Bezár

Internet

Több ezren voltak kíváncsiak arra, lehet-e stroke-juk

Több ezren voltak kíváncsiak arra, lehet-e stroke-juk

2019. november 11.
2 perc

A klinika dolgozói mellett az orvostan hallgatók is közreműködnek a vizsgálatokban.

Ingyenes stroke-szűréseket tartottak, beszámoltak a szegedi stroke-ellátás helyzetéről és az agyérbetegségek megelőzésének lehetőségeiről is szombaton az Árkádban. A Neurológiai Klinika egész nap programokkal várta az érdeklődőket - számolt be róla a délmagyar.hu.


– Nagy öröm, hogy ennyien fontosnak tartják az egészségüket. Mindenki kap egy szűrőfüzetet, ezt követően testmagasság, testsúly, derékkörfogat, vércukor és vérnyomás mérést tartunk, ezek alapján nemzetközi pontrendszer szerint állapítjuk meg a rizikófaktorokat. Ha valakinél túl magas az érték, akkor további vizsgálatok szükségesek, a koleszterinszintet, a szívritmust és az érszűkületet figyeljük meg. Ezt tanácsadás követi, ahol a további teendőket beszéljük át. A klinika dolgozói mellett az orvostan hallgatók is közreműködnek a vizsgálatokban – tájékoztatta lapunkat Szabó Nikoletta, a Neurológiai Klinika adjunktusa.


A 60 éves Vidács János Algyőről érkezett az egész napos programra, épp a Szent Vincent Rehabilitációs Központ gépeit tesztelte, ugyanis 7 évvel ezelőtt stroke érte. – Azért jöttem el, hogy hátha tudok még valami újat tanulni, ami előrébb lendítené az állapotomat. Tetszenek ezek az eszközök, a szakemberek szerint jól bírom magam, ezt én is így érzem. Van előttem egy rossz példa, a szomszédom, akinek annyira leromlott az állapota, hogy már nem tudja elhagyni az ágyat. Én nem akarok így járni, ezért mozgok és fejlesztem magam, illetve leszoktam a dohányzásról is – emelte ki. A férfi szerint kegyetlen dolog a stroke, újra kellett tanulnia a járást, valamint a beszédén is javítani kellett. Hozzátette, csak úgy tudott kilábalni belőle, hogy nem hagyta el magát.


Link: weborvos.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek