Bezár

Internet

A viharkárok megelőzésén dolgoznak

A viharkárok megelőzésén dolgoznak

2018. június 18.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem csapata is munkálkodik azon, hogy minél pontosabban előre jelezze a térségünkben egyre gyakrabban előforduló zivatarokat. A projektet Szeged és a szerbiai Újvidék egy közös pályázat kapcsán valósítja meg.


A klímaváltozás miatt térségünkben, így Szegeden is a csapadék egyre kevesebb, ugyanakkor egyben egyre intenzívebb formában koncentrálódik. Ez főleg városokban okozhat jelentős károkat. Ezek enyhítésének egyik útja az extrém csapadékok rövid távú előrejelzése, amely lehetővé teszi a hatékony kárelhárításra való felkészülést. Ezt szolgálja az a pályázat, amelyet Szeged és a szerbiai Újvidék közösen valósít meg.

– Egyre többet tapasztalhatjuk mi is, hogy Szeged egyik részén átmegy egy nagyobb zivatar, amely a városból kiérve átvált jégesőre – magyarázta Gál Tamás, az SZTE éghajlattani és tájföldrajzi tanszékének egyetemi docense. Hozzátette, az általuk kifejlesztett prognózis az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzésének kiegészítése lesz majd. Úgy tervezik, hozzáigazítják a dél-alföldi és vajdasági körülményeket, így ez a magyar és szerb városra specializált, két napot előrevetítő jelzés lesz. Mindezt kiegészítik egy figyelmeztető rendszerrel, e-maillel vagy mobilapplikációval. Így például a Szegedi Környezetgazdálkodási Nonprofit Kft. kaphat értesítést arról, hogy extrém csapadék várható, és felkészülhet rá.

A projekt hétfői szegedi workshopján Nagy Sándor alpolgármester kifejtette: a lehullott csapadék kezelése szintén egy hangsúlyos probléma, mivel ez csak igen költséges építészeti megoldásokkal kezelhető. A közös szerb–magyar pályázat a lehulló csapadék hasznosítására is nyújthat megoldást egy megfelelő cselekvési terv kidolgozásával.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek