SZTE Info

Az SZTE területén építi meg a kormány az atlétikai centrumot

A legnagyobb kérdés eldőlt a szegedi atlétikai centrum kapcsán: a két lehetséges helyszín közül az egyetemi lett a befutó, akár jövő áprilisban elkezdődhet az építkezés.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Két lehetséges helyszínt véleményezett a szegedi atlétikai centrum kapcsán a nyáron megalakult munkacsoport. Ahogy arról júliusban beszámoltunk, a sportág egyik szegedi fellegvára, a SZVSE-pálya mellett a Szegedi Tudományegyetem Hattyas soron található (volt Kossuth-laktanya) területe. Mint azt portálunknak a Magyar Atlétikai Szövetség ügyvezető igazgatója, Rutkovszky Ede elmondta: a januárban, Orbán Viktor miniszterelnök által bejelentett, Modern Városok Program keretein belül megvalósuló beruházást a Hattyas soron kivitelezik, tekintettel arra, hogy az állami beruházást nem szívesen hajtanák végre nem állami területen, márpedig a Vasutas-pálya magánkézben van.

 

“Jelenleg a beruházási koncepció áll előkészítés alatt, ez az egyetemi területtel számol. Sportszakmailag mi a SZVSE-pálya mellett tettünk egy javaslatot, de elfogadjuk azt, ha a finanszírozást biztosító önkormányzatnak ezzel szemben más javaslata van, és így nem magán, hanem állami értéket gyarapítunk” – erősítette meg Rutkovszky Ede. Úgy folytatta, a város, az egyetem és az atlétikai szövetség közös egyeztetését követően az önkormányzatnak kell majd benyújtania az elkészült tervet a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumhoz. Kiemelte, az előzetes tárgyalások során elmondható, hogy egy fantasztikus létesítmény valósulhat meg, ami jól fogja szolgálni az atlétikát. Az, hogy az atlétikai centrum pontosan milyen elemekből áll majd, még nem tisztázott. A szövetség szakmai támogatást nyújt a beruházáshoz annak érdekében, hogy az illeszkedjen a MASZ hosszútávú létesítményfejlesztési tervéhez. Ez többek között arról is szól, hogy a nemzetközi minősítéseknek is megfeleljen a létesítmény, amely az egész régió atlétikai életét szolgálhatja.

 

Rutkovszky Ede kérdésünkre elmondta, mivel az atlétikai létesítmények építésének gátat szabhatnak az időjárási körülmények, így várhatóan jövő áprilisnál hamarabb nem kezdődhet meg az építkezés, ehhez azonban a határidők pontos betartása is szükséges lesz az önkormányzat részéről. Hangsúlyozta, a szövetség azon lesz, hogy minél hamarabb és minél magasabb műszaki tartalommal megvalósuljon a szegedi atlétikai centrum.

 

Link: szegedma.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *