perc

Közös célok és a tenni akarás hozta össze a város intézményvezetőit január 22-én a Petőfi Művelődési Központban. Mind azon fognak dolgozni, hogy a helyi fiatalok megtalálhassák a számításaikat Orosházán.

A mai napon tartotta alakuló ülését az Oktatási Kerekasztal, melynek élén Bojtor István alpolgármester áll, a titkári pozíciót pedig Blahó János, a Táncsics Mihály Gimnázium intézményvezetője tölti be.


A megjelenteket Dávid Zoltán polgármester köszöntötte, aki beszédében a kerekasztal célját is megfogalmazta: Lehetőséget adni a fiataloknak arra, hogy a városban maradhassanak. Hozzátette, ez egy igen hosszú folyamat, melynek eredménye csak később lesz látható. Ez azonban természetesen nem befolyásolja a megjelentek elszántságát.


Bojtor István az orosházi képviselő-testület által kinevezett elnökként koordinálhatja az Oktatási Kerekasztal munkáját, és tervei szerint minél hatékonyabbá is tegye azt. Ebben Blahó János lesz segítségére.

– Szeretnénk egy asztalhoz ültetni az intézményeket az óvodától egészen az egyetemig – fogalmazott Bojtor István. – Célunk, hogy egy egységes koncepció valósuljon meg, ami a város érdekeit szolgálja. Azokat az erőforrásokat próbáljuk meg koordináltan felhasználni, amivel a város és annak intézményei egyesével rendelkeznek. Mindezt annak érdekében tesszük, hogy azok a fiatalok, akik Orosházán születnek, vagy itt tanulnak, ők itt is képzeljék majd el a jövőjüket. Akár az iparra, akár a mezőgazdaságra gondolunk, elég erős potenciállal rendelkezik a város. Ezeknek igen jelentős felszívó ereje van, és örülnénk, ha a fiatalság itt találná meg a boldogulását – fogalmazott.


A kerekasztal elnöke hozzátette, a képviselő-testület tagjai is meghívott vendégei a kerekasztal-beszélgetéseknek, viszont ezek az alkalmak természetesen politikamentesek.


Ígéretes pályamodell a dél-alföldi régióban

– Az egyetemünk részéről üdvözölni tudjuk ezt a kezdeményezést. Úgy gondolom, hogy a kerekasztal által megfogalmazott célkitűzés teljes mértékben összecseng a mi intézményünk terveivel. A SZTE a kutatás, oktatás, gyógyítás mellett fontos célként jelölte meg, hogy a dél-alföldi régió tudományegyetemeként a középiskolában tanulókat egy ígéretes életpályamodellel támogatja. Ehhez nagyon nagy szükség van a közoktatásra is, és természetesen az együttműködésre – fogalmazott Gellén Klára.


A rektor elmondta, 2011-től a Táncsics Mihály Gimnáziummal már létrejött egy együttműködési megállapodás, de nyitottak más intézmények felé is. Vendégtanári lehetőséget, közös programokat és tehetséggondozást kínált a megjelenteknek. Hozzátette, az SZTE Junior Akadémia célja szintén a középiskolásokkal folytatott kapcsolattartás, ami a felvételizést is segíti, hiszen emelt szintű érettségire és nyelvvizsgára készít fel.


A családoknak távlati perspektíva kell

A szót az Oktatási Kerekasztal titkára, dr. Blahó János vette át, aki elmondta, a cél megvalósításához, vagyis a társadalmi tőke megújításához az oktatás megújítására is szükség van. Prezentációjában szemléltette, miszerint az új munkahelyek és a termelékenység szempontjából Békés megye igencsak lehúzza a dél-alföldi régió eredményeit. Hangsúlyozta, a családoknak távlati perspektívára van szükségük, ezért is kell ez az összefogás.


Ezt követően ismertette a terveket, Az Óvodától a diplomáig, az Óvodától a munka világáig, illetve a Nyitott iskola – tanuló társadalom programokat. Szó esett többek közt a Tehetség-híd, a Világnyelv, a Digitális írástudás és Pénzügyi tudatosság alprogramok fontosságáról is. Blahó János hozzátette, a pályaorientációs rendszerben is nagy szükség van az együttműködésre, hiszen a diákoknak segítséget kell nyújtani annak a szakiránynak a megtalálásában, melyben tehetségesek és amiben sikeresek lehetnek. A jövőben a munkaerő piaci visszajelzések alapján informálódnak majd arról, mely szakmákra van a legnagyobb szükség, így ezeket előtérbe tudják majd helyezni. Elhangzott a sport és a művészet területén folytatott tehetséggondozás fontossága is, és hallhattunk a pedagógus erőforrás tervezésében, utánpótlásában való együttműködés jelentőségéről is. Mindezek mellett a jövőben célként lebeg az is, hogy Orosháza a hagyományápolást és hagyománytiszteletet szem előtt tartva igazi diákvárossá nője ki magát.


Az alakuló ülésen meghatározták az éves munkarendet, a kerekasztal ülések gyakoriságát. Ez alakalommal az oktatási intézmények és a diákság képviselői voltak jelen, de Bojtor István elmondta, ha már tematizálták az elképzeléseket, akkor mindenképpen szeretnék bevonni az orosházi cégeket is ezekbe a beszélgetésekbe.


Link: oroscafe.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek