Bezár

Internet

Play IT: kockák Mekkája lett a TIK-ből

Play IT: kockák Mekkája lett a TIK-ből

2018. június 08.
3 perc

Több százmillió forintnyi érték közé szabadult be több ezer gyerek vasárnap a TIK-ben, ahol a Play IT rendezvényt tartották. A legújabb számítógépes játékok és a legnépszerűbb vloggerek várták őket reggeltől estig, de a felnőttek is megtalálhatták koruk játékait.

Ma már nem az énekesek, hanem a számítógép előtt játszó tinik az igazi sztárok a fiatalok körében, akiket leginkább virtuális játékokkal lehet rendezvényre csábítani. Ezen az egyszerű felismerésen alapul a Play IT rendezvénysorozat, mely vasárnap Szegedre érkezett. Miközben a felnőttek csak pislogtak a szürreális világban, ahol mindenhol azt látták, hogy a legnagyobb élmény gombokat nyomogatni egy monitor előtt, vagy fényképezkedni vézna kockákkal, a gyerekek olyan átszellemült arccal közlekedtek az emeletek között, mint szüleik annak ideján Disneyland-ben.

A délelőtt 11 órára szinte már levegőtlenné vált TIK 5 szintjét foglalták el a számítógépes játékok. Nagy Norbert szervezőtől megtudtuk: több százmillió forint értékben közel 40 X-Box, ugyanennyi Play Station, közel 20 VR eszköz és több mint félszáz PC állt a vendégek rendelkezésére, akik közül voltak, akik 11 ezer forintot fizettek azért, hogy itt lehessenek. Igaz, a szuper exkluzív belépő nem csak a nyitás előtt egy órával való belépésre jogosított, a tulajdonosai büfét is korlátlanul használhatták, ajándékba pedig egy fülhallgatót kaptak.

Hozzáértés híján nem sorolnánk fel, milyen játékokat próbálhattak ki a rendezvényen résztvevők – az biztos, hogy a legújabbakat. A hatalmas fotelekből és a hajlított képernyőkből pedig azt sejtjük, elég „luxinak" számított itt minden. Kivéve egy szektort, ahol retro videójátékokkel lehetett játszani.

– Így legalább összehasonlíthatják, milyen volt régen és milyen most a számítógépes játék – mosolygott Makk Norbert, aki gyerekeivel játszott éppen egy kezdetleges programmal. Hozzátette: a kicsik számára sem teljesen ismeretlenek ezek, hiszen otthon vannak még ilyenek és néha elő is veszik őket az X-Box mellé.


– Sokkal jobb ez a rendezvény, mint gondoltam – áradozott a tízéves József, aki, amikor összefutottunk vele, éppen egy VR-szemüveges játékot játszott. – Teljesen valóságos volt – mesélt élményeiről.

Bár a legtöbben játszani jöttek, voltak, akik teljesen más miatt váltottak jegyet. – Még nem is fogtuk fel, hogy találkoztunk élőben a kedvenc videósainkkal – áradozott Zorka, Vivien és Dia, boldogan szorongatva az aláírt relikviákat. Mint mondták, ők csak ezért jöttek. Arra a kérdésre pedig, hogy miért néznek másokat, ahogy a számítógép előtt játszanak, a lányok meglepő választ adtak. – Motiválnak bennünket és segítenek, amikor egy nehéz időszakához ér az életünk.


A lányok kedvencét, Geryt mi is megkérdeztük, mire használja fel népszerűségét, amit azzal szerzett, hogy számítógépezik és szerinte meddig tarthat ki ez a lendület, ami ebben a műfajban van. Ha valaki nem tudná: ezek a fiúk jelenleg sok százezer forintot keresnek azzal, hogy a monitor előtt játszanak. – Biztos kell hamarosan majd egy éles váltás. Már én sem csak játszok, igyekszem az egészséges életmódot is reklámozni. Arra buzdítok mindenkit, hogy ne egész nap a monitort bámulja, hanem mozogjon is.

Szegednek is van egy híres gamere, a 19 éves Uborcraft, aki mindössze 2 év alatt vált az egyik legismertebbé. – Annak idején nem volt ezzel komoly célom, csak hobbiként indult. De azt hiszem, mondhatjuk, hogy bejött, mert mostmár főállásban ezzel foglalkozok – mesélt magáról a fiatalember, aki a jövő videósainak is csak ezt tudta javasolni: ne akarjanak görcsösen befutott vloggerré válni, mert akkor biztosan nem fog sikerülni.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek