SZTE Info

Változatos kurzuskínálattal indult szeptemberben a Bölcsész Szabadegyetem

A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a 2017-es őszi félévben is színes kurzuskínálattal várja a szabadidejükben tanulni, művelődni vágyókat. Jelentkezni szeptember 15-ig lehet.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az idei őszi szemeszterben az eddigieknél még nagyobb kurzuskínálattal várja a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara a humánkultúra valamennyi ágára fogékony külsős hallgatóit. A választható előadások palettája egészen szélesre sikeredett, az irodalom, filozófia, művészettörténet, régészet, történelem, vallástudomány, nyelvészet és néprajz alapjait vagy vadregényes tájait bebarangoló témákból minden korosztály kedvére válogathat. A kurzusok felvételének nem akadálya sem az életkor, sem az előképzettség, így ez jó lehetőség azon középiskolásoknak, akik előre belekóstolnának az egyetemista életbe, vagy azon idősebbeknek, akik kulturálisan aktív környezetben élnék újra, vagy pótolnák az elmúlt éveket. Idén először van lehetőség idegen nyelvű kurzusokon is részt venni, így ezek a hasznos és érdekes ismeretanyagok átvételén túl, egy egészen speciális lehetőségét is kínálják a nyelvtanulásnak.

A III. Bölcsész Szabadegyetem az eddig négy elemből álló Bálint Sándor program startkövének számít, s mint ahogy azt névadójának élete és munkássága is sugallja, célja az egyetem megnyitása Szeged és Szeged környéke előtt, a karon folyó kiemelkedő tudományos munka közérthető nyelven történő megfogalmazása és közreadása. További tudománynépszerűsítő programokkal is készül a kar, így lesz házigazdája az október 4-én, hagyományteremtő célzattal megrendezett Magyar Kiadók Napjának, valamint egy a következő félévre tervezett eseménysorozatnak, az AudMax esteknek is helyszínt, és oktatói révén izgalmas tartalmat biztosít. A Bölcsész Szabadegyetemről, a jelentkezés módjáról, díjáról, valamint a meghirdetett kurzusokról bővebb információt a Bölcsészettudományi Kar honlapján talál.

 

Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *