Bezár

Internet

Kína felé nyit Csongrád megye és a szegedi egyetem

Kína felé nyit Csongrád megye és a szegedi egyetem

2018. április 17.
3 perc

Együttműködési megállapodás és szándéknyilatkozat segíti az oktatási, tudományos, kulturális kooperációt, a hallgatók és az oktatók cseréjét. A mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a turizmus szintén közös kiváló lehetőségeket teremt.


Magas rangú kínai delegációt fogadott a Szegedi Tudományegyetem Szabó Gábor jelenlegi, Rovó László leendő rektor, Fendler Judit kancellár, illetve a Csongrád Megyei Önkormányzat Kakas Béla elnök vezetésével. A közel 20 fős kínai küldöttség Csongrád megye testvérmegyéjéből, Senhszi tartományból érkezett. A Kínai Népköztársaság közel 40 millió lakosú, rohamosan fejlődő középső tartományát a kínai kultúra és civilizáció bölcsőjeként tartják számon. Senhsziben jelenleg 107 felsőoktatási intézmény működik 1,5 millió hallgatóval, köztük csaknem 12 ezer külföldi diákkal.


A politikusokat, üzletembereket és oktatási szakembereket Senhszi Tartomány Tájékoztatási Hivatalának minisztere, Zhuang Changxing és Wang Jianli, a Senhszi Tartomány Oktatási Hivatalának első embere vezette. A delegáció Budapesten a Külgazdasági és Külügyminisztérium kulturális és tudománydiplomáciáért felelős államtitkárával, valamint a Magyar Nemzeti Filmalap Zrt. vezetésével is tárgyalásokat folytatott a tartományi–államközi gazdasági és szakmai kapcsolatok elmélyítéséről.


Szegedi látogatásuk során együttműködési nyilatkozatot és együttműködési szándéknyilatkozatot írtak alá a szegedi egyetem, illetve a Senhszi Tartományi Oktatási Hivatal és az 1952 óta működő Senhszi Hagyományos Kínai Orvoslás Egyetem között, melynek értelmében kölcsönös lesz az oktatók, kutatók, egészségügyi szakemberek és a hallgatók cseréje. Emellett összehangolják a felsőoktatási képzéseket, valamint a kínai kultúra részét képező hagyományos keleti orvoslásban és a nyugati gyógyászatban rejlő potenciál szintézisére is kiemelt figyelmet fordítanak.


Kakas Béla úgy fogalmazott, Csongrád megye és Senhszi tartomány negyedszázados kapcsolata az elmúlt időszakban az „Egy övezet, egy út” (Új Selyemút) című programban kapott lendületet, melyhez régiónkból elsőként a magyar kormányzat csatlakozott Orbán Viktor miniszterelnök aláírásával. A magyar kormány keleti nyitás politikájához kapcsolódva, annak regionális leképezéseként a Csongrád Megyei Önkormányzat évek óta gyümölcsöző egyeztetéseket folytat a tartományi partnerekkel a gazdaság, a mezőgazdaság, az élelmiszeripar, a turizmus, a tudomány és kutatás, valamint a felsőoktatás területén megvalósítandó együttműködés lehetőségeiről. Az egyetemközi megállapodásokat mérföldkőnek nevezte az elmúlt időszak élénk kétoldalú egyeztetéseit, látogatásait követően. További kiemelt célként nevesítette a testvér-települési kapcsolatok kialakítását, valamint a Csongrád megyei településekre való kínai befektetések ösztönzését. Ami a beruházásokat illeti, az elnök elsősorban a mezőgazdaság, a feldolgozóipar és a turizmus területén lát lehetőségeket.


A Szegedi Tudományegyetemen 2012-ben nyitotta meg kapuit a Konfuciusz Intézet, mely Szegeden, Csongrád megyében és a Dél-Alföldön a kínai nyelv és kultúra megismertetésének, terjesztésének zászlóshajója lett. Az universitas már évek óta együttműködik a Sanghaji Politikatudományi és Jogi Egyetemmel is, ugyanúgy az oktató- és hallgatócserére összpontosítva, ahogy a jövőben az új, Senhszi tartományi partnerintézménnyel. A szegedi egyetemen jelenleg 111 kínai diák tanul, a tervek és remények szerint ez a szám a következő években dinamikusan emelkedhet.


Link: promenad.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek