SZTE Info

Négy egyetemé a gyűrű szövetsége

RING 2017 a neve annak a projektnek, amelyben a Miskolci Egyetem mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Soproni Egyetem dolgozik együtt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A gyűrű megjelenik a projekt tájékoztatójában is, mint a négy egyetem szövetsége, amely körbeöleli az országot a logójában is. A fenntartható nyersanyag-gazdálkodás a témaköre a projektnek, amely kétségtelenül a jövő egyik kulcsfontosságú kérdése lehet.

A kutatás középpontjában a másodnyersanyagok, vagyis a hulladékok és maradékanyagok hasznosítása, ehhez pedig környezetipari és energetikai alkalmazásfejlesztés áll. Szeged vezeti a szennyvíz és szennyvíziszap, Pécs a települési szilárd hulladék, Sopron a lignocellulózok, míg Miskolc az elektronikai és elektromos eszközök hulladéka, és a nagy tömegű ipari és bányászati hulladékok, illetve melléktermékek hasznosítását célzó kutatásokat.

Csütörtökön a Miskolci Egyetemen tartották a projekt nyitórendezvényét, amelyen Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere arról szólt, hogy a város és az egyetem partnerségben dolgozik együtt.


– Az okos és a zöld város megteremtése a célunk. A hazai innovációs törekvésekhez hasonlóan Miskolc is a hozzáadott értéket képviselő fejlesztéseket támogatja, ebben az egyetemben jó partnerre találtunk – tette hozzá.
A Miskolci Egyetem történetében nagyon fontos pályázatnak nevezte a mostanit dr. Jakab Nóra, általános rektorhelyettes.

– Kiemelkedő kutatási területen, nem öncélúan, hanem együttműködve dolgozhatunk. Az egyetem sikere a város sikere is – emelte ki.


A kar életében nagy fontosságú a program, amely az intézmény fejlesztési tervében meghatározott kulcsprojektekbe illeszkedik, ezt már Prof. dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja jegyezte meg. De szólt arról is, hogy a karon jelenleg is öt H2020-as és több GINOP-os pályázati támogatottságú projekt fut, ami egyfajta elismerése az itt folyó munkának.


Projektindítás


Dr. Faitli József, a projekt szakmai vezetője külön is kitért a projekt puzzle-ekből álló és gyűrűt formáló logójára, mint mondta, a gyűrű szövetsége összekovácsolja a négy partnerintézményt. A projektre az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával 1.382 milliárd forintot nyert el a négy egyetem. A tájékoztató után projektindító konferenciát is rendeztek.


Link: boon.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *