SZTE Info

Mindenki előtt megnyitja kapuit a bölcsészkar

Közelebb hozná a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Bölcsészettudományi Kara (BTK) az intézményt a szegedi és a város környéki lakosokhoz, ezért a kar új vezetése elindította a Bálint Sándor Programot.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A „legszögedibb szögediről" elnevezett programsorozat célja a neves néprajzkutató szellemiségéhez híven megosztani és mindenki számára elérhetővé tenni a tudást.

A program elsőként induló eleme a Bölcsész Szabadegyetem, amelyre szeptember 15-éig jelentkezhet bárki a kar honlapján, kortól és előképzettségtől függetlenül. A jelentkezők olyan kurzusokból válogathatnak, mint a Drámatörténet vagy a Szeged néprajza, de udmurt filmtörténetről is tanulhatnak az érdeklődők.

A tavalyi szabadegyetemen a filozófia és a művészettörténet volt a legkedveltebb – derült ki a BTK új dékánja, Gyenge Zoltán és helyettese, Sándor Klára sajtótájékoztatóján. A Bálint Sándor Program második eleme az október 4-én induló Magyar Könyvkiadók Napja lesz, amelyen minden számottevő magyar kiadó bemutatkozik, és író-olvasó találkozókon vehetnek részt az érdeklődők.

Az új dékán, Gyenge Zoltán és helyettese, Sándor Klára bejelentette a Bálint Sándor Program elemeit.


Link: delmagyar.hu

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

SZTEmagazin

2020. szeptember 28.

IMG_8435-001

Rövid videóban mutatják be a Szegedi Tudományegyetem tanévnyitó ünnepségét. Az esemény rektori és kancellári köszöntővel kezdődött, gólyaesküvel folytatódott és a hallgatóknak szóló pozitív üzenetes konfettiesővel zárult.

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *