Bezár

Internet

Szegeden dőlt meg az újraélesztési rekord

Szegeden dőlt meg az újraélesztési rekord

2017. szeptember 23.
1 perc

Közel ezren vettek részt ma a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztálya által szervezett újraélesztési rekordkísérletben. Ezzel Szeged megdöntötte a szombathelyeik által 2015-ben felállított rekordot. A rendezvény célja a figyelemfelhívás és a laikusok oktatása volt.

- A laikusok tele vannak félelemmel: mihez is kezdjenek, ha földön fekvő embert látnak. Ez a félelem, a magabiztosság hiánya pedig abból adódik, hogy Magyarországon nem kap elég hangsúlyt az oktatásban az újraélesztés metodikája. Pedig a készség néhány perc alatt elsajátítható - hívta fel a figyelmet Dr. Cserjés Andrea.


A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályának klinikai szakorvosától megtudtuk, az Európai Unió Közlekedésmentes Napján, a Huszár Mátyás rakparton tartott rendezvény célja éppen ezért az volt, hogy felhívják a figyelmet az újraélesztés fontosságára és alapszinten megtanítsák azt a laikus résztvevőknek.


- Ha bárhol összeesik valaki, az élete annak a kezében van, aki éppen mellette áll. Nagyon fontos, hogy az a laikus időben felismerje a helyzetet és elkezdje az újraélesztést. Ha nem tesz semmit, minden perccel romlik a beteg esélye - nyomatékosított Dr. Cserjés Andrea.


A rekordot eddig Szombathely tartotta: 2015 nyarán 600 fővel. A szegedi Huszár Mátyás rakparton 2017. szeptember 22-én déltől Dr. Cserjés Andrea és Buresch Györgyi főszervező irányításával, az SBO dolgozóinak szakmai felügyelete mellett 150 gyakorló babán 982-en tanulták meg az újraélesztés lépéseit, ezzel Szeged az országos rekorder.

 

Link: egeszsegkalauz.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek