Bezár

Internet

Koponyasérültek kezeléséhez szükséges eszköz fejlesztésében vesznek részt magyar kutatók

Koponyasérültek kezeléséhez szükséges eszköz fejlesztésében vesznek részt magyar kutatók

2018. július 31.

Olyan diagnosztikai eszköz kifejlesztéséhez szükséges kutatásban vesznek részt magyar szakemberek a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemről, amely abban segít, hogy az enyhe és közepes koponyasérülést szenvedettek agykárosodásának súlyosságát minél pontosabban meg lehessen határozni.


Az Egyesült Államok védelmi minisztériuma által életre hívott, huszonkét intézmény – köztük a Pécsi Tudományegyetem (PTE) és a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) munkatársai – által végzett kutatás eredményeiről a Lancet Neurology nevű orvosi szaklapban számoltak be a szerzők július végén.


Büki András, a PTE idegsebészeti klinikájának igazgatója, a cikk egyik szerzője kedden az MTI-hez eljuttatott nyilatkozatában áttörésként értékelte a kutatás eredményét. Az idegsebész professzor kifejtette: egy év alatt világszerte több mint 50 millió ember szenved koponyasérülést, amelyet jelenleg elsősorban képalkotó eszközökkel diagnosztizálnak. A kutatás eredményeként két biomarkert – GFAP és UCH-L1 elnevezésű fehérjéket – azonosítottak, amelyek kimutatása a vérből és az agyvízből már a korai szakaszban utal a páciens sérülésének súlyosságára.


A kétezer beteg bevonásával elvégzett kutatás szerint ezeknek a biomarkereknek az együttes vizsgálatával, elsősorban az enyhe és közepesen súlyos koponyasérültek esetében mintegy 35 százalékkal csökkenthető a CT-vizsgálatok száma. A kutatás megállapításai nyomán kifejlesztendő új diagnosztikai eszköz páciensek számára sugárdózis-csökkenést, az ellátó intézményeknek pedig költséghatékonyabb működést jelenthet – magyarázta.


Büki András szintén áttörésnek nevezte, hogy a skandináv országok diagnosztikájában elterjedt jelzőanyaggal szemben, a kutatásuk során azonosított fehérjék vizsgálatát elfogadta az amerikai élelmiszer- és gyógyszerbiztonsági hatóság (FDA). Eddig még nem volt koponyasérülések esetében FDA által elfogadott biomarker – tette hozzá. A szakhatóság szerint e fehérjék vizsgálata a képalkotó diagnosztikai eljárások kiegészítéseként használható.


Az orvosprofesszor előrejelzése szerint a közeljövőben kifejleszthetik a kutatási eredményeiken nyugvó új diagnosztikai eszközt. Annak előnyei között említette, hogy a járó betegek esetében történő felhasználáson túl azt a helyszínen is alkalmazhatják majd sport-, vagy harctéri sérülések esetén. Kitért arra is, hogy emellett az eszköz a súlyos koponyasérültek megfigyelésében, állapotuk rövid időközönkénti rendszeres ellenőrzésében is az orvosok hasznára lehet.


Büki András a PTE szerepéről elmondta, hogy klinikájuk vizsgálati helyként vett részt a kutatásban. Azok előzményeiről közölte azt is, hogy az amerikai védelmi minisztérium által kezdeményezett vizsgálatsorban a Banyan Biomarkers első Egyesült Államokon kívüli partnere volt a pécsi idegsebészeti klinika.


A kutatást vezető floridai Banyan Biomarkers nevű vállalat több műszergyártó világcéggel tárgyal már az eszközfejlesztésről.


Link: hirado.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek