Bezár

Internet

Négy egyetemé a gyűrű szövetsége

Négy egyetemé a gyűrű szövetsége

2017. október 13.

RING 2017 a neve annak a projektnek, amelyben a Miskolci Egyetem mellett a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetem, illetve a Soproni Egyetem dolgozik együtt.

A gyűrű megjelenik a projekt tájékoztatójában is, mint a négy egyetem szövetsége, amely körbeöleli az országot a logójában is. A fenntartható nyersanyag-gazdálkodás a témaköre a projektnek, amely kétségtelenül a jövő egyik kulcsfontosságú kérdése lehet.

A kutatás középpontjában a másodnyersanyagok, vagyis a hulladékok és maradékanyagok hasznosítása, ehhez pedig környezetipari és energetikai alkalmazásfejlesztés áll. Szeged vezeti a szennyvíz és szennyvíziszap, Pécs a települési szilárd hulladék, Sopron a lignocellulózok, míg Miskolc az elektronikai és elektromos eszközök hulladéka, és a nagy tömegű ipari és bányászati hulladékok, illetve melléktermékek hasznosítását célzó kutatásokat.

Csütörtökön a Miskolci Egyetemen tartották a projekt nyitórendezvényét, amelyen Pfliegler Péter, Miskolc alpolgármestere arról szólt, hogy a város és az egyetem partnerségben dolgozik együtt.


– Az okos és a zöld város megteremtése a célunk. A hazai innovációs törekvésekhez hasonlóan Miskolc is a hozzáadott értéket képviselő fejlesztéseket támogatja, ebben az egyetemben jó partnerre találtunk – tette hozzá.
A Miskolci Egyetem történetében nagyon fontos pályázatnak nevezte a mostanit dr. Jakab Nóra, általános rektorhelyettes.

– Kiemelkedő kutatási területen, nem öncélúan, hanem együttműködve dolgozhatunk. Az egyetem sikere a város sikere is – emelte ki.


A kar életében nagy fontosságú a program, amely az intézmény fejlesztési tervében meghatározott kulcsprojektekbe illeszkedik, ezt már Prof. dr. Szűcs Péter, a Műszaki Földtudományi Kar dékánja jegyezte meg. De szólt arról is, hogy a karon jelenleg is öt H2020-as és több GINOP-os pályázati támogatottságú projekt fut, ami egyfajta elismerése az itt folyó munkának.


Projektindítás


Dr. Faitli József, a projekt szakmai vezetője külön is kitért a projekt puzzle-ekből álló és gyűrűt formáló logójára, mint mondta, a gyűrű szövetsége összekovácsolja a négy partnerintézményt. A projektre az Európai Szociális Alap és Magyarország Kormánya társfinanszírozásával 1.382 milliárd forintot nyert el a négy egyetem. A tájékoztató után projektindító konferenciát is rendeztek.


Link: boon.hu

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek