Bezár

Internet

Bartók Béla 110 évvel ezelőtti kérdésére kapunk választ: kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

Bartók Béla 110 évvel ezelőtti kérdésére kapunk választ: kormányzati támogatásból újul meg a Zeneművészeti Kar épülete

2018. március 20.

Több mint hárommilliárd forint kormányzati támogatásból újítják fel az SZTE Zeneművészeti Kar épületét. A műemlék jellegű homlokzat mögött egy modern, fenntartható épületet alakítanak ki, hangversenyteremmel, vendéglakásokkal. Megoldódik a teremhiány sokéves problémája is. Az építkezés jövő nyáron kezdődhet.


Bartók Béla már 1908-ban feltette a kérdést Király-König Péter szegedi zeneiskola-igazgatónak címzett levelében: miként óhajtja a város rendezni a zeneoktatás épületgondját. A 110 évvel ezelőtti kérdésre az a kormányhatározat ad választ, amely több mint 3 milliárd forint támogatást ítélt a Szegedi Tudományegyetemnek a Zeneművészeti Kar komplett felújítására.


– A jelenlegi épület több mint 130 éves, az intézményben 102 éve zajlik zeneművészeti oktatás. A külső homlokzat nem változik, de minden, ami mögötte van, átalakul. A jelenlegi terület kétszeresén, körülbelül 6000 négyzetméteren egy modern üvegépületet alakítunk ki. A tetőtérbe vendéglakásokat építünk a tanároknak, az alagsorban egy 450 fős hangversenytermet és két kamaratermet rendezünk be, melyek az egyetem és a város zenei életét és konferenciaturizmusát is kiszolgálhatják. Az alagsorban kapnak helyet a kiszolgálóhelyiségek, a színpad és a stúdió is – részletezi a terveket Tóth Péter dékán.


A kormányzati támogatásból megduplázódik a főtárgy- oktató termek és a gyakorlásra alkalmas helyiségek száma, melyeket megfelelő hangszigeteléssel is ellátnak. Az épületbe a beléptetést elektromos csipkártyás rendszerrel oldják meg, a teremfoglalást online térbe helyezik, így a hallgatók akár otthonról is foglalhatnak termet. Az épület főbejáratát visszahelyezik régi helyére, a körforgalom felőli sarokra, a jelenlegi romos udvarból hallgatói térként is működő zöld területet alakítanak ki. A fenntartható, akadálymentes épületben szennyvízalapú fűtésrendszert és korszerű légkondicionálást vezetnek be, sőt egy olyan liftrendszert is kialakítanak, amelyben kényelmesen és egyszerűen szállíthatók a nagyobb hangszerek, zongorák.

– Az infrastrukturális fejlesztést a hangszerpark felújítása és bővítése követné. Ezek a fejlesztések amellett, hogy emelik az oktatás színvonalát, növelik a kar vonzerejét és a külföldi hallgatók érdeklődődését is. Az építkezések 2019 nyarán kezdődhetnek, a megújult épületet a 2021/2022-es tanévben vehetik birtokba a hallgatók – teszi hozzá a dékán.


Link: delmagyar.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek