Bezár

Internet

Fotókiállítás és fényfestés nyitotta az Őszi Kulturális Fesztivált

Fotókiállítás és fényfestés nyitotta az Őszi Kulturális Fesztivált

2018. október 01.
3 perc

Csákány Lóránt fotókiállításának megnyitójával megkezdődött a 23. Őszi Kulturális Fesztivál, amelyet az egyetem rektora, Rovó László ajánlott az érdeklődők figyelmébe. Este az egyetem Dugonics téri épülete különleges fényfestést kapott. A fesztivál november 10-éig több mint háromszáz programot kínál.


– Az egyetem elkötelezett a kultúra iránt, fontos számunkra, hogy aktívan részt vegyünk Szeged művészeti életében. A közeli jövőben például teljesen felújítjuk a zeneművészeti kar épületét – mondta Rovó László, az egyetem rektora az összeművészeti fesztivál hétfő esti megnyitóján a Dugonics téri épület átriumában, ahol kiállítás nyílt Csákány Lóránt fotóiból.


A hatodéves orvostantanhallgató tíz éve foglalkozik fotózással, és igyekszik a fényképezés szinte minden területén kipróbálni magát, az újdonságok keresése és az egyedi nézőpont megalkotása inspirálja. Fotóit eddig húsz országban állították ki, hat önálló tárlaton mutatkozott be és 79 díjat nyert el. Alkotásait október 13-ig láthatjuk a Dugonics téri épület átriumában.


Rovó László köszöntője után a Virtuózokból ismert Hart Gábor adott rövid gitárkoncertet, majd a rektor Barnák Lászlóval, a Szegedi Nemzeti Színház igazgatójával együtt átadta az egyetemi drámapályázat nyertesének díját. Az elismerést az idén Kormányos Ákos, harmadéves bölcsészhallgató nyerte el.


Az idei, 23. Őszi Kulturális Fesztivál hat hét alatt, hatvanöt helyszínen csaknem háromszáz programot – kiállításokat, koncerteket, színházi előadásokat – kínál.


A több mint egy hónapig tartó fesztivál célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészek mutatkozhassanak be az egyetem és Szeged közönsége előtt.


A rendezvénysorozatot évről évre úgy állítják össze, hogy lehetőség szerint minél szélesebb kultúrkörből merítsenek, és minden korosztálynak, érdeklődési körnek nyújtsanak programlehetőséget. Már a fesztivál mai megnyitója előtt, hétfőn délben folytatódott egy már hagyományosnak számító, különleges programsorozat: a Vers Délben.


Minden nap a Rektori Hivatal épülete előtt, a Szent-Györgyi Albert szobornál délben egy egyetemi polgár – hallgató, oktató, dolgozó – vagy egy szegedi lakos elmondhatja, felolvashatja, előadhatja egyik kedves versét. Az idén elő alkalommal Kosztolányi József egyetemi docens szavalta el Baka István Átutazóként című versét. A színvonalas összművészeti fesztivál kínálatában komoly- és könnyűzenei hangversenyek, koncertek, film- és könyvbemutatók, színházi előadások, kiállítások, irodalmi-közéleti beszélgetések is szerepelnek.

Holnap, kedden a Szegedi Szimfonikus Zenekar Tóth Péter szerzői estjével várja a közönséget a Korzó Zeneházban, ahol első ízben csendül fel az egyetem zeneművészeti kara dékánjának In Memoriam Erkel Ferenc című műve. Este pedig egy premier előtti vetítésre invitálják a nézőket a Belvárosi Moziba, ahol Ruben Brandt, a gyűjtő című animációs filmjét láthatják.


Október 10-én Szilasi László mutatja be legújabb könyvét, a Luther kutyáit a Grand Caféban, másnap, október 11-én tartják a mindig rendkívül népszerű színházi nyílt napot, amelyen a teátrum máskor rejtett zugaiba is bepillanthatnak a vendégek, vagy akár tánc- és beszédtechnika-órán is részt vehetnek.


Október 15-én Az ismeretlen Kertész Imre címmel nyílik fotókiállítás a rektori épület átriumában, másnap, kedden este pedig az épület dísztermében ad koncertet Pavlovits Dávíd gitárművész. Ugyanitt október 18-án a Vitruózokból ismert Hart Gábor koncertezik, 19-én pedig a Millenniumi Kávéház vár mindenkit Géczi János Sziget című kötetének bemutatójára.


Október 25-én mutatják be a Reök-plotában Havas Judit Csodaváró hangszer című könyvét, amely a művészi beszéd oktatásával foglalkozik. Másnap, pénteken a JaMese zenekar koncertezik a Millennium Kávéházban.


A fesztivál utolsó napján, november 10-én a Bolyai Intézetbe látogathatnak el az érdeklődők, délután pedig megnyílik a látogatók előtt a Somogyi emlékkönyvtára, ahol a 43 ezer 701 kötetes alapítványi gyűjteményből látható egy közel 10 ezer kötetes reprezentatív válogatás, többek között 36 ősnyomtatvány.


Link: vtvszeged.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek