Bezár

Internet

Digitalizálódik az olvasás - A nyomtatott szöveg kultúráját átvette a vizualitás dominanciája

Digitalizálódik az olvasás - A nyomtatott szöveg kultúráját átvette a vizualitás dominanciája

2018. október 15.
3 perc

Egyre népszerűbb az elektronikus olvasás, nem csak a fiatalok körében. Szegedi felnőtteket kérdeztünk meg, mi a véleményük az irodalom digitalizálódásáról, veszélyben van-e a hagyományos olvasás.


– Biztos vagyok benne, hogy a fiatalok körében népszerűbb az elektronikus olvasás, hiszen ők az úgynevezett digitális bennszülöttek – nyilatkozta Fenyvesi Anna nyelvész, szegedi egyetemi oktató. – Öt évvel ezelőtt vettem egy e-bookot, amelyen rendszeresen olvasok.

– Nagyon érdekesnek találom, hogy a gyermekeim nemzedéke jobban szereti a papíralapú könyveket, mert a digitális könyv nekik kissé személytelen – természetesen ugyanúgy napi szinten nyomkodják a telefonjukat. Az e-book egyik előnye, hogy ha rányomok az ismeretlen angol szavakra, felugrik a jelentésük – előfordult, hogy ráböktem egy szóra a papírkönyv lapján – mesélte nevetve a szegedi nyelvész.


– Amikor elektronikusan olvasok könyvet, kevésbé emlékszem a mű szerzőjére, a borítóra vagy a tartalomra. Kutatások szerint, ha valamilyen hordozható eszközről olvasunk, sokkal kevesebb információ marad meg bennünk, mint ha papírról tanulnánk. Mindent úgy olvasok, ahogy el tudom érni: kézzelfogható formában, számítógépről, mobilról és e-bookról egyaránt. Az írás-olvasás kultúráját átvette a vizualitás dominanciája. Az új kommunikációs eszköz nem a leírt szó, hanem a képiség – hangsúlyozta a szegedi oktató.

– Darabos olvasásra szoktatnak rá a weboldalak: nem olvasunk végig egy cikket, csak átfutjuk, továbbkattintunk, emiatt felületesen tájékozódunk. Próbálok ítéletmentesen hozzáállni az újdonságokhoz: a legjobb stratégia a nyitottság: muszáj befogadóan közelíteni a technikai vívmányokhoz, mert sosem tudhatjuk, hogyan fogják megváltoztatni a világot – fogalmazott Fenyvesi Anna.


– Az új generáció automatikusan telefonról intéz mindent, így az olvasást is. Mi, negyvenesek ragaszkodunk a hagyományos könyvekhez, az idősebb korosztály pláne – mondta Huszár Ildikó, a szegedi Írott Szó könyvesbolt eladója. – Szeretem a mozdulatot, hogy lapozok, szeretem az olvasmányt betenni a hátizsákomba, telefonon az élmény nem ugyanaz. Családi könyvesbolt vagyunk, így több generáción átívelve látom, hogyan változik a könyvek népszerűsége – rohamosan csökken. Míg régen öröklődött a szülők könyvek iránti rajongása, ma már ez kevésbé jellemző: az ingergazdagabb dolgok jobban lekötik a fiatalok figyelmét. Akár egy étteremben is megfigyelhetjük, hogy ha a gyerek nem tud megülni a helyén, a szülő már nem konfrontálódik vele, hanem a kezébe nyomja a mobilt vagy a tabletet – fejtette ki a szegedi eladó.

– Nem kell megijedni az e-booktól és az internetes olvasástól, csak tudni kell jól kezelni az újdonságokat. Aki arra akklimatizálódott, hogy telefonon olvasson, az nem fog a hagyományos papíralapú könyvek után érdeklődni. Szerintem elkülönül a digitális és a tradicionális olvasás kedvelőinek tábora – magyarázta Huszár Ildikó.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek