Bezár

Internet

Új matematikai díj

Új matematikai díj

2018. május 10.
1 perc

Az először idén kiosztott Gács András-díjat egy szegedi és egy budapesti matematikus kapta az egyetemi matematikai oktatásban, valamint a kutatómunkában nyújtott kiemelkedő teljesítményéért.


Az elismerést Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Bolyai Intézet Matematikai Tanszékcsoport Alkalmazott és Numerikus Matematika Tanszék adjunktusa és Zábrádi Gergely, az ELTE Természettudományi Kar Matematikai Intézet Algebra és Számelmélet Tanszékének adjunktusa vehette át. A díjat a Gács család alapította 2017-ben azzal a céllal, hogy az egyetemi matematikaoktatásban kiemelkedő, sok diákot motiváló fiatal oktatókat jutalmazzák. A díj névadója Gács András (1969–2009) matematikus, aki kutatási eredményei mellett sokoldalúságával, nyitottságával és humorával hatott inspirálóan a diákokra.


A díjat évente egy alkalommal osztják ki, és egy, indokolt esetben két jutalmazott lehet. A díjra a kuratórium tagjai és az érintett tanszékek vezetői mellett bárki jelölhet, de csak olyan személyt, aki a javaslat beadásának határidejéig nem tölti be a 46. évét, és korábban nem nyerte el a díjat. A szegedi és a budapesti matematikus a dísz­okle­vél és a maguk által választott játékos tárgyjutalmak mellett a hazai egyete­mi élet díjazásai között kiemelkedő mértékűnek számító 150-150 ezer fo­rin­tos díjazásban és egy különleges műtárgy elismerésben is részesült.


Link: innoteka.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek