Bezár

Internet

Szent játék a tudomány: a biológuskonferencián a tehetséges kutatókat díjazták

Szent játék a tudomány: a biológuskonferencián a tehetséges kutatókat díjazták

2018. március 14.
2 perc

Hat biológushallgatót díjaztak a Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciáján, amelynek résztvevői a cisztás fibrózis kezeléséről, idegrendszerünk, agyunk és hasnyálmirigyünk titkairól is beszéltek.


A tudomány szent játék vagy hobbi, amit azért művelünk, hogy egy nap a tudomány globális épületébe egy kis téglát elhelyezzünk – ezzel a gondolattal zárta Gallé László a Sófi Alapítvány 2018. évi tudományos ösztöndíj konferenciáját. A rendezvényen a Széchenyi-díjas biológus, a hazai és nemzetközi ökológia egyik legkiemelkedőbb alakja díszvendégként vett részt, ahol a Szegedi Tudományegyetem biológushallgatói két kategóriában mérték össze tudásukat. Az előadók között van, aki a hasnyálmirigy, más a központi idegrendszer, megint más az agy működését kutatja, vagy épp arra keresi a választ, hogyan kezelhető az egyik leggyakoribb veleszületett genetikai betegség, a cisztás fibrózis.


A Sófi-ösztöndíjakat hatan nyerték el. A mesterszakos hallgatók közül Almási Éva lett a legjobb, őt Börzsei Denise és Papp Noémi követte a „dobogón". A PhD-hallgatók legjobbja Molnár Árpád lett, a második díját Kozma Mihálynak, a harmadikét Molnár Kingának ítélte a szakmai grémium.

Az SZTE Tehetségpont részeként működő Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítványt Sófi József hívta életre, aki maga is ígéretes biológusként végzett a szegedi egyetemen, ám anyagi okokból el kellett hagynia a tudományos pályát. Megfogadta: ha sikeres lesz, támogatni fogja a tehetséges hallgatókat, hogy ők ne kényszerüljenek a kutatói vagy oktatói pálya elhagyására.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek