Bezár

Internet

Becsüljük meg a juhászokat!

Becsüljük meg a juhászokat!

2018. május 12.
2 perc

Sor került a XXXIV. Szent György Napi Juhásztalálkozóra.


Dani János az alkalomhoz illően, a pásztorfohásszal kezdte el a megnyitót. A közönség soraiból sokan megmosolyogták az olykor humoros szövegű fohászt.


Horváth József, a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Karának dékánja elmondta, ez az ágazat a statisztikai adatok alapján, pengeélen táncol, ugyanakkor sok a technikai fejlesztés és arról sem szabad megfeledkezni, hogy a juhtenyésztők jelentős jövedelmet is el tudnak érni. Az egyik kulcs az innováció, míg a másik az utánpótlás. Hozzátette, szerencsére vannak olyan fiatalok, akik folytatni fogják ezt a hivatást.


Horváth József a meglévő szakemberek továbbképzésére és az új személyek bevonására is felhívta a figyelmet, amire már igen jelentős kezdeményezések vannak Vásárhelyen is.


Horn Péter akadémikus, a Magyar Juh- és Kecsketenyésztők Szövetségének elnöke rendhagyó módon beszélt a juhról: leginkább az ember és az állat közötti kapcsolatot helyezte történelmi kontextusba. Kiemelte, a juhászokat és a juhokat is meg kell becsülni. „Imádkozzunk azért, hogy legyen mindig elég fiatal, akik vigyáznak a juhokra!”


Szentirmay Zoltán, a Földművelésügyi Minisztérium Agrárközgazdasági Főosztály vezetője örömét fejezte ki, hogy egy ilyen rangos eseményt nyithat meg. Hangsúlyozta, az elmúlt években is arra törekedtek, hogy a szükséges forrásokat biztosítani tudják az ágazat számára és az ne csak fennmaradjon, hanem fejlődjön is. Elmondta, 2020-ig biztosítva vannak az uniós források és az anyagi támogatás lehetősége utána is rendelkezésre fog állni.


Link: vasarhely24.com

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek