Bezár

Internet

Hétfőtől Szegeden az édesapák is bemehetnek a császármetszésre

Hétfőtől Szegeden az édesapák is bemehetnek a császármetszésre

2019. december 11.
2 perc

Az orvosokat is megosztja a közösségi portálokon a szegedi egyetemi klinika „újítása”, miszerint ha az anya is hozzájárul, úgy az apa vagy a nagymama is ott lehet a műtőben a császármetszéses szüléseknél.

A lehetőségről a délmagyar.hu számol be, a lapnak nyilatkozó Németh Gábor, a Szegedi Tudomány Egyemet Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tanszékvezető egyetemi tanára, igazgatója elmondta: évente ezernél is több császármetszést végeznek. A szülések 70 százalékán jelen szeretne lenni egy hozzátartozó, ez nem feltétlenül a férj, többször például a leendő nagymama. Ezt a lehetőséget azonban csak akkor biztosítják, ha az édesanya is hozzájárul. Németh Gábor beszélt arról is, hogy több hónapnyi engedélyeztetés és ügyintézés után sikerült elérni, hogy december 9-től az édesapák jelen lehetnek nem csak a sima szüléseknél, de császármetszéskor is.


Hozzátette: természetesen akkor jön ki a férj a műtőből, amikor csak szeretne, például ha rosszul érzi magát. Bár ők semmit nem látnak majd a beavatkozásból, az édesanya fejénél lehetnek, ahonnan maga műtét nem látható, mert azt a területet, ahol a beavatkozás zajlik, paraván takarja.


A hír megjelenése után az orvosi portálokon a szakemberek egy része amiatt aggódik, hogy a hozzátartozók jelenléte a műtőben növelheti a műtéti fertőzések számát. Míg mások az intimitás elvesztését féltik. Van aki szerint, az apák jelenléte plusz személyzetet kíván, egy olyan helyzetben, amikor amúgy sincs elég szakember.


Link: nepszava.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek