Bezár

Internet

Aláírták az Oktatási Kerekasztal Együttműködési Megállapodását

Aláírták az Oktatási Kerekasztal Együttműködési Megállapodását

2020. február 28.
3 perc

Az orosházi oktatási intézmények vezetői és az önkormányzat mint koordináló szerv illetékesei ünnepélyes keretek között írták alá az Oktatási Kerekasztal Együttműködési Megállapodását.

Február 28-én a Petőfi Művelődési Központ Bubik terme adott otthont a megállapodás aláírásának. A helyi óvodák, általános és középiskolák és egyetem vezetői mind képviseltették magukat a rendezvényen. Közös cél hozta a helyszínre valamennyiüket: ez a cél a helyi oktatás színvonalának növelése. Ezért alakult meg bő egy hónappal ezelőtt az Oktatási Kerekasztal.


Bánki András, a Békés Megyei Tankerületi Központ igazgatója három köznevelési intézmény fenntartójaként volt jelen a rendezvényen.


– Ez egy ünnepnap, melyre nemcsak külső megjelenésben készültünk. Ma átgondoljuk, miért is írjuk alá ezt az jövőbe mutató megállapodást. Biztos vagyok benne, hogy a kerekasztal meghatározó szerepet fog betölteni Orosháza életében, hiszen tagjai mind elkötelezettek a cél iránt. Közös feladat egyrészt a gyermekek minél magasabb szintű oktatása, másrészt Orosháza megszerettetése velük, fiatalokkal. Azt próbáljuk elérni, hogy a diákokban tudatosuljon az identitásuk, hogy szeressenek itt tanulni, itt élni, és a jövőben ebben a városban akarjanak dolgozni és családot alapítani. Mind, akik itt vagyunk, ezen cél érdekében dolgozunk – mondta el Bánki András.


Dr. Blahó János, a Táncsics Mihály gimnázium igazgatója az Oktatási Kerekasztal titkáraként örömét fejezte ki a megállapodás aláírásával kapcsolatban.


– A köznevelés és a képzés Orosházán végre méltó helyre került – hangsúlyozta. – Eszerint a városvezetés az oktatást valóban a terület- és településfejlesztés részeként értelmezi. Ez azért nagyon fontos, mert a munkaerőpiac versenye most is zajlik. A közoktatás és a szakképzés a társadalmi tudástőke megújulásának elsődleges színtere. Nekünk az a feladatunk, hogy valóban versenyképes tudást biztosítsunk a gyerekek számára – folytatta.


Dr. Blahó János hozzátette, több nagyszerű lehetőség is lökést adott a kezdeményezésnek. Az egyik közülük a Szegedi Tudományegyetemmel megkötött rezidensiskola program, mely már elindult, és folyamatosan építkezik. Ennek fontos eleme a Tehetség-HÍD program, mely jóvoltából az óvodától egészen a diplomáig helyben tudják vezetni, segíteni a gyerekeket.


– Nagyon fontos a másik pillér, Az óvodától a munka világáig program is, melynek célja, hogy a gyerekek sikeres munkavállalókká tudjanak válni – folytatta a titkár. – Ennek érdekében tovább dolgozunk az ösztöndíjrendszer bővítésén. A harmadik a Nyitott iskola, tanuló társadalom program. Ma már itt helyben, Orosházán is lehet egyetemi diplomát szerezni. Egyrészt a Kodolányi János Egyetemen, másrészt a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) mérnökképzése által van erre lehetőség. Az utóbbi intézmény által biztosított képzések száma, típusa bővíthető, erre ígérete is van az SZTE-nek. Az, hogy milyen irányba fog ez bekövetkezni, az a gazdálkodó szervezeteken múlik – mondta el a kerekasztal titkára.


Egy, az alkalomhoz illő fuvolajátékot követően Bojtor István alpolgármester, az Oktatási Kerekasztal elnöke köszöntötte a megjelenteket. Beszéde és egy színvonalas hegedűjáték után a tagok aláírták a együttműködési megállapodást. Az elnök kiemelte, az aláírás ünnepi pillanat volt, mely után most már a munkás hétköznapok következnek.


Link: oroscafe.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek