Bezár

Internet

Az ország legjobb általános iskolái között az SZTE gyakorló intézményei

Az ország legjobb általános iskolái között az SZTE gyakorló intézményei

2018. április 20.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskolái is szerepelnek az Oktatási Hivatal által összeállított kiemelkedő teljesítményű iskolák listáin. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskolában és az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok szövegértési és matematikai képességeit.


Nyilvánosságra hozta az Oktatási Hivatal azon általános iskolák listáit, amelyekben az átlagosnál nagyobb a pedagógiai munka fejlesztő, illetve hátránykiegyenlítő hatása. A listákat a 2017-es májusi kompetenciamérés eredményei alapján állították össze.


Az Oktatási Hivatal adatai alapján elmondható, hogy a Szegedi Tudományegyetemhez tartozó gyakorló általános iskolák a 8. évfolyamos kompetenciamérés eredményei alapján az átlagosnál nagyobb mértékben fejlesztik a diákok matematikai és szövegértési képességeit. Az országos kompetenciamérés adatai alapján a legtöbb hozzáadott pedagógiai értéket teremtő magyar iskolák listáján a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola, valamint a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola is szerepel. Az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola az elmúlt öt évben kétszer teljesített a feltételeket matematikai képességfejlesztésben, az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolát pedig az elmúlt öt évben ötször emelte ki pedagógiai munkája alapján az Oktatási Hivatal, mind a matematikai, mind a szövegértési képességfejlesztés alapján.


– A gyerekeket arra tanítjuk, amire úgy gondoljuk, szükségük van, és olyan szinten, ami nekik megfelelő, ezért nem a tankönyv, vagy a tanterv agyagának megtanítása a célunk. Nagyon sok területen kompetenciaalapú az oktatásunk, vagyis a tantárgyi keretekben arra próbálunk hangsúlyt fektetni, amire a későbbiekben, az életben valóban szükségük lehet a diákoknak. Egyre több tevékenységünk kerül iskolán kívülre, egyre több problémát projektben oldunk meg. A tanítási óráink többségére már nem a frontális osztálymunka a jellemző, hanem a kooperatív csoportmunka, egyre több ismeretszerzésben használjuk a számítógépeket és az okostelefonokat. Pedagógusaink hivatásukat átlagon felüli szinten művelik: publikálnak, tankönyvszerzők, óraadók az egyetemünk különböző tanszékein, hazai és nemzetközi konferenciákon tartanak előadásokat – fogalmazott a kiemelkedő eredmény kapcsán Bácsi János az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskola igazgatója. – Tanulóink szeretnek iskolába járni, és azt gondolom, általános iskolában ez az egyik legfontosabb dolog. Ők ugyan úgy részesei ennek a sikernek, mint mi, vagy a szülők, akikkel rendszeresen konzultálunk, vagy a fenntartónk, aki nagy önállóságot és támogatást ad a tervek megvalósításához – tette hozzá.


Link: szegedma.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek