Bezár

Internet

A 3D-nyomtatás a jövő vívmánya a betegek gyógyításában

A 3D-nyomtatás a jövő vívmánya a betegek gyógyításában

2020. január 29.
2 perc

Tavasszal megnyit a 3D-nyomtató-központ Szegeden, ezt megelőzően előadássorozatot tartanak szerdán és csütörtökön. A technika szakemberei oktatják az oktatókat.

– A jelenkor legnagyobb vívmánya a 3D-nyomtatás lesz, ami diszruptív technológia, azaz az innovációra jellemző kisebb léptékű fejlesztések helyett gyökeresen új irányú megoldást jelent. Rétegről-rétegre építjük fel az autót és a házat – mutatott rá Geretovszky Zsolt, aki szerdán tartott előadást az SZTE ÁOK-TTIK Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézetben, ahol a 3D-nyomtatási központ közelgő megnyitásának előkészítéseként tanították az oktatókat.


Már 1980-ban megjelent a 3D

Az egyetemi docens kiemelte, csaknem 40 évre nyúlik vissza a technológia megjelenése. – A számítógépen elkészítjük a testről a rajzot, majd az objektumot felszeleteljük, hiszen rétegenként kell kinyomtatni. Az objektumok lehetnek az igazi értékek a jövőben, és nem a termék, hanem a fájl lesz a tulajdon. Az amerikai posta már évek óta olyan fejlesztésen dolgozik, melynek eredményeként 3D nyomtató központokat telepítenek a postákra. Ha én megrendelek például egy alkatrészt, akkor a posta lekéri a 3D fájlt a gyártócégtől, majd kinyomtatják, én pedig kapok e-mailt, hogy megérkezett a csomag – részletezte.


Koponyát és szívet is nyomtatnak

Megtudtuk, műanyag szálakból, porból és műgyantából is készülhetnek termékek. Ez a technológia az orvoslásban is jelentős ugrás, hiszen már protézist és ereket is elő tudnak állítani vele, sőt már a szív nyomtatását is tesztelik. Egészen elképesztő dolgok készülnek ma már ezzel a módszerrel, külföldi éttermekben ételeket készítenek, míg Dubajban így építkeznek.


Tavasszal nyitnak

Az előadások két napon keresztül tartanak Szegeden, a tervek szerint márciusban pedig a 3D-s nyomtatóközpont is megnyílik, amit csaknem 600 millió forintos uniós és hazai támogatással hoznak létre. Megtudtuk, professzionális nyomtatókkal lesz felszerelve, így lehetségessé válik fém-, valamint polimer orvostechnikai eszközök és biológiai struktúrák kialakítása, ezek jellemzőinek vizsgálata és fejlesztése. A térbeli nyomtatás technológiájának fejlődésével az egyénre szabható, integrált szövet-szerv-építés olyan új utakat nyit meg a tudomány számára, amelyek korábban elképzelhetetlen megoldásokkal szolgálnak a betegek gyógyításában.

 

Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek