Bezár

Internet

Ünnepélyesen köszöntötték az egyetem külföldi hallgatóit

Ünnepélyesen köszöntötték az egyetem külföldi hallgatóit

2018. szeptember 12.
2 perc

Évről évre egyre több külföldi hallgató jelentkezik a Szegedi Tudományegyetemre. A 2018/2019-es tanévben több mint 1300 új hallgató kezdheti meg tanulmányait az egyetem valamely képzésén. A külföldi hallgatókat szeptember 7-én tanévnyitó ünnepségen köszöntötték.


– Egy másik országban tanulni rengeteg lehetőséget jelent, ugyanakkor egyben egy hatalmas kihívás is, az ismeretlen kihívása. Már maga a tanulás is egy remek perspektíva, hiszen a gondolkodás és elmélkedés révén összekapcsolódhatnak a fiatalok más hallgatókkal is. Külföldön tanulni azonban még több izgalmat jelenthet, hiszen a fiatalok így megismerkedhetnek egy új kultúrával, új szokásokkal, új közösséggel és egy újfajta gondolkodásmóddal. A történelmi változásoknak köszönhetően ma már egy olyan nyitott és kihívásokkal teli világban élünk, ami lehetővé teszi, hogy ilyen sok új külföldi hallgató kezdhesse meg idén a tanulmányait az SZTE-n – fogalmazott köszöntőjében Dr. habil Zakar Péter, az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati rektorhelyettese. Hozzátette: Szeged egyetemi város lévén tele van hallgatókkal, akik egy igazán színes közösséget alkotnak. A külföldről érkező fiataloknak köszönhetően pedig évről-évre egyre színesebbé válik ez a közösség.


Az új hallgatók között Stipendium Hungaricum ösztöndíjasokat, Erasmus programmal érkezőket, fizetős és egyéb részképzésen tanuló hallgatók is köszöntöttek. Stipendium Hungaricum ösztöndíjjal mintegy 250 diákot fogadott az SZTE, az ösztöndíjas hallgatók körében a legnépszerűbbek a Gazdaságtudományi Kar képzései, de érkeztek diákok a Mezőgazdasági Kar mérnöki szakjaira is. A Stipendium Hungaricum ösztöndíjasok közül a legtöbben Jordániából, Azerbajdzsánból, Indiából és Mongóliából érkeztek. A devizás képzésekre felvett hallgatók száma meghaladja a 900 főt, melyből 560-an az Általános Orvostudományi Kar angol vagy német nyelvű képzéseire jelentkeztek.


A szeptember 7-i tanévnyitó rendezvény egyben orientációs nap is volt, mivel itt megismerkedhettek a fiatalok mentoraikkal, a hallgatói szolgáltatásokkal, és tájékoztatást kaptak bevándorlási ügyekkel kapcsolatban is. Az orientációs napot pedig egy fergeteges welcome party zárta.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek