Bezár

Internet

Háromszázan mosták egyszerre a fogaikat a Dugonics téren, bárkit ingyen megvizsgáltak a Széchenyi téren

Háromszázan mosták egyszerre a fogaikat a Dugonics téren, bárkit ingyen megvizsgáltak a Széchenyi téren

2018. március 20.
2 perc

Csak az mer önfeledten mosolyogni, akinek szépek és egészségesek a fogai. Március 20-án, a szájápolás világnapján Szegeden is arra törekedtek a szakemberek, hogy nyugodt szívvel nevethessenek az emberek.


2013 óta hívják fel a figyelmet az orvosok arra, hogy a lehető legfigyelmesebben kell ápolnunk a szájüregünket. A Széchenyi téren három napon keresztül állomásozik az a szűrőbusz, amiben átfogó szájhigiéniai vizsgálatokat végeznek bárki számára, ingyenesen.


Dr. Pinke Ildikó, az SZTE Fogorvosi Karának oktatója elmondta: Szeged élen jár a szájhigiénia kutatásában, hazánkban csak itt van dentálhigiéniai képzés. Dr. Nagy Katalin, a kar egykori dékánja – aki jelenleg az egyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektorhelyettese –, most eredeti szakmáját gyakorolta, és egy arra járó hölgy fogvizsgálatát végezte el.


Utódja, Laczkóné Dr. Turzó Kinga egy másik helyszínen népszerűsítette a fog- és szájápolás fontosságát. A Dugonics téren egy nem mindennapi eseménnyel hívták fel a figyelmet a fogorvosi kar diákjai és oktatói a fogmosás fontosságára. Mintegy háromszázan tisztították egyszerhasználatos fogkefével a fogaikat két percen keresztül. Az ideális fogmosási idő ugyan három perc, de a hideg miatt ezúttal csökkentették a fogmosás időtartamát.


Laczkóné elmondta: egy negatív rekordra is szeretnék ezzel a különleges akcióval felhívni a figyelmet, ugyanis Európában a szájüregi daganatos megbetegedések területén listavezetők vagyunk. Ennek az az oka, hogy nem fordítunk elegendő figyelmet a megelőzésre, vagyis rengeteget szennyezzük a szánkat cigarettával, alkohollal, különböző ételmaradékokkal, és nem tisztítjuk meg utána megfelelően a szájüregünket.


Azért, hogy megismerjék az emberek az ehhez szükséges eszközöket, a Dugonics tér tőszomszédságában, az Árpád téren egy tanácsadó sátrat állítottak fel. Dr. Mándoki Tamásné, a fogklinika munkatársa egy arra járó idős asszonynak adott tanácsot, aki arra panaszkodott, hogy a gyomorsava gyorsan felmarta a fogát. A doktornő nem csak tanácsokkal, de egy egészségügyi csomaggal is ellátta a hölgyet, melyben fogkefe, szájvíz, fogkrém, és egyéb fog- és szájápolási eszközök voltak.


Link: szeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek